Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
39765
De la 07 Ianuarie 2003
103388038

De ce ies atat de multi detinuti din inchisori?

  • Cum au modificat PSD, ALDE si UDMR legea in Parlament astfel incat sa beneficieze de legea recursului compensatoriu cat mai multi puscariasi
  • 20 October 2017, 23:00
Proiectul de lege initiat de guvern privind recursul compensatoriu a fost modificat in Parlament intr-un punct esential, astfel incat sa beneficieze cat mai multi detinuti, chiar si cei care nu au stat in celule supraaglomerate sau in conditii precare. Este suficient sa fi fost detinuti in penitenciare in care s-au semnalat astfel de situatii, ca automat legea li se va aplica si lor. Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat vineri ca, pana joi la miezul noptii, au iesit din penitenciar 529 de detinuti: “Este mult si pentru orice asteptare a mea. Nu credeam ca impactul era atat de mare, dar, sigur, este efectul legii'.
Astfel, PSD, ALDE si UDMR au modificat din proiectul de lege sintagma “cazarea într-un spaţiu mai mic sau egal cu 4 mp/deţinut” cu sintagma “cazarea unei persoane în oricare centru de detenţie din România care a avut lipsuri la condiţiile impuse de standardele Europene”.
Varianta propusa in proiectul de lege transmis de Guvern
În sensul prezentului articol, se consideră executare a pedepsei într-un spaţiu necorespunzător cazarea într-un spaţiu mai mic sau egal cu 4 mp/deţinut, care se calculează, excluzând suprafaţa grupului sanitar şi a spaţiilor de depozitare a alimentelor, prin împărţirea suprafeţei totale a camerei de deţinere la numărul de persoane cazate în camera respectivă, indiferent de dotarea spaţiului respectiv, potrivit evidenţelor proprii fiecărui loc de deţinere.
Varianta adoptata de Parlament la propunerea deputatilor PSD, ALDE si UDMR În sensul prezentului articol, se consideră condiţii necorespunzătoare cazarea unei persoane în oricare centru de detenţie din România care a avut lipsuri la condiţiile impuse de standardele Europene.
In plus, proiectul de lege prevedea in varianta guvernului ca la 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare se adauga 3 zile considerate executate, iar Parlamentul a plusat la 6 zile considerate executate.
Sorin Dumitrascu, fost director ANP si expert in penitenciare in programe europene, a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro ca modificarea operata in Parlament se datoreaza faptului ca “initiatorii au realizat ca o categorie vizata pentru a beneficia de aceasta lege nu va fi inclusa tocmai pentru ca, in fapt, au beneficiat de conditii bune in camerele in care au fost cazati in penitenciare.
Astfel de beneficii pentru detinutii deja „protejati” nu se justifica in majoritatea cazurilor acestia nefiind cazati in spatii improprii conform legii. Cu toate acestea, printr-o scamatorie juridica, acestia vor fi inclusi in categoria detinutilor carora li se palica cele 6 zile considerate ca executate la fiecare 30 de zile de detentie in conditii improprii”.
Altfel spus, detinutii de lux din randul politicienilor sau oamenilor de afaceri influent nu beneficiau de lege daca ramanea varianta initiala, deoarece acestia nu stateau in celule supraaglomerate. Prin modificarea operata in Parlament, simpla cazare intr-un penitenciar in care au fost semnalate “lipsuri la conditiile impuse de standardele europene” ii califica si pe ei sa ceara recalcularea pedepsei in sensul ca la fiecare 30 de zile executate se adauga 6 ca fiind executate.
Sorin Dumitrascu estimeaza ca in urmatoarea perioada ar putea iesi din inchisori peste 3000 de detinuti, dar catre sfarsitul primului an de la aplicarea legii, o mare parte a detinutilor liberati conditionat de vor intoarce.
Dumitrascu sustine ca legea nu rezolva problema din penitenciarele romanesti si ca efectele acestor masuri vor fi practic anulate dupa maxim 3 ani de la implementarea prezentei legi, sistemul penitenciar ramanand cu aceasta sarcina administrativa suplimentara.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Tramvaiul buclucaş
Horoscopul zilei de 21.10.2017
Dedeman renunta la o investitie de 20 de milioane de dolari in Republica Moldova
din cauza birocratiei excesive
Cel mai bogat om de afaceri din Japonia vrea să investească peste 800 de miliarde de dolari în startup-uri IT din toată lumea
Meteorolog: Temperaturile pot scadea sub minus 30 de grade in timpul noptii, in luna ianuarie
Cand politica ajunge in manuale:
mai mult patriotism si mai multa religie in scolile din Ungaria, Polonia si Turcia
Mihai Tudose: Salariile nu scad sub nicio forma
Premierul sustine ca totalul contributiilor scade de la 39% la 35% odata cu transferul de la angajator la angajat
Jocul seducerii electoratului s-a incheiat. Incepe atacul dur in Parlament pentru Marea Eliberare
Fenta politica sau dezastru anuntat oficial?
Ministrul Justitiei anunta despagubiri intre 5 si 8 euro pe zi pentru detinutii eliberati
care au executat pedeapsa in conditii necorespunzatoare
Iohannis, despre migranti: Nu e un fenomen de masa migratia pe ruta Marii Negre
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 20.10.2017
Catrenul săptămânii
APIA Botoşani – Comunicat de presă
APIA Botoşani – Comunicat de presă
Primăria Botoşani – Comunicat de presă
Lumea lu' Rotundu: "Steaua Nordului"
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă