Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14151
De la 07 Ianuarie 2003
122899800

”Daciada” , o noua asociaţie românească în Toscana

  • 12 May 2008, 23:00
In localitatea Carrara, din provincia Massa – Carrara (MS), regiunea Toscana, a luat fiinta o asociatie culturala romaneasca care, desi a fost inregistrata oficial de putin timp, are o activitate destul de bogata si a reusit sa adune multi romani rezidenti in regiune. Datinile stramosesti, cantecele populare si bucataria romaneasca au ajuns sa fie cunoscute de italienii din Carrara datorita unor romani entuziasti si inimosi care nu si-au uitat originile.
Potrivit portalului Realitatea din Italia, preluat de Romanian Global News, presedintele asociatiei “Daciada” din Carrara este Vasile Mihai Ababei, in varsta de 30 de ani, originar din orasul Targu Ocna, judetul Bacau. Este casatorit, are un copil si in prezent locuieste la Carrara (MS). A venit in Italia in vara anului 2000, urmand-o pe actuala sotie, pe atunci logodnica, venita si ea cu cateva luni in urma. “Sotia mea, care era presedinta unei asociatii catolice din Romania, venise in excursie in Italia iar pentru ca i se oferise un loc de munca bun a acceptat si a ramas. Am urmat-o si eu la scurt timp chiar daca nu eram sigur ca voi gasi un serviciu imediat” povesteste Vasile.
Inceputul a fost destul de greu pentru Vasile Ababei pentru ca, spune el, “nu gaseam un loc de munca stabil si cu acte in regula. Am lucrat mai mult in constructii dar au fost perioade in care m-am ocupat si de gradinarit sau munci de tip “tutto fare””marturiseste el. Anul 2003 a fost unul foarte important pentru ca s-a casatorit cu fata pe care o urmase in Italia si a reusit sa se angajeze la firma unde lucreaza in prezent. La inceput a fost angajat ca muncitor necalificat dar dupa mai putin de 3 ani, datorita priceperii de care a dat dovata si a increderii pe care si-a castigat-o in fata patronilor a fost angajat cu contract pe timp nedeterminat, intr-o functie importanta, aceea de responsabil cu operatiunile de vama pe care le executa firma. “De cand m-am angajat la firma “Tirrena Spa” viata mea si a familiei s-a schimbat mult in bine. Acum am un serviciu care cere multa responsabilitate dar care imi permite sa castig foarte bine. In plus am cunoscut multe persoane importante si am intrat in contact cu multe firme puternice cu care colaboreaza societatea la care lucrez.”
La alegerile locale de la Carrara, Vasile Mihai Ababei a participat in calitate de candidat pe “Lista civica Carrara Vive” unde a obtinut 35 de voturi. “Nu au participat foarte multi romani iar din cei care s-au prezentat mutti au preferat sa voteze pentru candidati italiani sau un alt candidat roman de pe o alta lista. Eu am considerat-o ca pe o experienta politica, situatie care mi-a permis sa cunosc multe dintre personalitatile din administratia locala care ne-au incurajat sa infiintam asociatia”.
Asociatia a avut primul eveniment important in decembrie, in preajma sarbatorilor de iarna, cand a organizat, in sala consiliului comunal al primariei din Carrara, un spectacol romanesc. “Am facut acest specrtacol cu speranta ca italienii prezenti isi vor schimba parerea despre comunitatea romaneasca, ca vor cunoaste parte din cultura si datinile romanesti. Am organizat si un bufet cu produse tipice bucatariei nostre si toti cei care au participat ne-au declarat ca a fost ceva foarte frumos si interesant” marturiseste Vasile Ababei.
Asociatia “Daciada” a luat fiinta oficial la data de 27 februarie 2008, denumirea fiind data, dupa cum ne marturiseste presedintele ei, “de un membru al asociatiei caruia ii place mult sportul si intrecerea sportiva in general, fara sa aminteasca o competitie din perioda comunista, ci vrand sa ne aduca aminte de concursurile sportive populare din perioda de dinainte de 89.”
De la infiintarea oficiala, asociatia a organizat pe data de 5 aprilie , la sala “Cinema Marina di Carrara”, un mare spectacol de muzica romaneasca, care a avut ca protagonisti pe artistii Benone Sinulescu, Gheorhe Gheorghiu precum si cantareata de muzica populara Eugenia Amarinei din Basarabia. “A fost un succes si un mare eveniment pentru romanii din zona. Sala a fost arhiplina, circa 300 de persoane, multe fiind obligate sa ramana afara din cauza lipsei locurilor. La sfarsit s-a intins o hora romaneasca care a unit prin dans romanii prezenti, originari din toate colturile Romaniei ”. Ca planuri de viitor, asociatia isi propune organizarea in luna iunie a unui spectacol mult mai mare, care sa adune 12 formatii romanesti si artisti importanti cum ar fi K1 si Ro-mania. “Vor fi formatii de muzica medievala, instrumentala, usoara si populara pe care speram sa le putem aduce la noi in Toscana si sa putem oferi localnicilor trei zile romanesti. Vom face standuri gastronomice ,precum si vinari sau obiecte de artizanat din Romania ”.
Vasile Ababei a mai precizat ca “vrem ca prin activitatea nostra sa combatem delicventa, criminalitatea si sa facem inteles faptul ca primii afectati de elementele negative suntem noi romanii cinstiti veniti pentru a se integra cat mai bine si a-si fauri un viitor pe pamantul italian.” (Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Social-democratul Micuţaru faţă în faţă cu ţărănistul Bogdan
Comentariul comentariilor (CXI)
(Ioan Rotundu)
Şi minorii au manifestări politice... dar infracţionale
De ce s-a supărat şefa Zelincă pe primarul de Adăşeni
Bărbaţii continuă să ocupe locul întâi la şomaj
Un alt român mort la locul de muncă - zdrobit de un copac în Sicilia
Program Tele'M Botoşani marţi, 13 mai
CARTEL AFLA - Campanie de sindicalizare
Horoscop
Ce întreabă profesoara şi ce-i răspunde Ionel
Liberalii botoşăneni sunt interesaţi de viitorul judeţului Botoşani
Unii vând, alţii cumpără
Sărăcia – raiul partidelor bogate
Ioan Rotundu
Pentru că n-a curs sânge, Ştefan ne desconsideră eroii şi istoria
Şi veteranii de război pot fi de folos în campania electorală
Ciuştea şi mirarea sa, la avutul altora
Primarul cel viteaz şi flăcăul bătut măr
Ţâbuleac este hoţul care strigă hoţul
Cine-i de vină că penegiştii suferă de daltonism politic ?
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog