Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
44705
De la 07 Ianuarie 2003
93996719

De Crăciun, Ponta şi-a fericit numiţii în Guvern cu locuinţe de serviciu

  • 7 January 2013, 23:00
Guvernul Ponta a modificat la finalul anului trecut, prin ordonanta de urgenta, legea prin care erau stabilite categoriile de persoane care pot beneficia de locuinta de serviciu in casele si apartamentele regiei protocolului de stat (RA-APPS). Astfel, prin OUG 96/2012 Guvernul a introdus in categoria celor care pot primi locuinte de serviciu de la RA-APPS si conducatorii institutiilor publice ale administratiei centrale, sefii de departamente, directorii generali si secretarii generali adjuncti.
Potrivit Ordonantei de Urgenta 96/2012 publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 884 din 22 decembrie 2012 , Guvernul a modificat OUG "nr. 80/2001 privind stabilirea unor masuri pentru asigurarea, temporar, a locuintelor de serviciu necesare unor categorii de personal in cadrul ministerelor, celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si institutiilor publice, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 717/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza".
Fata de textul initial al legii care prevedea ca de locuinte de serviciu de la RA-APPS pot beneficia cei care ocupa functii de deminitate publica, secretarii generali si persoanele incadrate la cabinetele deminitarilor, noua ordonanta permite si conducatorilor institutiilor din cadrul administratiei centrale, sefilor de departamente, directorilor generali si secretarilor generali adjuncti sa primeasca locuinte de la casele regiei protocolului de stat.
Din textul OUG 96/2012:
[...]
"Art. 2 Pot beneficia de locuinta de serviciu, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, persoanele care ocupa functii de demnitate publica numite sau functii asimilate functiilor de demnitate publica, conducatorii institutiilor publice din cadrul administratiei publice centrale, sefii de departamente, precum si secretarii generali si secretarii generali adjuncti, directorii generali si persoanele care sunt incadrate pe functii din cabinetul demnitarului in cadrul autoritatilor publice, ministerelor, celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si institutiilor publice." [n.r. sublinierile apartin redactiei si vizeaza categoriile in plus introduse in lista]
Articolul 2 din OUG 80 din 31 mai 2001:
"Art. 2. - Pot beneficia de locuinta de serviciu, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, persoanele care ocupa functii de demnitate publica numite sau functii asimilate functiilor de demnitate publica, secretarii generali, precum si persoanele care sunt incadrate pe functii din cabinetul demnitarului in cadrul ministerelor, celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si institutiilor publice."
Potrivit lui Sorin Ionita, expert in reforma administratiei publice EFOR (Expert Forum), chiar daca detaliile nu sunt foarte clare, OUG-ul extinde lista beneficiarilor RA-APPS in mai multe directii
Prima prevede directori generali din administratia centrala care pana acum nu erau acoperiti de lege si care sunt peste 100 de oameni, iar a doua prevede acoperirea unor noi institutii.
"Apoi este vorba de institutii care nu erau acoperite sau nu erau coperite foarte clar. Aceste "departamente", cum sunt numite in textul ordonantei nu exista in Romania ca structura oficiala in ierahia regulata, precum cea a unui minister. Deci nu poate fi vorba decat de structuri precum DLAF sau Departamentul pentru romani de Pretutindeni. La fel, ordonanta poate viza alte structuri fara personalitate juridica care pot fi infiintate in aparatul central si care vor fi denumite "Departament", explica Sorin Ionita.
Subiectul OUG-ului datd e Guvernul Ponta prin care se mareste lista oamenilor care pot beneficia de locuinte de serviciu de la RA-APPS a fost semnalat si de catre jurnalistul Mircea Marian pe contul sau de facebook.
RA-APPS - locuinte chilipir pentru politicienii de la guvernare
Regia Protocolului de Stat detine aproximativ 650 locuinte de protocol si de serviciu, peste 75 de vile si mai mult de 250 hectare teren, mostenite de la fosta gospodarie de stat a PCR si ocupate de actuali sau fosti demnitari, ori chiar de rudele acestora, potrivit Mediafax.
Acestora li se adauga zeci de spatii comerciale, ferme si unitati turistice, dintre care hotelul Triumf din Bucuresti, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scrovistea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase. Toate aceste bunuri, folosite de institutii publice, ambasade, partide, sunt inca evaluate de stat la doar 226 milioane euro, cifra stabilita pe baza bilantului contabil din 2004, cu mult sub valoarea de piata reala a proprietatilor.
De-a lungul timpului, locuintele RA-APPS au fost un chilipir pentru personajele de pe scena politica romaneasca datorita preturilor mici si, chiar daca au fost majorate in 2008 chiar si de sapte ori, chiriile au ramas mai mici decat cele practicate pe piata libera.
Datorii imense, procese cu chiriasi si vanzarile esuate de locuinte
De-a lungul timpului RA-APPS a ajuns sa acumuleze datorii enorme si sa se lupte in instante cu fosti sia ctuali chiriasi. In decembrie 2011, Evz scria ca datoriile catre RAAPPS ajungeau la peste un milion de euro.
Guvernul Boc a decis la finele lui 2011 vanzarea imobilelor care fac parte din RA-APPS, si care au situatia juridica clarificata. Secretarul general al Guvernului de atunci, Daniela Andreescu, declara ca e vorba de 733 de imobile, dintr-un total de 1.100 care urmeaza sa fie vandute. Vanzarea urma sa fie facuta prin licitatie publica cu strigare si nu va asigura drept de preemtiune pentru actualii chiriasi. Cu toate acestea, lictatiile nu au avut parte de succesul scontat si, desi sumele estimate ca s-ar obtine de pe urma celor peste 700 de imobile au fost cuprinse in bugetul pe 2012, Guvernul a revizuit in scadere drastica estimarea, de la 706 milioane lei la 296,2 milioane lei.
Diferenta de venituri prognozate apare in contextul in care regia a lansat din primavara acestui an mai multe licitatii deschise cu strigare, dar nu a reusit sa vanda decat foarte putine proprietati, in lipsa de oferte.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Mod de a vesti moartea
Gastronomie: Ciorbă de fasole cu ciolan (ardelenească)
Calamar gigant, filmat în premieră în habitatul său natural în Pacific
Şomajul din Germania şi operaţiile sale estetice
"A susține că România este un stat național, pur și simplu nu este adevărat”
Un tânăr susţine că este fiul nelegitim al lui Sergiu Nicolaescu
el cere în instanţă stabilirea paternităţii
Ofranda Monei Pivniceru pe altarul USL: spargerea CSM-ului în două
Victor Ponta a fost prins cu mâţa in sac şi acum hoţul strigă hoţii
Râvneşte la sindromul prezidenţial american
Ioan Rotundu
Spitalul Judeţean nu mai are bani pentru tichetele de masă ale angajaţilor
IŞJ: Inspectori şcolari trimişi la catedră
CA de la Nova Apaserv a fost dat pe mâna unui pensionar
Termen dat învăţătorilor şi educatorilor pentru a urma studii superioare
Dorohoian pus pe tâlhării în judeţul Iaşi, prins de poliţişti
Demis pentru lipsă de activitate glorioasă
Botoşani: Fript cu zăpada, prefectul Macaleţi suflă şi-n lapoviţă
Una a promis primarul Portariuc, altele îi sunt faptele
reduceri de personal, în plină iarnă, la societăţile primăriei
Tânăr hăcuit cu cuţitele
Pentru Comariţa, semne bune anul are
A ajuns după gratii din cauza unui telefon mobil
Primarul Portariuc a cerut amendarea agenţilor economici
dar nu acoperă şi pagubele create prin incompetenţa sa
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă