Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
24825
De la 07 Ianuarie 2003
95170888

Dănuţ Huţu vrea să intr4e īntr-o grupare elitistă. Pentru ce merite?

  • Ioan Rotundu
  • 14 April 2019, 21:31
Scos din anonimatul prafului rural al localităţii Vf. Cāmpului de către fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, Mihai Ţābuleac, profesorul de istorie Dănuţ Huţu a fost aşezat pe scaunul de director al Direcţiei Judeţene de Cultură Botoşani. Nu că ar fi avut merite şi competenţe deosebite īn cunoaşterea şi promovarea culturii botoşănene, ci pentru că a fost un credincios slujitor al binefăcătorului său Ţābuleac pentru care a făcut o asiduă campanie īn cadrul PNL ca să fie ales īn funcţia ce-o rāvnea.
Ca director al instituţiei, Huţu a descoperit arta prefăcătoriei īn politică, aşa că, atunci cānd liberalii n-au mai fost la putere, a aruncat la coşul mizeriei moralei doctrina liberală şi a īmbrăţişat-o cu multă dragoste pe cea socialistă de care nu era străin şi nici dezis după 1990.
Pānă la urmă, nu labilitatea sa politică este motivul scrierii articolului de faţă ci incapacitatea sa profesională de a īnţelege rostul funcţiei ocupate şi importanţa acesteia īn a apăra şi dezvolta segmentele de bază care formează cultura botoşăneană, acest inestimabil tezaur care ne-a dat şi ne dă identitate īn plan naţional şi internaţional.
Aşezat īn scaunul de director īn anul 2008, Dănuţ Huţu nu şi-a pus semnătura pe nicio realizare culturală care să-l definească şi să-i definească statutul de intelectual cu grad de profesor istoric. Īn schimb, sub autoritatea funcţiei sale cultura botoşăneană s-a prăbuşit dr4amatic, īn unele sectoare poate pentru totdeauna, adică ireparabil.
Īn aceste condiţii, l-am īntālnit pe Dănuţ Huţu bătānd la poarta unei grupări ce pretinde a fi elitistă pentru a-i deveni membrul acesteia. Şi-au găsit şi doi apărători care să-i susţină demersul. Unul, priceput īn a scoate bani din „cultura” cu accente tot mai violente ale stadioanelor, altul, deşi priceput şi competent om de adevărată cultură, īn egoismul său profesional l-a apărat pe Huţu doar pentru că educaţia ce-a primit-o de-a lungul timpului l-a format să asculte de şef, chiar şi dacă şeful nu se pricepe nici la prins muşte cu ceaslovul.
Ca să-i trezesc la realitate, rezum ceea ce societatea civilă botoşăneană īi reproşează lui Dănuţ Huţu de cānd deţine funcţia supremă īn cultura botoşăneană şi decide destinele acesteia, nu după cum i-ar fi nevoile ci după cum īi sunt nevoile sale personale.
Huţu a intrat deja īn istoria culturii botoşănene ca demolatorul Secţiei de artă a Muzeului Judeţean Botoşani. Făcut director de Mihai Ţābuleac, Huţu n-a mişcat niciun deget atunci cānd Ţābuleac, din motive de răzbunare politică, a decis desfiinţarea Secţiei de artă.
Cel puţin patru pictori botoşăneni care sunt consideraţi şi cei mai importanţi īn plan naţional, au tablourile aruncate la subsolul clădirii muzeului. Este vorba de Ştefan Luchian, Constantin Piliuţă, Petre Achiţenie, Octav Băncilă ş.a. Este o ruşine pentru judeţul Botoşani, cu astfel de pictori celebri şi peste graniţă, să nu aibă o galerie de artă.
Ţābuleac a desfiinţat fosta Secţie de artă pentru că aceasta funcţiona īntr-un spaţiu proprietatea Elenei Condrei. Aceasta, īn campania electorală din vara anului 2008 nu l-a susţinut pe Ţābuleac. Cānd acesta a devenit preşedinte, a desfiinţat secţia ca nu cumva Condrei să mai beneficieze de chirie. De menţionat că Secţia a fost īnfiinţată de Constantin Conţac, cel etichetat şeful şoferilor, dar a fost desfiinţată de doi pretinşi intelectuali. Ţābuleac şi Huţu. Ce ironie a soartei pentru intelectualii cu pretenţie!
Sub mandatele lui Huţu clădiri monument istoric au dispărut de pe cartea de vizită a Botoşaniului. Casa Sofian, un simbol arhitectural elitist cu adevărat, ajunsă pe māna Mitropoliei Iaşi, stă şi astăzi īn ruină. Casa Manolache Iorga, unde a funcţionat Secţia etnografică a Muzeului Judeţean, se dărāmă.
Casele Antipa, cel mai de seamă om de ştiinţă din Botoşani, cunoscut īn īntreaga lume pentru activitatea sa de paleontolog şi fondatorul Muzeului de Ştiinţele Naturii Bucureşti ce-i poartă numele, inventatorul la nivel mondial a zooramelor au devenit spaţii pentru jocurile de noroc. Dacă aceste imobile ar fi fost ale cehilor, ungurilor, slovenilor, sārbilor, nu mai spun nemţilor, francezilor, ar fi devenit o atracţie turistică pentru zeci de mii de străini. Huţu n-a făcut nimic, nici cel mai mic demers ca aceste imobile să rămānă īn patrimoniul cultural botoşănean şi să fie puse īn valoare.
Biserica Sf. Gheorghe, ctitorie istorică a domniţei Elena Rareş, monument istoric, stă īn reparaţii de 30 de ani. Huţu n-a iniţiat niciun demers serios la Ministerul Culturii pentru a se aloca fondurile necesare finalizării consolidării. Biserica Popăuţi, ctitorie a lui Ştefan cel Mare, a devenit prizoniera stareţului hrăpăreţ Ioan Harpa. Turiştii n-o pot vizita decāt numai dacă poarta de acces este deschisă pentru prezenţa la slujbe. Practic., această biserică a dispărut din atenţia turiştilor care trec prin Botoşani. Huţu, deşi sesizat īn repetate rānduri şi de către subsemnatul, n-a luat nicio măsură. Nici măcar să fie pus pe zid acea tăbliţă care să atragă atenţia că biserica este monument istoric.
La Miorcani, conacul Ion Pillat era un centru naţional de cultură. Veneau aici celebrităţi din lumea literaturii şi artei. Acum, conacul este prizonierul unui preot care de ani de zile susţine că-l va transforma īntr-un centru cultural cum a fost odată. Huţu n-a mai călcat prin zonă, nu s-a interesat de soarta imobilului, deşi intră īn competenţa sa să urmărească conservarea clădirilor monument.
De 30 de ani de zile stă īn centrul municipiului Dorohoi o temelie ce se voia a fi viitoarea casă de cultură. Din 2008, de cānd a fost făcut director, Huţu n-a iniţiat niciun demers politic, cultural care să se finalizeze cu alocarea de fonduri pentru finalizarea investiţiei. Apropo, dorohoianul care i-a sărit īn apărare īşi desfăşoară activitatea culturală īn spaţii inadecvate. Cu toate acestea vede īn Huţu un personaj de elită. Am alt mod de a judeca elitismul social, după alte etaloane valorice de etică şi morală.
Casa colonelului Pisoski, omul care a jucat un rol crucial īn alegerea lui Cuza ca domnitor al Principatelor Romāne, situată īn faţa Muzeului Judeţean, se ruinează īncet si sigur. Este īn patrimoniul Consiliului Judeţean Botoşani. I-ar fi fost uşor lui Huţu să ceară consilierilor s-o aloce Muzeului Judeţean şi să fie amenajată aici Secţia de artă. Se pare că nu l-a dus mintea la un asemenea demers.
La Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale a fost pusă director o cāntăreaţă de muzică populară total străină de cultura tradiţională răspāndită pe īntreg judeţul. Huţu, din interes politic, i-a dat binecuvāntare la examen. Au apărut prin judeţ muzee etnografice cu exponate extrem de valoroase. Le-am īntālnit īnfiinţate sub autoritatea primăriei, īn şcoli, biserici sau īn sistem privat. Nimeni de la judeţ nu le oferă īndrumare de specialitate. Acest Centru, condus de o cāntăreaţă la nunţi nu-şi face simţită prezenţa prin specialiştii săi Măcar din curiozitatea de a vedea exponatele..
Să fiu bine īnţeles, ce am scris īn articolul de faţă este protestul meu ca cetăţean susţinător şi apărător al culturii botoşănene, ca membru al societăţii civile, faţă de modul incompetent īn care Dănuţ Huţu conduce destinele culturi. Statutul de elitist nu-i o glumă, ci o mare responsabilitate īn faţa societăţii. Istoria a consemnat şi va consemna, fără să-i īntrebe pe „elitişti”, realităţile evidente şi nu cārdăşiile pe bază de interese egoiste, de familie ori afaceri. Īnchei cu formula „Am zis!”, cu speranţa că vor īnţelege şi cei la care mă refer şi nu se vor face de rās īn faţa istoriei.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


RSBancul săptămānii
Catrenul săptămānii
Ioan Mamaische
Horoscopul săptămānii 15 - 21.04.2019ā
Rodul creaţiei artistice a maestrului sticlar Bordeianu va ajunge īn Italia
Ioan Rotundu
Lumea lu’ Rotundu īn febra pregătirilor pentru Italia
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 12.04.2019
ANUNŢ - concurs angajare Primăria Ibăneşti
Procesul īn care Vālcov este judecat pentru trafic de influență și spălare de bani a fost amānat pentru 11 iunie
Cine ar putea să-l īnlocuiască pe Toader la ministerul Justiției:
Eugen Nicolicea, Robert Cazanciuc și Șerban Nicolae, pe lista scurtă - surse
Expozitie de jucarii la Dorohoi
Cānd Dragnea minte (ce supriză!)
Interpelările parlamentarilor adresate miniștrilor Romāniei, rămase fără răspunsuri
Secretele din CV-ul lui Eugen Nicolicea, susținut de PSD pentru Justiție:
unde a făcut Facultatea de Drept și cum a obținut certificatul de revoluționar
Emilia Șercan, jurnalist: Am fost amenințată cu moartea
Dinamica economică: Tārg de produse tradiţionale
Chemat să pāngărească pămāntul sfinţit de Eminescu
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă