Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10665
De la 07 Ianuarie 2003
83784070

De ce Conrec SA?!

  • Ioan Rotundu
  • 11 November 2018, 22:44
La Filozofie am învăţat că nu poţi sintetiza, generaliza un lucru care să fie acceptat de întreaga comunitate. Întotdeauna vor apărea opinii particulare şi singulare. În aprilie, la anul, emisiunea Lumea lu’ Rotundu va împlini 9 ani. Este deja cea mai longevivă emisiune din televiziunea botoşăneană postdecembristă. În acest interval de timp am realizat şi difuzat peste 290 de reportaje,m cifra de 300 urmând a o împlini în luna ianuarie 2019.
În tot acest interval de timp mi-a crescut audienţa la peste 100 mii de telespectatori şi am primit şi primesc sute de felicitări dar şi numeroase observaţii. Acele critici care s-au dovedit întemeiate mi le-am însuşit şi am căutat să nu se mai repete în următoarele reportaje. Dar au fost şi observaţii răutăcioase la adresa personajelor din reportaje, fie determinate de opinii politice, fie din invidie pentru realizările şi succesele celor care au fost mediatizaţi.
Mă apropii de finalizarea ciclului de reportaje dedicat Centenarului Unirii. Am început acest ciclu în luna martie cu reportajul intitulat „Mărţişoare literare” Peste an am căutat să surprind starea de spirit a comunităţii botoşănene, trăirile, realizările şi insuccesele acestei comunităţi. În comunele pe unde am filmat am intervievat profesori, oameni de cultură, preoţi, agenţi economici, încheind reportajul cu un mesaj al primarului adresat generaţiilor viitoare. Toate aceste reportaje urmează a fi predate, într-un cadru festiv, conducerii Bibliotecii Judeţene „Mihai Eminescu” Botoşani pentru a fi arhivate la fondul documentar.

În acest moment nu am certitudinea dacă voi realiza un astfel de reportaj şi cu primarul municipiului Botoşani, Cătălin Flutur. L-am contactat dar nu a luat o decizie. În schimb, am considerat că un reprezentant al vieţii economice a municipiului nostru merită a fi intervievat şi arhivat la fondul documentar pentru a servi drept izvor al cunoaşterii de către cei din viitor, interesaţi de cum gândea şi acţiona un patron în urmă cu 50 sau poate 100 de ani.
Am ales un astfel de agent economic, patron dacă vreţi, pornind de la primii paşi spre privatizare făcut de către cei care au avut un astfel de curaj. Din documentarea mea a reieşit că numai doi oameni de afaceri au avut acest curaj, ei devenind pionierii economiei private la nivelul municipiului şi judeţului Botoşani. Este vorba de Constantin Conţac şi inginerul Mihai Vrăjitoru. Ambii au privatizat unitatea la care lucrau prin metoda Mebo şi ambii au reuşit să reziste tuturor greutăţilor şi piedicilor puse în calea privatizării de către socialiştii care au condus şi conduc ţara după interesele lor şi nu cele ale poporului.
Faptul că firma patronată de inginerul Mihai Vrăjitoru, Conrec SA, n-a avut în existenţa celor 27 de ani de activitate probleme cu Fiscul, cu justiţia, angajaţii n-au protestat că le-ar fi fost prost plătită munca prestată, iar firma s-a dezvoltat pe baze solide prin realizare de investiţii din resurse proprii şi nu prin afaceri oneroase, m-a determinat să aleg această firmă pentru a deveni „caz de studiu” pentru cei din viitor.
Cred că prin aceste explicaţii date i-am lămurit şi pe acei botoşăneni care în cursul zilei de duminică m-au acostat pe stradă să mă întrebe de ce am preferat firma Conrec şi nu o firmă serioasă precum Elsaco, Electroalfa, Tehnic Asist, Semnal sau chiar cea a lui Tonino.
Toate aceste firme au apărut mult mai târziu în peisajul economic botoşănean şi toate au trecut şi mai trec prin probleme cu justiţia, unele din afacerile lor fiind suspectate ca fiind făcute în afara cadrului legal. Nu cred că ar fi fost nimerit să dau ca exemplu generaţiilor din viitor un patron a cărui firmă s-ar putea ca peste puţin timp să aibă imaginea şifonată, aşa cum se întâmplă în momentul de faţă cu compania fondată de Victor Mihalachi, botezată Victor Construct.
Ca să închei în ton cu ce am început, oricât de bine ai face un lucru, tot se vor găsit şi critici, ca să nu le spun cusurgii, care să-şi declare nemulţumirea. N-am a mă supăra. Astfel de manifestări sunt de fapt chintesenţa democraţiei iar pe mine mă ajută să mă–mi perfecţionez activitatea, cât o boi mai putea duce.
Ca să înţelegeţi mai bine alegerea mea, vizionaţi acest reportaj realizat în ianuarie 2012 la sediul societăţii Conrec SA din Botoşani în cadrul emisiunii Dinamica economiei.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii
Horoscopul săptămânii 12 – 18.11.2018
Bancul săptămânii: Lecţie despre sex
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 2.11.2018
Lumea lu' Rotundu:Centemarul Unirii - Conrec SA bOTOŞANI
Lumea întreagă marchează 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial.
70 de lideri politici s-au reunit la Paris
Președintele Franței critică naționalismul, în fața lui Trump, Putin și Erdogan:
Este o trădare a patriotismului
Liviu Dragnea, despre votul la cererea de începere a urmăririi penale pentru Tăriceanu:
Eu sunt mama Omida? Senatorii PSD au personalitate
Dragnea nu va mai putea să conducă nicio ședință a Camerei Deputaților
Avarierea singurului portavion rusesc, Amiralul Kuznețov, nu este singura veste proastă pentru marina rusă.
Scufundarea docului plutitor ar putea crea probleme și mai mari
Iohannis: Necesitatea politică este înlocuirea acestui accident al democrației românești care e guvernul Dragnea-Dăncilă
Nu suntem pregătiți de preluarea președinției Consiliului UE
Comisia Europeană, reacție după ce autoritățile române au cerut ca Rise Project să-și dezvăluie sursele:
A folosi GDPR împotriva dreptului la informare ar reprezenta un abuz clar
Infractorul se vede preşedintele potrivit României. Aşa va fi?
Ioan Rotundu
Raportul MCV. Cele 8 recomandări suplimentare ale Comisiei Europene pentru România
PSD, somat să renunțe la controversatele modificări din legile justiției și codurile penale
PSD și ALDE, părăsite de colegii lor europeni la votul din Parlamentul UE
care a condamnat „intervenția violentă și disproporționată” a jandarmilor la protestele din august
Bloomberg relatează despre gestul obscen al lui Iordache:
Raportul UE privind corupția primește degetul mijlociu în România
Jaf asupra domeniului public al municipiului Dorohoi
Ioan Rotundu
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 11.16.2018
LLumea lu' Rotundu: Centenarul Unirii - Dângeni
Cum consilierii PNL s-au girat jaful abil regizat (II)
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă