Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
9456
De la 07 Ianuarie 2003
68890221

De ce îi urâm pe românii din România?

  • 6 April 2009, 23:00
Titlul acestei scrieri face referire la mulţi, va fi citit de puţini şi înţeles doar de câţiva. Citind acest articol, mulţi se vor scandaliza (de fapt, aceştia nici nu trebuie să citească până la capăt, îi sfătuim să se oprească aici), mai mulţi vor fi cei care vor rămâne indiferenţi, şi puţini vor fi cei care vor citi până la capăt, îşi vor propune să mediteze asupra acestei probleme şi vor încerca s-o îndrepte.
Cu foarte mici excepţii, în majoritate, românii din Ungaria îi urăsc pe românii din România. Este o declaraţie cu greutate, dar este o realitate pe care ori o recunoaştem şi o acceptăm, ori o schimbăm. Unul din motivele pentru care noi, românii din Ungaria îi urâm pe cei din România este: supărarea.
Suntem supăraţi pentru că ne-au abandonat timp de mai multe decenii, pentru că ţara noastră mamă nu s-a interesat de soarta noastră, ci ne-a tratat ca pe nişte străini. Suntem supăraţi pentru că nici la douăzeci de ani de la schimbarea sistemului nu prea au habar ce să facă cu noi, cum să-i ajute pe românii care trăiesc împrejurul graniţelor României. Ne simţim trădaţi de propriul nostru neam atunci când, în relaţiile cu ţările vecine, autorităţile de la Bucureşti ocolesc să aibă conflicte cu autorităţile de la Budapesta, Belgrad sau Chişinău, mai bine renunţă la aşezarea unei statui româneşti (de exemplu a lui Şaguna) sau la construcţia unei biserici româneşti, decât să-i supere pe unguri sau pe sârbi.
Îi mai urâm pe românii din România şi pentru propriile noastre complexe. Pentru că noi nu mai vorbim atât de bine româneşte, nu ştim să ne exprimăm ca la Bucureşti, dar nici măcar ca la Arad sau Oradea, deci mai bine vorbim ungureşte. Pentru că ne-am obişnuit deja prea tare să ne închidem în noi, să nu aşteptăm ajutor de la nimeni, mai ales dacă acesta vine dinspre răsărit, şi să ne credem o mică insul㠄specială şi unică" în toată lumea. Nu ne dăm seama că pierderea limbii şi tradiţiilor româneşti duce la asimilarea noastră totală, iar dezrădăcinarea duce la pierire. Nu pricepem de ce românii din România nu înţeleg tristeţea aproape sinucigaşă a ungurilor, care plâng şi azi după Ardeal.
Sau de ce ar fi o problemă că la şcolile şi uneori chiar şi la grădiniţele româneşti din Ungaria toţi copiii ştiu să recite „Talpra magyar, hí a haza", dar nu ştiu să răspundă la „bună ziua". Suntem supăraţi foc de fiecare dată când un oficial român, care vizitează şcolile noastre, ne spune în faţă că acestea nu sunt şcoli româneşti. Ne simţim jigniţi în mândria noastră de români din Ungaria, dacă la un festival folcloric, un clujean sau un focşănean ne întreabă de ce românii din Ungaria dansează ungureşte, fără să cercetăm şi să eliminăm costumele şi influenţele ungureşti tot mai des întâlnite în dansurile româneşti din Micherechi sau Chitighaz.
Pe lângă ură, ne este şi frică de românii din România. Ne e frică că vor veni în Ungaria cu sutele şi miile şi ne vor lua locurile noastre de muncă. Ne este frică să vină aici şi un singur profesor misionar din România, ca să-i înveţe pe copiii noştri teatru sau cultură românească, ca nu cumva să ne de-a afară pe noi de la şcoală. Ni-i frică să vină la adunarea baptistă un pastor misionar român, care nu ştie ungureşte, pentru că necunoaşterea limbii maghiare o considerăm un handicap. Ne este frică (şi un pic şi ruşine) ca băieţii sau fetele noastre să se căsătorească cu români din România, pentru ca nu cumva vecinii să se uite strâmb la noi.
Înşiruirea ar putea umple multe pagini de ziar, dar nu acesta este scopul nostru, ci analizarea şi îndreptarea acestui fenomen. Care ar fi scăparea şi vindecarea noastră de acest sentiment distrugător? Schimbarea acestei mentalităţi bolnave şi dăunătoare, pe de o parte, şi educarea unei generaţii viitoare, care să nu cunoască supărarea, complexele şi frica, şi care cu siguranţă nu îi va mai urî pe români.
Pentru Romanin Global News, Eva Iova - Ungaria
(RGN)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Cine a confiscat unitatea liberală?
Ioan Rotundu
Guvernul României acceptă fără rezerve condiţiile dure impuse de FMI!
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI MARTI – 7 aprilie
Comentariul comentariilor LV
(Ioan Rotundu)
Fraudă electorală masivă a comuniştilor de la Chişinău
Sechestru pe patrimoniul de la Cotroceni
Tache, prima comedie de-a-ndoaselea
Comunicat de presă învăţământ
Flotări în… pat
Horoscop
Vă oferă un Paşti fericit!
Taxa de solidaritate
În PSD se cotonogesc unii pe alţii, mai ceva ca pe timpul PCR
luptă nebună, nebună pentru locul de vicepreşedinte al lui Conţac
Camere de luat vederi în cele mai nesigure zone din oraş
Vicele Ghiorghiţă a pus gând rău câinilor maidanezi
CJAS Botoşani şi Colegiul Medicilor au salvat onoarea lui Ţâbuleac
Interzis la peşte!
Poliţiştii comunitari continuă apropierea de elevii din şcoli
Vitezomanii taxaţi de poliţişti!
Evenimente cu foc!
Liber pentru cadrele medicale!
Huţuleac este din nou fericită!
Sindicatele din învăţământ dau semne de nervozitate
Diagnostic între viroză şi meningită virală
Sânge contra libertate la Chişinău
Revoluţie la Chişinău! Apel la românii din întreaga lume pentru solidaritate cu românii basarabeni!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă