Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5474
De la 07 Ianuarie 2003
122891123
Dan Tapalaga

Monstruoasa coalitie

  • 25 November 2015, 23:00
Ce s-a intamplat marti seara la televiziunile lui Ghita si Voiculescu, RTV si Antena 3, ilustreaza perfect prabusirea vechilor policieni in mocirla compromisului total si anticipeaza o monstruoasa coalitie intre adversari care pana mai ieri pareau ireconciliabili cu scopul de a se salva reciproc. De pilda, Traian Basescu a mers pentru a doua oara in ultimele doua saptamani la RTV, televiziunea "mafiotului Ghita", cum il numea anul trecut cand era seful statului. La "mafiot" si "santajist" acasa, alaturi de o moderatoare mercenar, Traian Basescu a atacat ideea de guvern tehnocrat, acuzandu-l ca nu face decat sa continue masurile politice avansate de guvernul lui Victor Ponta.
Traian Basescu incearca in mod evident sa vireze catre alt electorat, catarandu-se pe un discurs populist, nationalist, anti-imigrationist si cu tot mai dese iesiri anti-occidentale. A explicat pe larg Cristian Pantazi inca de la primele iesiri in decor ale fostului presedinte. Basescu exploateaza evident culoarul lasat liber de Vadim Tudor si Dan Diaconescu. Din acest motiv il veti vedea tot mai des in studiourile specializate in vrajitoare, manelisti si patriotism de parada.
Dincolo de calcule pur electorale, pe Traian Basescu il leaga o lunga istorie de Sebastian Ghita. Pe mafiotul de ieri l-a ajutat sa-si faca televiziune si l-a asistat institutional in lupta cu mogulul scapatat, Sorin Ovidiu Vantu, in incercarea de take-over a postului Realitatea TV. Protejata sa, Elena Udrea, a avut mereu bune relatii cu Ghita, dar si cu Victor Ponta, amicul mafiotului cu care parea sa se razboiasca fostul presedinte. In realitate, am spus-o in repetate randuri inca de anul trecut, toti acesti oameni s-au potentat reciproc intr-un joc sofisticat. Au facut un mare blat, o intelegere pe sub masa de a se promova si sprijini reciproc. Exact asta se intampla astazi sub ochii nostri. (Citeste mai multe in textul Detaliile blatului Ponta – Basescu)
Elena Udrea si Traian Basescu deplang plecarea artificiala a lui Victor Ponta din functia de premier. Aici mai trebuie mentionat ca Ponta a ajuns presedinte PSD in 2010 inclusiv cu sprijinul fostului presedinte, oricat pare de neverosimil. Insa trebuie sa aveti mereu in minte o realitate. In spatele acestor oameni gasim cam aceleasi interese de afaceri, cu totii si-au facut servicii de-a lungul timpului, iar in ciuda teatrului jucat de ochii lumii, pastrau relatii excelente.
Despre o monstruoasa coalitie intre partidul lui Ponta si Miscarea Populara s-a vorbit inca de anul trecut, insa azi ea pare mai aproape de realitate. Victor Ponta si Sebastian Ghita sunt marginalizati in PSD, iar sansa lor este sa conteze la o adica inclusiv pe un populist pragmatic de anvergura lui Traian Basescu. Nu m-as mira foarte tare sa-i vedem in curand aliati la vedere. Deja nici macar nu se mai obosesc sa pastreze aparentele, sa joace teatrul din anii trecuti cand se prefaceau a fi adversari la vedere, dar negociau in culise impartirea puterii.
In timp ce la RTV se cimenta vechea prietenie Basescu-Ghita-Ponta, dincolo, la Antena 3, liberalii continuau buna colaborare cu oamenii lui Dan Voiculescu, mogulul din puscarie. Teodor Atanasiu (pentru partid, Tase) se lansa alaturi de Gadea, Ciuvica si Oana Stancu in comentarii docte despre noii imbogatiti ai politicii romanesti cu vile si proprietati in locatiie exotice.
In treacat fie spus, Gadea a interupt emisiunea pentru a remarca prezenta lui Traian Basescu la RTV, comentand ca se incearca “o coalitie a penalilor”, si a amintit si episodul vizitei Oanei Mizil acasa la fostul presedinte, dupa arestarea lui Marian Vanghelie. Omul lui Voiculescu, unul din artizanii si promotorii USL, stie ce vorbeste. Voiculescu&co s-au implicat direct in “Revolutia borfasilor” in 2012.
Atanasiu, altfel abonat al Antenei 3 dupa castigarea alegerilor de catre Klaus Iohannis, s-a remarcat drept liderul de facto al PNL alaturi de Marian Petrache. Noii brokeri de putere au tatonat inclusiv terenul refacerii USL, singura colatie capabila sa imblanzeasca Justitia. Atanasiu a devenit, alaturi de Cristian Busoi, Ludovic Orban si alti liberali un obisnuit al Antenei 3. Greu de spus daca publicul care l-a adus pe Klaus Iohannis la Cotroceni in noiembrie 2014 chiar asta si-a dorit, sa-i vada pe liberali socializand seara de seara cu Gadea, Badea, Ursu si Ciuvica.
Insa liberalilor din categoria Tase nu le pasa de public, la fel cum nici Traian Basescu nu pune mare pret pe fostii sai sustinatori. Pentru acest tip de politician rapace, alegatorii reprezinta doar un vehicul necesar pentru a pune mana pe putere. Azi esti la stanga, maine la dreapta, azi esti European, maine nationalist, ce mai conteaza publicul. In ochii lor, alegatorii sunt o masa numai buna de a fi manipluata cu ajutorul mogulilor, avand cu totii un interes comun: banii si puterea. Nu se pricep sa exercite puterea sau sa faca bani altfel decat asa, prin intelegeri ilegitime si netransparente. Basescu, Tase, Ghita, Ponta si ai lor nu se mai pot schimba vreodata. Toti au facut afaceri cu toti, inseland mereu asteptarile publicului.
Din acest motiv, un guvern de tehnocrati reprezinta un inamic comun pentru toti acesti expirati ai politicii romanesti tinuti departe de resurse si de butoanele puterii. Asistam la prima faza, cand se nasc monstruoase coalitii, dar pasul doi va fi o coordonare intre grupari cu scopul de a-l pune la colt pe Klaus Iohannis si de a sabota cu orice pret guvernarea Ciolos. Vechii politicieni au de dovedit publicului ca tehnocratii nu pot guverna si ca tot pe mana lor trebuie lasata tara.
Si sa nu uitam ca astfel de coalitii intre moguli si politicieni, oricat de improbabile, au mai functionat in Romania. In 2007, la prima suspendare a lui Basescu, dar si in 2012, la a doua suspendare, am vazut coalitii intre Vantu, Patriciu, Voiculescu si oamenii lor din partide, coalitii care au incercat sa dea lovituri decisive impotriva statului de drept

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Între logodă şi căsătorie
Reţeta zilei: Salată de gogonele coapte
Horoscopul zilei de 26.11.2015
Botoşani/Gorbăneşti: Cum finul primar are grijă de naşul secretar pensionat
Astept de la Raed Arafat un plan de reforma a ISU
Sa confirmati ca cei din conducerea ISU Bucuresti au fost demisi
Dan Sova, inca un dosar penal
El este acuzat ca a produs un prejudiciu de peste un milion de euro CET Govora
Dacian Ciolos cere ministrilor sa publice informatiile care nu sunt confidentiale prin lege
Cârdăşia dintre BNR şi firmele de recuperare
Ioan Rotundu
Sub semnul tradiţiei – Sărbătoarea SFÂNTULUI ANDREI
Organizația PSD Botoșani dezinformează opinia publică
Atenţie! Neglijenţa poate ucide!
S-a stins din viaţă un simbol al eticii şi moralei politice botoşănene
Ioan Rotundu
Turcia nu a transmis niciun avertisment - pilotul avionului rusesc Su-24 doborat de turci
Vladimir Putin, prins din urma de complexitatea conflictului militar, sufera primele esecuri in Siria
Experti - nu a tinut cont de interesele Turciei si a dat dovada de exces de incredere
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog