Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12751
De la 07 Ianuarie 2003
122898400

"Daţi-i două-trei, doamnă, să se înveţe minte, că altfel nu reţine"

  • 12 July 2011, 23:00
Profesorilor li s-a dat unda verde sa foloseasca violenta moderata pentru a corecta comportamentul elevilor recalcitranti. Nu la noi, ci in Marea Britanie. In Romania, profesorii si-au luat singuri acest drept. Violenta din scolile britanice a atins cote alarmante, numai anul trecut 44 de profesori au ajuns la spital in stare grava dupa "interactiunea" cu elevii, iar cifrele sunt in continua crestere. Aproximativ 1.000 de elevi PE ZI sunt suspendati pentru abuz si agresiune. Masurile luate de Minister si de catre scoli au picat rand pe rand in fata unor copii care isi cunosc mai bine drepturile decat responsabilitatile.
In Romania ne confruntam cu elevi care nu-si cunosc nici drepturile si nici obligatiile. Cine sa-i invete cand uneori si dascalii sunt in aceeasi situatie? Avem de-a face cu profesori batjocoriti, umiliti, sechestrati in propriile clase de catre elevi ce nu cunosc frica, respectul si nu au citit in viata lor un regulament de ordine interioara. Pe de cealalta parte, avem elevi terorizati, elevi batuti dintr-o nimica toata si parinti care nu stiu situatia sau nu stiu cum sa reactioneze.
Britanicii abia incep sa revina la normal, dupa o perioada in care au incercat politica "no touch" (in traducere, fara atingeri). Personalul scolilor nu avea dreptul de a atinge elevul sub nicio forma. De aici si pana la situatii aberante a fost doar un pas. Plangeri peste plangeri au curs asupra profesorilor. Acestia erau acuzati de hartuire sexuala daca la ora de muzica incercau sa-i arate elevului cum sa tina instrumentul, sau la ora de sport cum sa faca un exercitiu, atingandu-l in acest proces.
Nu mai putin de un sfert dintre profesorii tarii s-au ales cu dosare in urma a ceea ce s-a dovedit a fi, intr-un final, o acuzatie falsa. In Romania, ma intreb, cati dintre elevii care au fost cu adevarat batuti si intimidati au avut curajul sa depuna o plangere oficiala? Si cate dintre aceste cazuri au fost judecate corespunzator?
Cati profesori au fost sanctionati pentru excesul de zel ce il poate marca pe termen lung pe un copil sensibil? Si cati dintre noi n-au auzit la vreo sedinta cu parintii (pentru propriii copii sau pe vremea cand eram chiar noi in scoala) incurajarea vreunei mame catre diriginte "Dar dati-i doua-trei sa se invete minte, ca altfel nu retine"...
Noua reforma britanica educationala ii permite dascalului sa foloseasca forta fizica "rezonabila" pentru a da afara din clasa un elev ce perturba cursurile ori pentru a-l impiedica sa iasa fara permisiune, pentru a intrerupe o bataie intre elevi sau a se apara de elevii agresivi, pentru a li se perchezitiona ghiozdanul in cautare de droguri, alcool sau arme.
Mai mult, profesorii au acum voie sa ii sustina pe elevi moral, atunci cand este cazul, prin imbratisare sau bataie incurajatoare cu mana pe spate fara a mai fi acuzati instantaneu de pedofilie. Mai mult, elevii care aduc false acuzatii la adresa personalului scolii vor fi trasi la raspundere.
La noi, cati dintre elevii care chiar intrec limita sunt cu adevarat trasi la raspundere? O atentionare nu inseamna nimic pentru ei, o nota scazuta la purtare nici atat. Elevii buni au de infruntat un sistem bolnav, colegi batjocoritori, profesori satui si nepasatori.
Profesorii buni se lupta cu elevi indolenti si agresivi, cu parinti nepasatori, cu salarii mizere si o programa prost gandita. Iar in acest amalgam, ma intreb cat de des (sau cel mai probabil cat de rar) soarta face ca elevii dornici de invatatura sa gaseasca in profesorii lor oameni dornici sa-i ghideze si profesorii ce se lupta sa ramana in sistem ca sa ii ajute pe cei mici sa descopere copii dornici sa-i asculte.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Isteţimea tocilarului
Încă 1,4 milioane de lei obținuți pentru modernizarea CET-ului
Caricatura zilei
20 de străzi din Botoşani nu vor avea mâine gaz
Anchetat după ce a spus că Islamul este o religie agresivă
iar Coranul îndeamnă la eliminarea necredincioşilor
Oameni de afaceri francezi confirmă că li s-a cerut mită în România
Italia şi Grecia. Ce poate învăţa România?
Ion Iliescu, consideră înfiinţarea Muzeului naţional al dictaturii comuniste o ticăloşie
Ministrul mediului, Laszlo Borbely, suspectat de DNA de trafic de influenţă
CAS Botoşani a găsit motive să impute spitalelor 51 mii lei
IŞJ Botoşani nu vrea camere la Bac nici în sesiunea de toamnă
Se anunţă o mare criză de manuale şcolare gratuite
Licee cu renume în Botoşani, rămase cu locuri vacante
Forfecată cordeluţe
Ioan Rotundu
Douăzeci de jandarmi îşi vor pierde locul de muncă
Cursuri de engleză politizate la indigo
Demers al prefectului Roman avizat favorabil
Bătrânii bolnavi şi nevoiaşi ajutaţi de conservatori
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog