Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3541
De la 07 Ianuarie 2003
122575480
Dan Dungaciu:

În condiţiile actuale mingea se află la preşedintele Ghimpu

  • 8 September 2010, 23:00
Consilierul prezidenţial pe probleme de integrare europeană la Chişinău, Dan Dungaciu, explică la Radio France International că nevalidarea referendumului aduce Republica Moldova din nou în situaţia de a nu-şi putea alege un preşedinte, transmite Vocea Basarabiei, preluata de Romanian Global News.
"În condiţiile actuale mingea se află la preşedintele Ghimpu care, prin Constituţie, este obligat să dizolve Parlamentul. Dar este obligat să îl dizolve în termen rezonabil, cum spune litera legii". Termenul va fi stabilit în urma unei consultări cu partenerii de Alianţă, cu partenerii europeni, mai spune consilierul prezidenţial. "Iarăşi se va purcede la alegeri parlamentare anticipate iar structura viitorului Parlament al Republicii Moldova va fi practic aceeaşi şi tot nu se va putea reuşi alegerea preşedintelui. Intrăm într-un cerc vicios care este absolut dezastruos pentru Republica Moldova.
Domnia sa (n.r Mihai Ghimpu) a declarat că nu va semna dizolvarea Parlamentului până nu se va asigura că Republica Moldova nu intră într-o situaţie mai proastă decât se afla la momentul semnării".
Alegerile parlamentare anticipate până la finele lui 2010 reprezintă o opţiune în acest moment dar nu este deloc cert că se va întâmpla aşa, mai precizează Dan Dungaciu.
În opinia consilierului prezidenţial, "rezultatul referendumului este un cvasi eşec ce ţine de configurarea constituţională a Republicii Moldova, nu de funcţionalitatea ei politică".
Dan Dungaciu spune că "Alianţa pentru Integrare Europeană a pierdut în termeni de imagine, dar, dacă ne uităm la datele concrete, vedem că nu s-a schimbat nimic în politica Republicii Moldova - fiecare formaţiune politică, în special AIE şi partidul comuniştilor, ar acumula tot cam atâtea voturi cîte au acumulat în 2009. Situaţia este una care ţine de criza constituţională, nu de criză politică, există astăzi în Republica Moldova guvern funcţional, există parlament funcţional, există un preşedinte care îşi îndeplineşte atribuţiile".
Întrebat cum îşi explică prezenţa scăzută la urne a populaţiei, Dan Dungaciu spune că sunt trei posibile explicaţii: "în primul rând o anumită tendinţă a Alianţei de a juca pe componentele ei şi nu împreună.
Al doilea motiv ţine de boicotul comuniştilor care a făcut ca populaţia, în special cea din zona rurală, să nu mai ştie dacă e vorba despre referendum sau despre alegeri prezidenţiale." Întrebarea obsesivă în zonele rurale era cu cine votăm duminică" explică Dan Dungaciu.
În al treilea rând, cu siguranţă există şi o anumită vină a cetăţeanului, care a crezut foarte uşor, pe fondul unor sondaje ultraoptimiste, că vecinul va vota pentru el. Altfel spus că referendumul oricum va trece".
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Boala din fire n-are lecuire
Program Tv SOMAX, joi, 9 septembrie
Mărfurile contrafăcute, benefice pentru consumatori şi industrie
Contribuţiile sociale la Persoane Fizice Autorizate. Un nou episod de bâlbâieli
Germania, ţara UE cu cele mai mici creşteri salariale in ultimii 10 ani
Referendumul, înfrângere planificată?
Prietenii şi pacienţii Clinicii Novaoptic sunt încântaţi de noul format al site-ului
www.novaoptic.ro.
Smart blindat cu ţigări de contrabandă
Senatorul Câmpanu filozofează pe seama sănătăţii noastre
Accident rutier la Brăeşti
Un locuitor din Dângeni bătut măr de un puşti
omul a avut nevoie de 90 de zile de îngrijire medicală
Parcul Curcubeului va fi reabilitat
Banii de la Ministerul Economiei au fost împărţiţi
Moartea bădiei Dumitru trebuie să fie învăţătură de minte cîruţaşilor
Directorii de şcoli pot sancţiona neştiinţa de la Bac
Generala Macovei una spune şi alta face cu directorii de şcoli
De la anul vom avea card de sănătate
Cadrele medicale iar se joacă de-a protestele
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog