Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Poşta redacţiei
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8741
De la 07 Ianuarie 2003
122580680
Dan Tapalaga

Pe ce se bazeaza acuzatiile de simpatii legionare aduse lui Marian

  • Munteanu. Cum arata "sfanta tinerete" politica din anii 90 a candidatului PNL la Primaria Bucurestiului
  • 13 April 2016, 23:00
Site-urile legionare mentioneaza Miscarea Pentru Romania infiintata de Marian Munteanu la inceputul anilor 90 in istoria miscarii legionare, dar il acuza pe Marian Munteanu de "rea credinta, din perspectiva legionara", din cauza ca s-ar fi dezis mai tarziu de legionarism. Totusi, aceste site-uri sustin ca "Marian Munteanu s-a inspirat in organizarea formatiunii sale dupa modelul legionar". Pe de alta parte, EVZpublica astazi in facsimil o relatare dintr-un numar al ziarului din anii 90 de la o conferinta organizata de MPR-ul lui Munteanu, intitulata "Miscarea legionara si Miscarea pentru Romania - asemanari si deosebiri".
Relatarea republicata de EVZ mentioneaza ca Marian Munteanu "a precizat ca exista unele asemanari intre Miscarea Legionara si Miscarea pentru Romania, dar numai cu privire la forma de organizare si pozitia fata de traditiile romanesti". Conferinta s-a incheiat, mai consemna EVZ la vremea respectiva, prin audierea de cantece legionare. "Cativa batrani legionari, prezenti la conferinta, au cantat cu inflacarare <>, cei 500 de participanti ascultand in picioare". Potrivit relatarii, la conferinta de atunci a MPR "au fost audiate inregistrari din epoca. <> (...) Era vorba de o inregistrare din 1937, in care Corneliu Zelea Codreanu omagia implinirea a 10 ani de la crearea Legiunii Arhanghelului Mihail."
Miscarea Pentru Romania a lui Marian Munteanu este mentionata si pe site-urile legionare, care o asociaza cu ideologia de extrema dreapta, dar il critica pe Munteanu ca s-a dezis cativa ani mai tarziu de legionarism.
"Marian Munteanu s-a inspirat în organizarea formaţiunii sale după modelul legionar. Astfel, el a creat „grupurile” Mişcării Pentru România, în diverse localităţi ale ţării, care te duc imediat cu gândul la cuiburile legionare. Latura spirituală a Mişcării lui Munteanu îşi găsea, de asemenea modelul în spiritualitatea legionară interbelică. La scurt timp, fostul lider al studenţilor pune şi bazele Senatului MPR, având ca exemplu instituţia omonimă înfiinţată de Corneliu Zelea Codreanu în anii’30. Pentru o vreme Mişcarea Pentru România a fost găzduită în casa profesorului şi scriitorului Marcel Petrişor. De altfel, Vladimir Tismăneanu vedea MPR ca o grupare care îşi găsise valorile spirituale pe care le promova în gândirea lui Mihai Eminescu şi Nae Ionescu, fiind animată de idealul unei „democraţii naţionale” sau al etnocraţiei"
Marian Munteanu şi-a demonstrat reaua credinţă, din perspectivă legionară, afirmând, în vara lui 1995, că: „Nu există în România nici o „mişcare legionară” şi deci nu pot exista nici „cuiburi de legionari”(…). Legionarismul este un curent social-politic ce aparţine perioadei interbelice. Aparţine deci istoriei[47]. De altfel, încă din 1993 Marian Munteanu încerca să se delimiteze de legionarism, în ciuda faptului că îşi organizase formaţiunea, aşa cum am văzut, după model legionar.
La alegerile generale din 1992 MPR a obţinut 12.936 de voturi, adică 0,12% din totalul voturilor valabil exprimate, neobţinând nici un mandat parlamentar[48]. Ulterior MPR va organiza numeroase conferinţe, în diverse oraşe ale ţării, mai cu seamă în Bucureşti şi în Târgu Mureş.
În data de 22 ianuarie 1994, la sediul din Bucureşti al MPR, a avut loc o conferinţă de presă susţinută de Marian Munteanu, în calitate de preşedinte al Mişcării Pentru România, şi de dr. Corneliu Dida, membru al Senatului MPR (actualmente deputat PSD). În cadrul acestei conferinţe de presă a fost dezbătută şi problema „militarizării sectoriale”. Mişcarea Pentru România propunea din nou această variantă de tranziţie, care s-ar fi concretizat „în sprijin logistic şi organizatoric din partea instituţiei militare, pentru buna funcţionare a ministerelor cheie”.
Poziţia lui Munteanu vizavi de demersurile făcute de unele organizaţii evreieşti, în 1995, în direcţia despăgubirii materiale a evreilor ce suferiseră persecuţii în România este deosebit de tranşantă, el arătând că de fapt românii au fost cei persecutaţi: „(…) nu putem să trecem cu vederea faptul evident că victimele represiunilor şi violenţelor în România au fost mereu şi mereu românii şi nicidecum minorităţile naţionale (…)”.
În ceea ce priveşte problema homosexualităţii, MPR a criticat în noiembrie 1994 decizia parlamentarilor de a adopta reformularea articolului 200 din Codul Penal, privind sancţionarea practicilor homosexuale. În altă ordine de idei este interesant de observat faptul că întemeietorii MPR considerau că aceasta s-a născut ca o mişcare spirituală a generaţiei care luptase în decembrie 1989 pentru înlăturarea comunismului.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 14.04.2016
Bancul zilei: Uimirea soţului
Conform autorităților Ucrainene pe 15 iunie Vama Racovăț, va fi inaugurată.
Informare meteo de ploi si vant, valabila pentru toata tara
Joseph Daul avertizeaza ca fortele populiste si eurosceptice au acelasi scop cu Rusia, distrugerea Uniunii Europene
Botoşani: Florin Ţurcanu şi socrul său Aristotel Anuşcă trimiţi în judecată de DNA
Patriarhul Daniel va primi titlu de Doctor Honoris Causa de la Universitatea Politehnica Bucuresti "
pentru asigurarea continuitatii in credinta stramoseasca"
Procurorii cer pedepse cu inchisoarea pentru Dan si Camelia Voiculescu in dosarul "Santaj la Antene"
Patronatele bancare solicita "cu toata responsabilitatea" sesizarea Curtii Constitutionale pe tema darii in plata
Romania Curata: Cum au fost impiedicati rusii de la RAFO sa vanda rafinaria la fier vechi si sa fenteze sanctiunile occidentale
Guvernul a demis sase prefecti si subprefecti
Guvernul abandoneaza actualul proiect de ordonanta privind salarizarea, urmand sa lucreze pe o noua forma
Premierul nu a luat nicio decizie in privinta ministrului muncii
Legea darii in plata a trecut de Parlament
Debitorii cu greutati la plata ratelor vor putea preda bancii cheile casei in 15 zile de la promulgare.Vezi forma finala a darii in plata
Reţeta zilei: Salată orientală de post
Comunicat de presa CJCPCT Botoşani
Cum a dat prefectul ţeapă Sindicatului de la Staţiunea Popăuţi
Scandal mocnit în PSD Botoşani
Ioan Rotundu
Portariuc exersează viitoarea profesie de plasator forţă de muncă
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog