În tot acest interval de timp mi-a crescut audienţa la peste 100 mii de telespectatori şi am primit şi primesc sute de felicitări dar şi numeroase observaţii. Acele critici care s-au dovedit întemeiate mi le-am însuşit şi am căutat să nu se mai repete în următoarele reportaje. Dar au fost şi observaţii răutăcioase la adresa personajelor din reportaje, fie determinate de opinii politice, fie din invidie pentru realizările şi succesele celor care au fost mediatizaţi.
Mă apropii de finalizarea ciclului de reportaje dedicat Centenarului Unirii. Am început acest ciclu în luna martie cu reportajul intitulat „Mărţişoare literare” Peste an am căutat să surprind starea de spirit a comunităţii botoşănene, trăirile, realizările şi insuccesele acestei comunităţi. În comunele pe unde am filmat am intervievat profesori, oameni de cultură, preoţi, agenţi economici, încheind reportajul cu un mesaj al primarului adresat generaţiilor viitoare. Toate aceste reportaje urmează a fi predate, într-un cadru festiv, conducerii Bibliotecii Judeţene „Mihai Eminescu” Botoşani pentru a fi arhivate la fondul documentar.
În acest moment nu am certitudinea dacă voi realiza un astfel de reportaj şi cu primarul municipiului Botoşani, Cătălin Flutur. L-am contactat dar nu a luat o decizie. În schimb, am considerat că un reprezentant al vieţii economice a municipiului nostru merită a fi intervievat şi arhivat la fondul documentar pentru a servi drept izvor al cunoaşterii de către cei din viitor, interesaţi de cum gândea şi acţiona un patron în urmă cu 50 sau poate 100 de ani.
Am ales un astfel de agent economic, patron dacă vreţi, pornind de la primii paşi spre privatizare făcut de către cei care au avut un astfel de curaj. Din documentarea mea a reieşit că numai doi oameni de afaceri au avut acest curaj, ei devenind pionierii economiei private la nivelul municipiului şi judeţului Botoşani. Este vorba de Constantin Conţac şi inginerul Mihai Vrăjitoru. Ambii au privatizat unitatea la care lucrau prin metoda Mebo şi ambii au reuşit să reziste tuturor greutăţilor şi piedicilor puse în calea privatizării de către socialiştii care au condus şi conduc ţara după interesele lor şi nu cele ale poporului.
Faptul că firma patronată de inginerul Mihai Vrăjitoru, Conrec SA, n-a avut în existenţa celor 27 de ani de activitate probleme cu Fiscul, cu justiţia, angajaţii n-au protestat că le-ar fi fost prost plătită munca prestată, iar firma s-a dezvoltat pe baze solide prin realizare de investiţii din resurse proprii şi nu prin afaceri oneroase, m-a determinat să aleg această firmă pentru a deveni „caz de studiu” pentru cei din viitor.
Cred că prin aceste explicaţii date i-am lămurit şi pe acei botoşăneni care în cursul zilei de duminică m-au acostat pe stradă să mă întrebe de ce am preferat firma Conrec şi nu o firmă serioasă precum Elsaco, Electroalfa, Tehnic Asist, Semnal sau chiar cea a lui Tonino.
Toate aceste firme au apărut mult mai târziu în peisajul economic botoşănean şi toate au trecut şi mai trec prin probleme cu justiţia, unele din afacerile lor fiind suspectate ca fiind făcute în afara cadrului legal. Nu cred că ar fi fost nimerit să dau ca exemplu generaţiilor din viitor un patron a cărui firmă s-ar putea ca peste puţin timp să aibă imaginea şifonată, aşa cum se întâmplă în momentul de faţă cu compania fondată de Victor Mihalachi, botezată Victor Construct.
Ca să închei în ton cu ce am început, oricât de bine ai face un lucru, tot se vor găsit şi critici, ca să nu le spun cusurgii, care să-şi declare nemulţumirea. N-am a mă supăra. Astfel de manifestări sunt de fapt chintesenţa democraţiei iar pe mine mă ajută să mă–mi perfecţionez activitatea, cât o boi mai putea duce.
Ca să înţelegeţi mai bine alegerea mea, vizionaţi acest reportaj realizat în ianuarie 2012 la sediul societăţii Conrec SA din Botoşani în cadrul emisiunii Dinamica economiei.