Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Economic
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
20223
De la 07 Ianuarie 2003
112744831

Dacian Ciolos: I-am cerut vicepremierului Dincu sa inventarieze cladirile nefolosite la nivel local

  • 26 February 2016, 23:00
Premierul Dacian Ciolos a anuntat ca i-a solicitat vicepremierului Vasile Dincu sa inventarieze cladirile care sunt nefolosite de administratia publica locala astfel incat acestea sa fie utilizate de alte entitati, seful Executivului adaugand totodata ca va cere acelasi lucru si pentru scoli, potrivit Mediafax.
Dacian Ciolos a facut aceasta afirmatie in contextul in care unul dintre participantii la "Elaborarea strategiilor de dezvoltare locala GAL pentru perioada de programare 2014-2020 a Uniunii Europene" i-a semnalat faptul ca in zona rurala sunt imobile nefolosite care apartin administratiei, iar grupurile de actiune locala (GAL) nu le pot utiliza si duc lipsa de spatiu.
Totodata, premierul a anuntat ca va cere acelasi lucru si ministrului Educatiei.
"O sa vedem si cu scolile, cu Ministerul Educatiei, in asa fel incat sa nu existe piedica asta, daca intr-adevar scoala respectiva sau cladirea respectiva nu mai e folosita ca scoala, ca sa puteti sa o valorificati", a spus Ciolos.
El a mai afirmat ca, impreuna cu vicepremierul Vasile Dincu, se gandeste la o reorganizare teritoriala rurala plecand de la structura grupurilor de actiune locala.
"Il rog de pe domnul ministru (Achim Irimescu, ministrul Agriculturii - n.r.) ca impreuna cu echipa de la minister si cu echipa mea de la cancelarie - eu am avut o discutie cu conducerea FNGAL - sa incepem sa gandim un pic altfel rolul grupurilor de actiune locala in dezvoltarea comunitatilor locale din Romania, care sa nu se limiteze la dezvoltarea economica a agriculturii.
Eu v-as provoca la a aplica alte tipuri de programe chiar finantate din alte fonduri europene decat Programul National de Dezvoltare Rurala sau din alte fonduri structurale. Va incurajez sa va uitati si pe aceste masuri si sa vedeti ce anume credeti ca va puteti asuma pornind de la reteaua pe care o aveti, pornind de la experienta pe care o aveti si mai ales pornind de la nevoile pe care le aveti in mod specific in comunitatile dumneavoastra", le-a spus premierul celor prezenti la conferinta.
De asemenea, el anuntat ca intentioneaza sa analizeze daca reglementarile europene permit extinderea GAL-urilor si la orasele mici si medii si a reiterat faptul ca grupurile de actiune locala trebuie sa dezvolte o gama variata de proiecte.
"Sa folosim asistenta dumneavoastra sub forma de asistenta tehnica sau sub forma de cooperare pentru a dezvolta astfel de grupuri de actiune locala si dincolo de mediul rural si sa incepem o implicare a dumneavoastra alaturi de proiectele economice ca re raman un element cheie pentru dezvoltarea comunitatilor rurale sa trecem si pe proiecte de ordin social care, o parte dintre ele sunt finantate prin PNDR, dar o mare parte sunt finantate prin alte programe operationale, deci va sfatuiesc, va incit, va provoc, sa va uitati si la aceste posibilitati", a subliniat Ciolos.
Premierul i-a cerut ministrului Agriculturii ca in cadrul Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) sa se creeze un departament destinat GAL-urilor.
Prezent la conferinta, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a spus ca in mediul rural a vazut multe proiecte "cu lacatul pus" si in opinia sa GAL-urile ar trebuie sa le preia.
El s-a aratat nemultumit si de faptul ca nu se invata din experientele anterioare, iar absorbtia fondurilor europene nu este una suficient de buna.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 27.02.2016
Bancul zilei: Lecţia de zoologie
Reţeta zilei: Clătite cu bere şi portocale
Bugetul a inregistrat excedent de 0.6% din PIB dupa prima luna, dar urmeaza un an electoral
Dacian Ciolos a numit noi secretari de stat in educatie:
Monica Anisie este secretar de stat pe preuniversitar, iar Mihai Dima este noul sef al Cercetarii
Wolfgang Schauble: Germania se opune unor noi planuri de relansare pentru economia mondiala
200 de militari romani vor participa la un exercitiu romano-canadian la baza de la Mihail Kogalniceanu
Ambasadorul SUA avertizeaza ca pana in 2020 Rusia va domina regiunea Marii Negre
si cere Romaniei, Turciei si Bulgariei sa colaboreze militar
Botoşănenii invitaţi să fie alături de pompieri,
de Ziua Protecţiei Civile din România
Presa-n gura şu' Rotundu: Emisiunea din 26.02.2016
Lumea lu' Rotundu: Primarul ranchiunos
Botoşani: Narcis Dreţcanu, unsul infractorului-deputat lui Gireadă în funcţia de subprefect
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă