Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4945
De la 07 Ianuarie 2003
122890594

De ce este Moscova interesată de Cipru

  • 21 March 2013, 23:00
Autoritatile ruse sunt extrem de ingrijorate de Cipru deoarece mica insula mediteraneana joaca un rol important in economia Rusiei, fiind de altfel, oricat ar parea de paradoxal, cel mai mare investitor strain din aceasta tara, scrie AFP. Moscova si-a exprimat indignarea dupa proiectul privind taxarea depozitelor bancare din Cipru, in cadrul planului european de salvare, deoarece aceasta masura inedita afecta in primul rand averile rusesti plasate in bancile insulei, datorita regimului de impozitare foarte atractiv.
Dar ceea ce ingrijoreaza in special Rusia este inghetarea tranzactiilor bancare, subliniaza economistul francez Jacques Sapir, de la Ecole des Hautes etudes en sciences sociales.
Niciun transfer de fonduri nu este posibil deoarece bancile, inchise de sambata, nu vor deschide inainte de marti dimineata, si acest lucru "ar putea dura", in conditiile in care Banca Centrala Europeana (BCE) a amenintat ca va taia virarile de fonduri catre bancile cipriote.
Or, Ciprul este principalul investitor strain in Rusia, reaminteste Sapir, si una dintre principalele destinatii ale capitalurilor rusesti trimise in strainatate. "Cipru este celebru pentru fenomenul 'tur-retur'", explica economistul Olena Havrylchyk, de la Centrul de studii prospective si informatii internationale.
"Societati rusesti investesc in societati cipriote, care reinjecteaza imediat suma echivalenta in Rusia, fie pentru a ascunde identitatea proprietarului fondurilor, fie pentru spalarea de bani", a explicat ea.
"In 2012, 250 de miliarde de euro au tranzitat Ciprul", indica Sapir.
"Tinand cont de importanta sumelor care tranziteaza Ciprul, este posibil ca rusii sa fie constransi sa vina in ajutorul sistemului bancar rusesc, in cadrul unui acord in care rezervele de gaze ar servi ca moneda de schimb", apreciaza Sapir. Deoarece o lipsa de fluiditate poate avea consecinte asupra economiei rusesti. El a citat ca exemplu compania aeriana Aeroflot, care detine un cont in Cipru pentru a plati carburantul in timpul opririlor in Europa, si care s-ar putea trezi in situatia stanjenitoare de a nu putea face virari din acest cont.
Enormele rezerve gazeifere ale Ciprului
Daca Moscova va veni in ajutorul Ciprului, ea ar putea profita pentru a-si valorifica pretentiile asupra enormelor rezerve de gaze descoperite in apele teritoriale ale insulei.
"Grecii ciprioti s-au abtinut pana in prezent sa ofere licente de exploatare vreunui consortiu dominat de societati rusesti", explica Hubert Faustmann, analist politic care locuieste in Cipru, si care subliniaza "interesele divergente" ale celor doua tari.
Cipru spera sa exporte gaz natural spre Europa intr-un deceniu si ar putea astfel concura predominanta rusa pe piete precum Germania.
"Dar acum cipriotii sunt atat de furiosi pe Uniunea Europeana incat sunt pregatiti sa accepte orice pentru ajutor" subliniaza el, adaugand ca in opinia publica cipriota "rusii sunt perceputi drept salvatori".
Ministrul cipriot al Finantelor Michalis Sarri se afla la Moscova de miercuri pentru a solicita o extindere a creditului de 2,5 miliarde de euro si pentru a propune Moscovei "noi investitii".
Informatii de presa neconfirmate oficial evoca un posibil interes al societatilor rusesti pentru o sustinere financiara in schimbul participarii in banci sau in proiecte de extragere de hidrocarburi in largul coastelor meridionale ale insulei. Dar JP Morgan estimeaza ca Rusia ar putea fi tentata sa lase Ciprul sa intre in faliment, deoarece, o data iesita din zona euro, "este posibil sa devina mult mai dependenta de Rusia".
Moscova ar putea profita de deruta cipriota pentru a relansa ideea unei baze militare in insula - singura baza ruseasca in Mediterana, situata in portul sirian Tartus, fiind amenintata de conflictul care zguduie Siria.
"Dar este improbabil" ca Rusia sa obtina o baza in Cipru, crede Faustmann, subliniind ca insula este "un teritoriu NATO iar SUA si Marea Britanie nu vor accepta niciodata acest lucru".
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Perversiune sexuală
Gastronomie: Maglubeh cu pui
Cred ca asocierea MCV - Schengen este una corectă
Guvernul a introdus coplata
pacienţii vor plăti o taxă pentru spitalizare începând din aprilie
Demagogia demagogului
Ioan Rotundu
Povestea tristă a unei liceene silitoare
Ioan Rotundu
Nicolae Timofti: RM nu va semna Acordul de Asociere la toamnă
Comisia Europeană a publicat raportul pentru Republica Moldova
Sprijinul acordat producătorilor de energie regenerabilă nu se reduce, ci creşte
Bonul fiscal cu TVA deductibilă trebuie să poarte CUI-ul comerciantului
Botoşani: Portariuc ori minte, ori nu ştie pe ce lume trăieşte
Dar promisiunile electorale neonorate cine le reclamă la PC?
Ţurcanu ne îmbie să bem lapte… autorizat
La promisiuni, Portariuc calcă pe urmele lui Egner
Directorul Filarmonicii a devenit mai deştept cu… 0,01%
Botoşani: Creşterea şi descreşterea puterii fostului prefect Ducu
Loto România: Numerele câştigătoare la tragerea din 21.03.2013
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog