Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Religie
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
14635
De la 07 Ianuarie 2003
68911126
Dan Tapalaga

Ilie Sarbu nu indeplineste conditiile de numire la Curtea de Conturi

  • Parlamentul l-a numit consilier si vicepresedinte al Autoritatii de Audit cu incalcarea legii
  • 16 September 2015, 23:00
Numirea senatorului PSD, Ilie Sarbu, in functia de consilier la Curtea de Conturi s-a facut cu nerespectarea conditiilor legale, au declarat specialisti in drept consultati de HotNews.ro. Potrivit acestora, Sarbu nu indeplineste conditia de vechime de minim zece ani in specialitatea studiilor absolvite, economice sau juridice. Potrivit CV-ului de pe site-ul Senatului, Sarbu a absolvit in 1998 Universitatea Craiova, licenta Stiinte economice, specialitatea management, insa nu acumulat experienta ceruta de lege in aceasta specializare. Din 2000 incoace, Sarbu a ocupat exclusiv functii politice: ministru in cabinetul Nastase, senator.
Plenul reunit al Parlamentului a aprobat, miercuri, numirea lui Ilie Sarbu in functia de consilier de conturi si vicepresedinte al Autoritatii de Audit din cadrul Curtii de Conturi pentru un mandat de 9 ani. Potrivit legii de functionare a Curtii de Conturi (94/1992 republiata in Monitorul Oficial nr 238 din 3.04.2014), viitorii consilieri trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
Art. 47, alineatul 2. "Pentru a fi numiti consilieri de conturi, se cere indeplinirea urmatoarelor conditii: studii superioare economice sau juridice, vechime de minimun zece ani in specialitatea studiilor absolvite si pregatire profesionala temeinica" Art. 49, alineatul 1. "Membrii Curtii de Conturi sunt independenti in exercitarea mandatului lor si inamovibili pe toata durata acestuia. Acestia sunt demnitari de stat si sunt supusi incompatibilitatilor prevazute de lege pentru judecatori."
Potrivit CV-ului afisat pe site-ul Senatului, Ilie Sarbu a absolvit Institutul Teologic din Sibiu in 1975 si diverse cursuri de marketing/management, unul inainte de 89, altul in 90 si un curs de finante banci in 1994, in Germania. Acestea nu pot fi considerate in studii superioare in economie, nici experienta ceruta de lege, si anume "vechime de minimum zece ani in specialitatea studiilor absolvite". In ce priveste "pregatirea profesionala temeinca", aceasta este o expresie suficient de vaga pentru a putea judeca daca Sarbu indeplineste aceasta conditie sau nu, insa nu aceasta este problema.
"Ilie Sarbu nu indeplineste conditia de vechime, Parlamentul l-a numit ilegal", au declarat specialisti in drept consultati de HotNews.ro. Potrivit acestora, conditia de vechime de minim zece ani in specialitatea studiilor absolvite ar fi presupus ca Ilie Sarbu sa activeze in domeniul economic, or acesta a ocupat functia de ministru si functii politice dupa 2000 pana in prezent.
Hotararea de numire a lui Ilie Sarbu, adoptata cu 290 de voturi "pentru" si 108 "impotriva", poate fi atacata la Curtea Constitutionala. De notat ca opozitia nu a ridicat obiectii de natura legala, dar au anuntat dupa validarea in comsii ca daca va fi votat de plen vor face contestatie la Curtea Constitutionala. Opozitia a invocat dosarul lui Sarbu la DNA, dar nu acesta reprezinta impedimentul legal. Dupa votul din plen, copresedinta PNL, Alina Gorghiu, a criticat numirea, dar n-a pomenit nimic de contestatie la Curte.
N-ar fi prima data cand Curtea se pronunta pe neindeplinirea conditiilor de numire in diferite functii.
Prin decizia 251 din aprilie 2014, Curtea Constitutionala a admis o contestatie impotriva numirii lui Victor Ciorbea in functia de membru neexecutiv al Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară. Acestia trebuie sa abia o exerienta profesionala in domeniul financiar al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare de de minim 9 ani de la data absolvirii studiilor de lunga durata, or Ciorbea nu avea aceasta experienta.
Prin decizia 389 din iulie 2014, Curtea Constitutionala a admis o alta contestatie impotriva numirii lui Marian Sarbu in functia de prim-vicepresedinte, tot din cauza ca nu indeplinea conditia de 9 ani vechime.
Pe de alta parte, Ilie Sarbu este cercetat penal in dosarl retrocedarilor, cauza sa fiind disjunsa din dosarul in care a fost trimis in judecata Viorel Hrebenciuc. Cercetarile nu au fost inca finalizate. Legea nu prevede insa vreo interdictie in aceasta privinta.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Klaus Iohannis, despre trimiterea in judecata a lui VictorPonta
Situatia e din ce in ce mai problematica pentru premier, pentru guvern si pentru PSD / Imaginea Romaniei are foarte mult de suferit
Andrei Rudeanu, ginerele lui Blaga, trimis in judecata pentru evaziune fiscala de 646.000 de euro
Cauciucuri de rezervă umplute cu ţigări de contrabandă
Monica Iacob-Ridzi renunta la procesul in care cerea intreruperea executarii pedepsei
Informare meteo de canicula, de joi pana sambata
Victor Ponta sustine ca Romania nu are nevoie de niciun ban de la FMI si Comisia Europeana
insa va fi luata o decizie politica in privinta unui nou acord
Schema de personal de la Ministerul de Interne a fost suplimentata cu 6.400 de posturi
Sinuciderea demografica a Europei si solutia imigrantilor: ce spune un sef al Bancii Centrale Europene
Ambasadorul SUA la OSCE: Moscova ar putea sa deturneze protestele de la Chisinau
Horoscopul zilei de 17.09.2015
Bancul zilei: Noi pedepse pentru păcătoase
Reţeta zilei: Murături asortate, în saramură
Marea rusine de la Bucuresti: ziua cand blatul PSD-PNL a fost evident
Patriarhia dezaproba actiunea “provocatoare” prin care 100 de cruci au fost puse pe terenul unde va fi ridicata moscheea
Preotul pensionat ce a participat va fi cercetat de Biserica
Mugur Isarescu, numit de Vadim Tudor "membru (organ) in pantalonii grupului Bilderberg", il elogiaza pe "omul de cultura" pentru "inegalabilele lui pamflete"
si a depus o coroana de flori cu mesajul "somn lin"
Botoşani: Managerul Spitalului judeţean este suspectat de afaceri oneroase
fost comisar şef la Garda Financiară, Corneliu Mihai se comportă cu angajaţii precum cu comercianţii pe care-i controla
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă