Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17144
De la 07 Ianuarie 2003
122902793
Dan Tapalagă

Administratorul şpăgii

  • 16 January 2014, 23:00
Statul roman a incetat sa mai fie un prestator de servicii pentru cetatenii sai, platitori de impozite si taxe. Este un administrator de sinecuri, spagi, contracte si privilegii destinate unui grup restrans de beneficiari. Cateva exemple simple. Statul nu mai poate presta servicii medicale gratuite, desi sunt garantate in constitutie si toti cetatenii platesc o asigurare sau chiar mai multe, in mod absurd, pentru fiecare venit realizat in parte. Din cauza coruptiei si subfinantarii, pacientul cumpara toata medicatia cand ajunge pe patul de spital, plus spaga aferenta. Vedem cum scolile de stat au ajuns in multe cazuri afaceri private.
Tot saracia si coruptia impinge profesorii sa-si suplimenteze veniturile prin mijloace nelegale sau imorale, aducand la exasperare parintii. Statul nu poate asigura nici acest serviciu gratuit, cum scrie in lege. Cetatenii platesc taxe si impozite, dar cand se rupe o banca sau o usa la scoala parintii scot bani din buzunar. Alimenteaza la nesfarsit fondul clasei, devenit un fel spaga oficiala. Pana si motivarea absentelor se face, mai nou, contra cost. Nu mai vorbim de examene, bac, etc. Copiii invata coruptia pe bancile scolii.
Multiplicati exemplele de mai sus la alti prestatori de servicii ai statului, transformati in administratori de spagi: fisc, politie, transporturi, zone intregi din procuratura si justitie. Din fericire, exista inca in toate zonele mentionate destule insule de independenta, iesite de sub controlul administratorilor spagii. Fiscul nu poate strange bani la buget, dar spagi aduna. Politistii nu dau amenzi, dar spagi incaseaza. Autostrazi nu se construiesc, dar spagile pentru contracte de deszapezire, asfaltari anuale sau peticiri se platesc regulat de catre unele si aceleasi companii abonate la lucrari.
Partidele nu fac decat sa-si planteze in posturile cheie din sanatate, educatie, transporturi, politie sau fisc administratori ai spagii, simple instrumente de aspirat bani din contracte, din sinecuri sau din alte spagi mai mici. Din acest motiv, putinii profesionisti din sistem sunt inlaturati brutal si inlocuiti cu politruci incompetenti. Lor li se cere doar sa indoape regulat gurile sefilor din partid cu resurse publice, la altceva nu e nevoie sa se priceapa. Cei care obiecteaza sau vor sa-si faca datoria sunt incet indepartati.
Putregaiul de intinde de sus pana jos. Din 40 de baroni locali, 8 au dosare penale, la care se adauga o cohorta de ministri, parlamentari, judecatori, procurori sefi, primari, consilieri locali anchetati penal sau trimisi in judecata etc. Administratorii sefi, plasati in cele mai inalte pozitii ale statului, sunt cei mai lacomi. Ca sa supravietuiasca, vor fi mereu siliti sa mai inventeze o taxa pentru a tine in viata sistemul de administrat spagi si pentru a arunca firimituri pensionarilor si altor dependenti de stat.
Pentru ca sistemul sa functioneze mai departe, au nevoie de o justitie controlata politic. Politicienii s-au coalizat cu toti borfasii pentru a consfinti modelul de stat ca administrator al spagii. Odata intrat in spirala furtului generalizat, statul ajunge mai devreme sau mai tarziu in incapacitatea de a presta servicii cetatenilor sai.
Iata de ce justitia nu trebuie sa ajunga in nici un chip inapoi, in mana lor. Fiecare cetatean trebuie sa inteleaga ca lupta pentru statul de drept si independenta justitiei nu sunt mofturi sau vorbe in vant. Este singura sansa de a ne apara banii munciti onest. Daca vom accepta resemnati ca statul sa ramana un simplu administrator de spagi, daca nu vom avea un arbitru puternic intre noi si putere, atunci nu vom putea spera vreodata la servicii de calitate. Un stat administrator de spagi ne duce catre un singur drum: faliment. Mai devreme sau mai tarziu, sistemul clacheaza. Din acest motiv trebuie recuperat statul, ca prestator de servicii cetatenilor sai, altfel vom plati mai mult decat face.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Dumnezeu văzut de un peştişor
Horoscopul zilei
Botoşani: “Ancheta structurală în agricultură”
Femeie căzută în beciul casei, salvată de pompierii botoşăneni
Record de ziua lui Eminescu la Uvertura Mall
O americană de dincolo de umbrele fanariote
Ollie Rehn: Uşa Uniunii Europene este deschisă pentru investiţii din China
Oana Schmidt-Haineală cere plenului CSM apărarea independenţei DNA faţă de declaraţiile lui Nicuşor Constantinescu
Cafeaua stimulează memoria pe termen lung
E posibil să luăm măsuri care pot să ajungă până la excludere
Ne menţinem poziţia, nu au existat probe in cazul Năstase, este o declaraţie asumată de întreg partidul
Judecătorul Horatiu Dumbravă a solicitat ca Inspecţia Judiciară să verifice şi declaraţiile lui Dan Şova si Cătălin Ivan privind dosarul lui Năstase
Diplomat britanic, găsit mort după ce s-ar fi aruncat de la etaj, în Baia Mare
Nicuşor Constantinescu a primit permisiunea de a merge să se trateze in SUA
după ce a depus o solicitare la DNA
Există planuri pentru preluarea unor publicaţii şi site-uri electronice
Întâlnire Traian Băsescu - Herman Van Rompuy, la Bruxelles
România a încheiat anul 2013 cu cele mai accelerate scumpiri din UE
Afirmaţiile premierului Ponta - extrem de grave
Inspecţia Judiciară: Declaraţiile premierului Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Năstase afectează independenţa justiţiei şi dezinformează opinia publică
Victor Ponta este anchetat de DNA pentru încheierea unor contracte ilegale cu Turceni şi Rovinari
Vladimir Putin speră la mai multe relaţii de cooperare cu România
Botoşani: Gară modernă avem, ne mai trebuie trenuri şi călători
Ce se întâmplă cu dosarul Voiculescu când vor intra în vigoare noile Coduri
Gânduri pentru Eminescu la Școala Gimnazială Nr. 1 Albești
Primăria Manoleasa: Anunţ de Mediu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog