Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Decese
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12168
De la 07 Ianuarie 2003
122872235

Dacian Ciolos: Guvernul ataca la Curtea Constitutionala legea majorarilor salariale.

  • Ordonanta pe care s-au facut modificarile ramane in vigoare
  • 8 November 2016, 23:00
Premierul Dacian Ciolos a anuntat marti ca Guvernul va cere un control de constitutionalitate a Legii de aprobare a OUG privind majorarile salariale, subliniind ca solicitarea va viza doar modificarile aduse ordonantei, nu si ordonanta initiala, astfel incata aceasta se va aplica in continuare. Premierul a declarat ca, daca Parlamentul ar fi dorit ca aceste modificari votate luni in Camera Deputatilor sa fie aplicabile, atunci ar fi existat o dezbatere reala, s-ar fi tinut cont de legea responsabilitatii fiscal-bugetare care stipuleaza ca nu pot fi facute majorari de salariale cu 6 luni inainte de alegeri si de principiul bicameralismului care prevede ca, atunci cand o lege este modificata substantial intr-una dintre camerele parlamentare, atunci ea trebuie sa treaca din nou prin votul ambelor camere.
Plenul Camerei Deputatilor a votat luni cresterile de sporuri si salarii din domeniile sanatatii si educatiei, venite ca amendamente la legea de aprobare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului 57/2015. Oficial, au fost 184 voturi si un deputat nu si-a exprimat votul, in conditiile in care PNL a boicotat sedinta in incercarea de a nu fi indeplinit cvorumul de minimum 177 deputati.
Potrivit datelor obtinute de HotNews.ro, impactul bugetar total al acestor amendamente votate intr-o sedinta maraton a comisiilor de munca si de buget lunea trecuta este de 4,85 mld lei. La sedinta de plen de luni, ultima a acestui legislativ, au fost prezenti si sindicalisti din Sanatate, aflati la balcoane, care au aplaudat pe rand declaratiile lui Liviu Dragnea si apoi votul.
Principalele declaratii ale lui Dacian Ciolos:
Sigur, Parlamentul ar fi putut vota ce vrea el, insa Guvernul ar fi dat un impact bugetar.
Nu se poate ca parlamentarii sa nu fi stiut de legea responsabilitatii fiscal bugetare care spune ca cu 6 luni inainte de alegeri nu mai pot fi votate majorari salariale.
Daca se voia ca aceasta lege sa fie legala s-ar fi respectat principiul bicameralismului. Legea a fost modificata substantial in Camera Deputatilor fara ca Senatul sa fie din nou consultat si sa se ceara votul senatorilor.
Daca s-ar fi dorit o modificare a OUG 20 care sa fie aplicabila s-ar fi tinut cont de aceste prevederi legale
Guvernul nu contesta nevoia de ajustare, de marire a salariilor in anumite sectoare, precum sanatate, educatie. De asta am venit cu OUG 20.
Insa am spus atunci ca ceea ce este esential este corectarea unor inechitati. Inainte de alegeri se arunca in ochii salarialtilor niste procente pt cresteri salariale care nu intotdeauna se respecta.
Asa cum a fost ea modificata, aceasta lege adanceste inechitatile salariale. Aceasta crestere a masei salariale decisa acum reduce marja pentru alte reforme in sanatate, in educatie.
Votarea aceste modificari pericliteaza foarte mult posibilitatea de a adopta si de a aplica o lege a salarizarii unitare.
O abordare populista, electorala a politicii salariale, fara o analiza in spate, risca din nou sa puna in pericol capacitatea parlamentului care vine sa adopte si sa aplice o lege a salarizarii unitare.
Cerem un control de constitutionalitate a acestei legi care a fost adoptata Aceasta solicitare vizeaza doar legea care modifica OUG si nu OUG in sine.
Aceasta modificari facuta pe picior trebuie verificare de CCR.
"Atunci inseamna ca si domnul Ciolos este vinovat de moartea celor care au murit pe autostrada duminica. Eu am demisionat, mi-am asumat raspunderea politica, ma rog, asa cum a fost atunci. Restul lucrurilor le va decide justitia, dar as vrea sa nu facem politica din moartea unor oameni. Nu faceti politica din moartea unor oameni ca o sa ii aveti pe constiinta", a declarat Victor Ponta, la iesirea de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Parintii a doi tineri decedati in incendiul din clubul Colectiv, Eugen Iancu si Jean Chelba, au depus, marti dimineata, la Parchetul General plangeri penale pe numele fostului premier Victor Ponta, al sefului Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, si al fostului ministru al Sanatatii, Nicolae Banicioiu.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Plăcere cu final neaşteptat
Horoscopul zilei de 9.11.2016
Victor Ponta, despre plangerea penala care il vizeaza:
Daca eu sunt vinovat pentru Colectiv, atunci si Ciolos e vinovat pentru mortii de pe A2. Eu am demisionat, mi-am asumat raspunderea politica
Victor Ponta cere instantei supreme ridicarea controlului judiciar in dosarul privind vizita lui Tony Blair
Ungaria: Infrangere pentru Viktor Orban,
Parlamentul respinge revizuirea Constitutiei privind relocarea migrantilor din UE
Senatorul Marius Nicoara, care deschide lista de candidati a PNL la Cluj,
a fost trimis in judecata pentru ca s-a urcat baut la volan si a provocat un accident soldat cu un ranit
Klaus Iohannis despre posibila absenta a cvorumului la votul de ieri din Parlament:
Aceste lucruri se vor lamuri. Presedintele a evitat sa spuna daca va promulga legea majorarilor salariale
A murit Corneliu Turianu, judecatorul care s-a impotrivit ca Ion Iliescu sa candideze in anul 1994,
motivand ca avusese deja doua mandate de presedinte
Arta de a arunca în derizoriu responsabilităţii serioase
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog