Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Sănătate
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13800
De la 07 Ianuarie 2003
122873867
Dan Tapalagă

De ce cad baronii

  • 11 April 2014, 23:00
Am pus aceasta intrebare simpla unui procuror: de ce cad baronii? De ce tocmai ei. Pentru ca ei sunt baza piramidei, a raspuns fara sa stea pe ganduri. Nu poti lupta impotriva coruptiei daca nu distrugi fundatia putreda pe care se ridica intreaga constructie. Coruptia se vede in Romania mai ales in constructii.
Am aflat, intamplator, povestea unui bloc care nu exista. Imaginati-va o cladire undeva in Bucuresti, sa zicem cu sapte etaje, neinregistrata in scriptele vreunei administratii. Legal, nu exista. E cam dificil sa faci o perchezitie in ceva inexistent juridic. Cum procedezi? Ce-i spui judecatorului, ce scrii in cererea de perchezitie? Totusi, blocul exista, este acolo, sub ochii tai.
Are sapte etaje iar la ultimul locuieste un tip discret. Nici sa ajungi la el nu-i prea usor. Ai nevoie de lift iar liftul functioneaza cu cartela. Singura cartela disponibila se afla in posesia tipului discret. Nici nu prea poti sa-i arunci niste pietricele in geam sa-l rogi sa coboare putin. Sta la sapte.
Veti intreba, poate, ce legatura are blocul fantoma cu anchetarea baronilor? Are. Constructia s-a ridicat undeva prin sectorul 3, si cu banii unui jupan al judetelor Romaniei. Un bloc fantoma este locul ideal pentru a se ascunde, la o adica, pentru a opera in liniste si pace intr-un barlog cu sapte etaje inexistent pentru autoritati. Daca cineva reuseste sa construiasca in capitala unei tari UE un bloc care nu exista pentru autoritati, dar constructia se vede totusi pe google maps avem o mare problema. Problema ar fi ca, intr-o astfel de tara, orice devine posibil.
Fiecare caz de baron anchetat ne arata practic acelasi lucru: pentru acesti oameni, totul este permis. Doar sa-si puna in cap ceva si ,pentru ei, totul e posibil. Daca vor sa-si puna om in ministerul de interne, se face. Merg in biroul premierului, omul lor de paie, si aranjeaza de acolo tot. Daca au chef sa se infiltreze in DNA, e destul sa vare un nume sub nasul ministrului justitiei care se executa rapid.
Scrie un nefericit pe Facebook ceva despre ei? Il calca a doua zi cu televiziunea lor la compromitere si intimidare. Nu conteaza ca gestul e total gratuit, ca lovesc intr-un om obisnuit, fara puterea de a face mare lucru in afara de un piuit pe Facebook pe care oricum nu-l baga nimeni in seama.
Vor cel mai scump iaht din Europa? Cumpara cel mai scump iaht. Au pus ochii pe un teren misto? Baga premierul OUG cat ai clipi si-l primesc cadou. Cinismul lor merge atat de departe incat fura pana si din banii saracilor care ies totusi in strada sa-si apere binefacatorul care le-a facut cadou un ghetou gratis. Fura, cum ar veni, in numele saracimii si spre binele ei, iar publicul se bucura cand mai cad ceva faramituri si in gura lui. Publicul, acest public obosit, saracit si batjocorit, prefera sa orbeasca benevol decat sa vada vacantele in insulele exotice, luxul ostentativ. Pe scurt, refuza sa calculeze pretul indecent al coruptiei. Nu-i mai pasa de ceva care a devenit, oricum, a doua natura.
Un taximetrist mi-a spus intr-o zi o mica poezioara ranjind cu talc: "ca romanul nu-i niciunul, toti fura si toti e unul". Poet si el, ca tot romanul.
Unii din baronii anchetati recent sta cu chirie in vila construita pe numele unei societati controlate prin interpusi. Ca gest de maxima sfidare, a inchiriat doar dormitorul, cu acces la baie si bucatarie. Si acesta este un mod de a spune: fac ce vreau. Iar acesti baroni chiar au ajuns sa faca ce vor pe mosia lor. De pilda, scot in suturi inspectorii veniti sa le verifice hartiile. Pe mosia lor functioneaza doar legea bunului plac. Avand putere discretionara, nu inteleg sa dea socoteala nimanui. Acestea nu se numesc democratii functionale, ci state captive.
Romania arata azi ca un stat cu 40 de republici autonome, care si-au declarat independenta fata de lege si reguli. Pentru ca aceste constructii para-statale sa pice, este nevoie ca baza piramidei sa fie distrusa. Operatiunea de curatenie, poate cea mai ampla din Europa ultimilor ani, nu a inceput ieri.
Am vorbit despre aceasta vasta opertiune de curatenie in judetele patriei, in toamna anului trecut, intr-un text intitulat Ce se intampla in Romania baronilor: "In Romania a inceput ceea ce pare a fi o batalie pentru destructurarea clanurilor locale, a retelelor care aduna la un loc politicieni, oameni cu functii importante in stat si interlopi. Activitatea acestora s-a extins in mod periculos, deoarece ani de zile s-au bucurat, sub toate guvernele, de protectie.
Luati la intamplare orice judet: Prahova, Giurgiu, Vrancea, Constanta, Ilfov, oricare altul. Aceleasi nume de baroni locali stapanesc de ani buni locul ca pe propria feuda. Sub ei au crescut retele politico-financiare tot mai puternice, si-au trimis copiii sau clonele politice in Parlament si fac astazi legea in Romania, la propriu.
Baronii de azi nu mai sunt figurile ponosite de pe vremea lui Nastase, gen Mischie, Sechelariu, Contac care abia prinsesera gustul banilor din tunurile date in jungla anilor 90."
Pentru a intelege mai bine de ce pica baronii, trebuie sa cititi si sa recititi ultimele declaratii facute de oficialii americani. Cam toate din ultima vreme spun cam acelasi lucru. Victoria Nuland atrage, din nou, atentia ca, in viitor, SUA se vor concentra pe lupta impotriva coruptiei in Balcani, Europa Centrala si de Est, doarece in unele tari din centrul, estul Europei si Balcani se observa o "tendinta ingrijoratoare ca aspiratiile cetatenilor sa fie calcate in picioare in interesul oligarhilor corupti", care "isi folosesc banii si influenta pentru a inabusi opozitia politica, pentru a cumpara politicieni si mass-media, pentru a slabi independenta justitiei si drepturile ONG-urilor".
Un stat-prizonier este vulnerabil, la mana oricui, usor de anexat altor interese decat cele legitime. Baronii nu vor accepta asa usor ca vremea lor a trecut. Daca, totusi, nu cred, sa ciuleasca urechile la mesajele de peste Ocean, sa priveasca inca o data cu ochii lor de dinozauri pe cale de exitinctie cum se prabusesc constructiile-fantoma din jurul lor.
Premierul Victor Ponta le promite bla-bla-uri, ca vor fi razbunati dupa caderea lui Basescu in noiembrie, ii indeamna sa reziste asediului pana atunci dar ei vor sa opreasca totul acum. S-au saturat de vorbele lui Ponta, de frica lui congenitala de actiona. Pana una alta, pica unul cate unul. Nu mai au timp de pierdut. Va urma riposta baronilor. Asa cum actiunile din toamna anului trecut au dus la martea neagra in decembrie, si arestarile de acum vor genera, foarte probabil, o reactie. Cand si cum vor lovi? Cu mana cui? Aceasta este intrebarea.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Supă de cocoş
Bancul zilei: Confesiune amoroasă
Horoscopul zilei
Hillary Clinton, atacată cu un pantof in timpul unei conferinţe
Codruta Kovesi, şefa DNA, a primit premiul Ambasadei SUA care recompensează Femeile curajoase din întreaga lume
Victoria Nuland: În viitor, SUA se vor concentra pe lupta împotriva corupţiei în Balcani, Europa Centrală şi de Est
Petru Bogatu: Capra cu trei iezi şi dreptul lupului la libera exprimare
UE este decisă să ajute Ucraina să îşi plătească factura la gaze
Serghei Lavrov: Stabilitatea Europei, ameninţată de intensificarea sentimentelor anti-ruse în creştere
Deputatul PSD Ciprian Nica a colaborat cu Securitatea
Alune americane
Liderii Sanitas sunt alarmaţi de dezastrul din Spitalul Județean Botoșani
Traian Apetrei rămâne director al teatrului Mihai Eminescu
Viceprimarul Cosmin Andrei se amuză pe seama tergiversărilor privind schimbarea sa din funcție
Senatorul botoșănean Viorel Grigoraș în sprijinul copiii cu dizabilităţi
Mihai Țurcanu, atac la social-democrații botoșăneni
Viceprimarul dorohoian Constantin Bursuc detronat de un tânăr de 28 de ani
Elevi învăţaţi de pompieri să-şi protejeze viaţa
Sărbătorile pascale, în bibliotecă
BMW cu documente false oprit din drumul spre Moldova
Botoşani/Dorohoi: Cine şi de ce l-a sacrificat pe viceprimarul Bursuc
Ioan Rotundu
Crin Antonescu: Eu l-am adus pe Ponta la putere, eu îl dau jos
Ucraina: Persoane înarmate au preluat controlul asupra unui comisariat de poliţie din estul ţării
Bogdan Aurescu, întâlniri la Casa Albă şi la Pentagon
oficialul MAE a pledat pentru sporirea prezenţei SUA şi NATO în estul Europei
Medici de la Spitalul Colentina, medaliaţi cu aur la Geneva
pentru realizarea unui simulator de înlăturare a litiazei renale
Medici de la Spitalul Colentina, medaliaţi cu aur la Geneva
pentru realizarea unui simulator de înlăturare a litiazei renale
UCRAINA Operaţiune "antiteroristă" lansată la Slaviansk, în estul ţării
"morţi şi răniţi" de ambele părţi (ministru)
Câtă influenţă are Rusia în economia României
Companiile-cheie, oligarhii şi situaţia lor la zi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog