Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Învăţământ
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
4485
De la 07 Ianuarie 2003
90611754

De ce ICR-ului de la Chişină i se permite trădarea intereselor româneşti!

  • 25 March 2012, 23:00
Anuntarea cu surle si trambite a cheltuirii a 3 milioane de euro din banii publici pentru refacerea unei cladiri care nu are o semnificatie aparte pentru istoria nationala romaneasca din Basarabia si care nu va ramane in propietatea statului roman, precum si punerea ei sub numele unui individ care a lucrat nemijlocit pentru raptul teritorial de la 1812, de la care se implinesc anul acesta 200 de ani, reprezinta cea mai puternica lovitura data imaginii Romaniei de dincolo de Prut, reclamata de numerosi intelectuali romani basarabeni, dar care la Bucuresti nu pare a trezi mari probleme de constiinta.
Personajul, caruia duetul prorus de la Chisinau, Marius Lazurca si Petre Guran doresc sa-i inchine ceea ce se prezuma a fi cea mai importanta institutie de cultura romaneasca de dincolo de Prut, este Alexandru Scarlat Sturdza, fiul generalului rus Scarlat Sturza(viitorul prim guvernator civil al Basarabiei), si care la varsta de 18 ani(1809), fost angajat în Cancelaria diplomatică a Armatei ruse dislocate în Principatele Române, al cărui şef era Ioanis Capodistria, grec de origine, secretar de Stat în cadrul Ministerului de Externe al Imperiului Rus.
Este cunoscut faptul că în cadrul acestei cancelarii au fost zămislite toate scenariile de ciuntire teritorială a Principatelor Române. Alexandru Scarlat Sturdza, în calitatea sa de subaltern al lui I. Capodistria, a fost antrenat în elaborarea mai multor asemenea proiecte de dezmembrare a teritoriului românesc, inclusiv a ultimei versiuni,- cea cu privire la "dezghinarea" Principatului Moldovei şi încorporarea abuzivă şi ilegală a Moldovei de la Răsărit de Prut în componenţa Imperiului Rus la 1812.
Astfel, Alexandru Scarlat Sturdza s-a făcut complice la ciuntirea unei părţi importante a teritoriului românesc de către agresivul vecin din Răsărit şi, în felul acesta, se face vinovat pentru toată drama şi calvarul românilor basarabeni de la 1812 încoace.
Performanţele înregistrate de el în domeniul filosofiei, teologiei, istoriei, nu-l absolvă pentru fapta de care se face vinovat- coautor al actului de amputare ilegală a unei părţi importante din teritoriul naţional românesc.
Sunt oare indiferenti Presedintele Romaniei si ministrul de externe la un astfel de abuz material dar si simbolic la adresa Istoriei Romanilor dar si la cheltuirea banului public? Sunt indiferenti la o astfel de provocare sefii comisiilor pentru romanii de pretutindeni si cei ai comisiilor de politica externa din Parlamentul Romaniei?
Domnilor, nu uitati ca distanta dintre indiferenta si complicitate este uneori insesizabila, iar ambele sunt condamnabile.
Sa fie oare puterea unor filorusi dovediti, aflati neintamplator la conducerea a doua importante institutii romanesti de la Chisinau, adica pe frontul recunoscut sau nu romano-rus, dovada slabirii complete a sistemului imunitar national romanesc si a compromiterii sale? Lovitura pe care incearca sa o dea baietii de la Chisinau si complicii lor de la Bucuresti este una cu o semnificatie aparte pentru anul 2012.
Adica sa faci ca Romania sa piarda 3 milioane de euro, sa creezi o institutie care sa continue sa cheltuie banii contribuabilului roman pe proiecte fara niciun fel de semnificatie romaneasca, institutie care nu va fi propietatea statului roman, sa denumesti aceasta institutie, la 200 de ani de la raptul teritorial de la 1812 cu un numele unuia dintre cei care au contribuit nemijlocit la raptul teritorial si la drama ulterioara a milioanelor de romani basarabeni, este fara indoiala o performanta pe care serviciile secrete ruse ar trebui sa o aprecieze in cel mai inalt mod. Si nu ne indoim ca o fac. Asta in timp ce institutiile din Romania se mobilizeaza sa caute infractori prin …Africa!
Ne mai miram atunci ca ideea reunirii celor doua state romanesti nu face decat sa irite nasurile sensibile ale unor ministri, parlamentari sau al unor cercetatori si istorici din Academia Romana.
Este si semnul ca si unii si altii ar trebui sa nu mai fie alesi sau numiti in functii publice si sa paraseasca institiile pe care le-au capusat si de la care sug banul public servind interese personale de multe ori straine de interesele reale romanesti.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Infidelitatea soţiei
Elegie. Pentru Blaga.
Platforma Civic㠓Acţiunea 2012”: Marşul pentru Unire de la Chişinîu
Şofer împuşcat de un poliţist în misiune
Slovenia: Guvernul va tăia din salarii şi ajutoare sociale
Bulgarii protestează la pretenţiile noastre teritoriale
Victor Ponta: vrea premier, dar după alegeri
ANAF declanşează controlul marilor averi
Barack Obama va închide fereastra diplomatică spre Iranul
Romania va avea, in premieră, un vicepreşedinte la BEI
Botoşani: Noile aventuri ale preotului Ivasuc
Dinamica economiei - Constantin Bursuc, om de afaceri dorohoian
Ioan Rotundu
Valeriu Zgonea ne-a dat lecţii de demagogie politică
demnitarul PSD s-a făcut de râs, necunoscând realităţile de prin partea locului
Meditaţii gratuite pentru tinerii care vor să dea bacaul
Potenţialii directori şi inspectori şcolari se vor cunoaşte după 30 aprilie
Botoşani: Scoli împovărate cu datorii imense la constructori
Şcolile botoşănene sunt lipsite de pericole
Cine mistifică adevărul?
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă