Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Anchete
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18604
De la 07 Ianuarie 2003
122878671
Dansul fulgilor de nea

A înnobilat reuşitul Festival al Datinilor şi Obiceiurilor Populare

  • de la Flămânzi
  • 28 December 2009, 23:00
Duminică după-amiaza, pe scena amplasată extraordinar de inspirat în faţa Casei de Cultură Flămânzi, continua, pe o ninsoare superbă, parada formaţiilor invitate să participe la cea de-a treia ediţie a Festivalului Datinilor şi Obiceiurilor Populare de Iarnă de la Flămânzi.
Începută în jurul prânzului, manifestarea, organizată de Primăria Flămânzi în parteneriat cu Asociaţia Cultural Sportivă “Trei Generaţii” Flămânzi, a debutat cu o paradă a formaţiilor participante, care a pornit din centrul satul Poiana şi s-a încheiat în centrul oraşului, chiar în locul desfăşurării programului artistic. Care nu s-a lăsat prea mult aşteptat, debutând, în jurul orelor 13:30, cu soliştii şi formaţiile Asociaţiei Cultural Sportive “Trei Generaţii”, pregătiţi şi pregătite de instructorul cultural Mihai Atodiresei, cel care a regizat, superb, şi întreaga paradă a formaţiei de dansuri şi obiceiuri populare tradiţionale din Flămânzi.
Organizarea, fără cusur, fără a se dori neapărat o replică dată unor manifestări similare, cu mult mai multe pretenţii dar cu mult mai puţină atenţie faţă de participanţi, a inclus în circuitul cultural al zilei şi casa de Cultură, în holul căruia, permanent, cei prezenţi au putut servi ceai fierbinte, aromat şi cu multă lămâie, preparat pe loc, sau au putut repeta în aşteptarea spectacolului de pe scena mare.
După recitalul formaţiilor şi soliştilor autohtoni, prezentaţi de Camelia Negrii, preşedinta Asociaţia “Trei Generaţii”, pe scenă a urcat, chiar când a început să ningă, primarul Constantin Pitorac, care a adresat urări de sănătate şi de bună petrecere atât formaţiilor participante la manifestare cât şi sutelor de locuitori ai oraşului Flămânzi aflaţi permanent în faţa scenei.
În cuvântul său, primarul s-a referit la eforturile, tot mai dificile, care se fac, în aceste vremuri de oprelişti şi privaţiuni, pentru respectarea tradiţiilor populare, pentru perpetuarea activităţilor culturale care dau farmec, culoare şi identitate zonelor etno-folclorice ale judeţului Botoşani. Totodată, au fost amintite eforturile administraţiei locale de a-şi cinstii fii, în viaţă sau plecaţi într-o lume mai bună şi au fost enumerate toate persoanele cărora, în acest an, atât la „Zilele Oraşului Flămânzi” cât şi la manifestarea din dimineaţa zilei de 17 decembrie, cu prilejul felicitării familiilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie neîntreruptă, li s-au decernat, din partea Primăriei şi a Consiliului Local Flămânzi, titlul de „cetăţean de onoare a oraşului Flămânzi”.
Recitalurile care au urmat, în care scena a fost „acaparată” pe rând de urători, capre, urşi, cerbi, căiuţi, militari, precum şi de personaje populare mascate grotesc, a dovedit profesionalismul localnicilor şi a invitaţilor, faptul că obiceiurile populare de iarnă se află încă la loc de cinste în zona Flămânzi şi în judeţul Botoşani. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Profitorii evenimentelor din decembrie 1989 de la Botoşani
Unu şi unu...
Vladimir Putin a inaugurat primul tronson al oleoductului Siberia-Pacific
După douăzeci de ani
Aproximativ 80.000 de posturi vor fi restructurate din sistemul public
în 2010
China are şanse mari să depăşească anul acesta Germania
şi să devină primul exportator mol ndia
Cel mai mare pericol pentru PNL e o înţelegere tactică PDL - PSD
pentru introducerea votului uninominal majoritar
Ministerul Finanţelor a atras 785,50 milioane de lei prin certificate de trezorerie
la şase luni, peste valoarea programată
7 aprilie, „Oci Ciornîi(e)” şi Balcanii de Vest
Oleg Voronin, un („biet”) copil de milioane (de dolari)
Rusia a avertizat UE cu privire la o posibila întrerupere a livrărilor de petrol
din cauza neînţelegerilor cu Ucraina
Preţul energiei electrice creste cu până la 4%, iar cel la gaze rămâne neschimbat
Ce ne aduce viitorul. 2010: un an mai rău sau mai bun?
Cererea de extrădare a lui Nicolae Popa îndeplineşte condiţiile
prevăzute de legislaţia indoneziană
Florica gafează din nou
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog