Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Economic
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4103
De la 07 Ianuarie 2003
122889752
Dan Tapalaga

Batalia finala

  • 5 May 2017, 23:00
Urmeaza cateva saptamani critice. Legea gratierii intra luni din nou in Comisia Juridica din Senat si tot luni se voteaza in plen, cel mai probabil. Daca duminica mobilizarea strazii va fi slaba, parlamentarii vor prinde din nou curaj. Sa nu va mirati daca veti vedea faptele de coruptie introduse din nou in legea gratierii, plus altele, ca evaziunea fiscala, spalarea de bani sau frauda fiscala. Traian Basescu a exprimat deschis ceea ce gandesc aproape toti politicienii din Parlament: e nevoie de o gratiere larga, de un moment zero. De ce spun ca asistam acum la batalia finala si de ce cred ca va fi ceva mai complicat decat in februarie?
Este ultima sansa a borfasilor sa iasa din puscarii si sa scape de anchete. Aceasta legii a gratierii omoara si dosare in curs, deoarece se iarta fapte comise pana in 2017. Au constatat deja ca nu mai pot conta pe Guvernul Grindeanu si pe ministrul justitiei, Tudorel Toader, care temporizeaza modificarea legilor justitiei. Prin urmare, se vad obligati sa actioneze in Parlament.
Semn ca se pregatesc de votul final in Senat este solicitarea adresata institutiilor din justitie (Ministerul Justitiei, CSM si Parchetul General de pe langa Inalta Curte) de a trimite pana luni observatiile asupra amendamentelor votate pana cum in comisia juridica.
Vor accelera tot procesul deoarece au doar luna mai la dispozitie. Trebuie sa voteze gratierea cel tarziu pana la sfarsitul lunii. Dupa ce o trimit la Cotroceni spre promulgare, presedintele Klaus Iohannis poate trage de timp maxim 20 de zile. Daca intoarce legea in Parlament, mai au nevoie de alte cateva zile pentru a trece din nou gratierea prin Camera si Senat in cadrul procedurii de reexaminare.
Daca reusesc sa parcurga toti acesti pasi, inclusiv procedura reexaminarii, pana la sfarsitul lunii iunie, presedintele va fi obligat sa promulge legea. Coruptii ies din puscarii si pleaca toti fericiti in vacanta. Nimic nu-i mai poate opri in afara de presiunea strazii, dar si aceasta cu o conditie esentiala: sa fie suficient de puternica pentru a genera efecte.
Protestul s-a banalizat, a devenit parte din peisaj, iar parlamentarii s-au obisnuit cu oameni in strada. Au vazut ca nu le pot face, de fapt, nimic. Doar un refuz masiv si fara echivoc al strazii i-ar mai putea speria si determina sa renunte. Numai un protest cel putin de amploarea celor din februarie mai poate stopa un dezastru care acum pare in faza incipienta, dar este iminent.
De Bruxelles sau de cancelariile occidentale nu se mai tem, din moment ce au votat scoaterea coruptilor din puscarii exact in zilele in care la Bucuresti se aflau expertii europeni in cadrul Misiunii de Cooperare si Verificare (MCV). Luarile de pozitie ale ambasadorilor par sa nu-i mai interseze deloc.
Baronii PSD au luat foc dupa ce Liviu Dragnea a scris miercuri pe Facebook ca nu sustine gratierea coruptilor, dupa ce oamenii au iesit din nou in Piata Victoriei. Potrivit informatiilor HotNews.ro, baronii sudului (Stanescu, Badalau) s-au intalnit miercuri seara cu Dragnea pentru a-i reprosa lipsa de coordonare si ezitarile. In plus, i-au reprosat pozitia publica in conditiile in care acelasi Dragnea i-ar fi incurajat sa voteze amendamentele la legea gratierii.
Delimitarea lui Dragnea de actiunile Parlamentului este doar formala, in realitate sustine amendamentele. In actuala forma, legea il ajuta din plin si pe el. Al doilea dosar avanseaza rapid si se apropie de o solutie, o noua condamnare fiind foarte probabila. Daca legea se adopta inainte de sentinta, liderul PSD scapa de dosar.
Nu doar baronii PSD maresc presiunea, ci majoritatea parlamentarilor PNL si primarii lor au interes sa se voteze legea gratierii. Nu mai vorbim de fostul presedinte Traian Basescu, transformat in principalul avocat al borfasilor. Prin urmare, in Parlament exista o larga vointa politica de a scoate coruptii din puscarii.
Este semnificativ apoi ca pregatesc intens terenul gratierii in plan mediatic. Antena 3 a difuzat joi seara un asa numit sondaj de opinie realizat de SNSPA (mai multi profesori de acolo au pus deja sub semnul intrebarii demersul), din care rezulta ca romanii sunt favorabili gratierii, ca nu cred in statul de drept si justitie, toate acestea prezentate in procente mari.
Au inceput denigrarea protestelor de la Bucresti in presa straina. Un articol publicat pe data de 2 mai in Swissinfo.ch, semnat de un autor cu nume romanesc total necunoscut opiniei publice, sugereaza ca protestele din februarie au fost manipulate de SRI. Acest lucru indica determinarea de a merge de aceasta data pana la capat, manipuland inclusiv publicul de afara.
Presedintele Klaus Iohannis are la dispozitie cel putin doua arme puternice pentru a incerca sa impiedice mafiotizarea Romaniei: cuvantul si referendumul. Sa speram ca la un moment dat le va folosi. Dupa protestele din februaire, cand a jucat un rol esential in stoparea ordoantei 13, seful statului a intrat din nou in adormire. In ultima perioada, nu a exprimat nici o pozitie publica referitoare la pericolul gratierii coruptilor.
Din toate aceste motive am explicat, joi, de ce este nevoie de o lectie exemplara, de o mobilizare masiva a strazii si de ce legea gratierii trebuie omorata din fasa, inca din Senat. Daca legea gratierii apuca sa parcurga toate etapele in Parlament, nimeni si nimic nu o mai poate opri sa intre in vigoare. Nu mai suntem in situatia din februarie, cand Guvernul poate anula peste noapte ce a votat tot peste noapte. Prin urmare, in aceste zile totul depinde de capacitatea publicului de a intelege exact situatia in care ne aflam, de a constientiza ca protestul viguros a devenit ultima solutie.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii: Constatare amară
Delegație oficială din Republica Moldova, în vizită la Consiliul Județean Botoșani
Botoşănean omagiat la Chişinău de mediul academic
Ioan Rotundu
Horoscopul zilei de 6.05.2017
Suntem aproape siguri ca Papa Francisc va veni anul viitor in Romania
Arabia Saudita relaxeaza sistemul de tutela masculina asupra femeilor
Ungaria a cerut demisia prim vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans
Romania vrea sa adere la zona euro, dar Guvernul tot nu avanseaza o data concreta pentru acest pas
Cum a fost „omenit” Lucullus la moldovenii de peste Prut
Lucullus
lumea lu' Rotundu: Boicot pentru Cornișa
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog