Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
13650
De la 07 Ianuarie 2003
83885844

De ce plagiatul lui V. Ponta ne priveşte pe toţi

  • 26 June 2012, 23:00
Nu voi mai relua probele care dovedesc clar că în cazul lui Victor Ponta avem de-a face cu un plagiat; îl iau ca pe un fapt. Miza textului de faţă este de a arăta că această fraudă nu este o chestiune care îi interesează doar pe cei din lumea academică, ci ne priveşte pe toţi.
Plagiatul dlui Ponta ne priveşte pe toţi
În cazul plagiatului, avem de-a face cu două probleme – una ţine de competenţa au­to­rului, cealaltă priveşte moralitatea sa. Putem crede că d-l Ponta n-a fost în stare (n-a avut abilităţile in­te­lec­tuale ne­ce­sare) să redacteze o teză de doctorat care să în­deplinească cerinţele mi­ni­ma­le pentru o astfel de lu­cra­re.
Dar cineva ar putea să-l ape­re, spunând: „ar fi putut scrie o teză ac­cep­tabilă, dar n-a fă­cut-o pen­tru că n-a do­rit“. Prin­cipiul ca­re l-a făcut să pro­cedeze aşa a fost „vreau să am be­ne­ficii ma­xime cu efort minim“, o regulă im­por­tantă prin­tre şmecherii şi oportuniştii de la noi.
De fapt, adoptarea acestei reguli de către cineva este unul dintre simptomele lipsei prin­cipiilor morale. De cele mai multe ori, acest gen de oameni nu se dau înapoi de la nimic. Deşi nu sunt com­pe­tenţi („merituoşi“), ei vor să aibă succes, in­diferent pe ce căi ar ajunge la el. Având în ve­dere că d-l Ponta este prim-mi­nistru, incom­petenţa şi imoralitatea atârnă la fel de greu.
Ca prim-ministru, cum ar putea o persoană ca Victor Ponta rezolva problemele ce ţin de gestionarea unei ţări, care sunt mult mai com­plicate decât cele de care te izbeşti când scrii o teză de doc­torat? E limpede că nu le poate rezolva prin tupeu şi obrăz­nicie. S-ar pu­tea răs­pun­de că, şi dacă el nu este su­fi­cient de priceput, îşi poate for­ma o echipă gu­ver­na­mentală competentă. Dar ce­ea ce-l împiedică să fa­că as­ta este lipsa sa de mo­ralitate. I se vor alătura oare oameni competenţi?
Sau ar risca el să mear­gă alături de astfel de oameni? Am vă­zut cu toţii deja cât de competenţi, oneşti şi integri au fost unii dintre membrii Guvernului Ponta (Dumitrescu, Mang, Diaconu etc.).
Aici este marele risc pentru noi – dacă prin pla­giat el a afectat doar câteva persoane (stu­den­ţii săi sau contracandidaţii mai buni că­rora le-a luat locul ca lector), în calitatea sa de prim-mi­nistru, incompetenţa şi imo­rali­ta­tea sa ne afec­tează grav pe toţi prin calitatea deciziilor pe ca­re le va lua şi măsura în care va fi dispus să respecte legile.
Mai mult, un prim-ministru ar trebui să fie o persoană foar­te res­pon­sa­bilă, în care să putem avea de­plină încredere. Or, câtă responsabilitate poa­te să aibă cineva ca­re a plagiat cu atâta dezin­voltură? Pentru a fi şi mai clar: cât de mari sunt riscurile? Pu­tem face o analogie simplă – câţi dintre noi am ac­cep­ta să fim operaţi pe cord deschis de un me­­dic care şi-a terminat studiile la o „fabrică de diplome“, nevenind pe la cur­suri / labo­ra­toare şi tre­când examenele dând şpagă?
Despre două chestiuni tehnice
1 – O problemă mai puţin discutată este cum a fost posibil să-i fie acceptată o asemenea teză într-o facultate a Universităţii Bucureşti, unde încă se păstrează un anumit nivel de exi­genţă? Mai întâi, există o comisie formată din mai mulţi profesori universitari în faţa cărora doctorandul îşi dă examenele şi sus­ţine referatele.
În al doilea rând, sunt pro­fesorii care citesc forma finală a tezei şi scriu referatele înainte de a fi aprobată susţinerea sa publică. Cum a fost posibil ca teza sa să treacă de filtrele acestor două echipe de pro­fesori? În afară de d-l Năstase, ştiu numele a încă doi profesori care au făcut parte din aces­te comisii: d-l Ion Neagu (membru PSD) şi d-na Raluca Miga-Beşteliu. Să fi fost oare mai presus de orice criteriu academic cali­tatea de membru de partid a domnului Pon­ta?!
Ar fi normal ca legislaţia să prevadă sanc­ţiuni şi pentru membrii comisiilor de doctorat care girează teze în care s-a dovedit că s-a plagiat.
2 – După ce pentru plagiatul domnului Ponta au fost aduse suficiente dovezi, colegii de partid şi cei care l-au sprijinit înainte de a veni la pu­tere s-au folosit de un argument năucitor: de fapt, în cazul tuturor tezelor de doctorat din România avem de-a face cu nişte plagiate.
Pentru a scăpa de culpă, înnegreşti şi mur­dăreşti totul în jur. Este tipul de argument pe care-l folosesc politicienii când văd cât de lipsită de încredere este clasa politică – „nu ne mai criticaţi, pentru că nu sunteţi mai buni; noi suntem, de fapt, o oglindă a voastră“. Acuzaţia este cu totul falsă. Pot afirma că mulţi doctori din România au mun­cit la tezele de doctorat, respectând rigorile academice.
Articol aparut si in Revista 22

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei:Concluzie logică
Bonus din partea Rusiei pentru nemţi?
Ponta nu l-a convins pe Băsescu să meargă la Consiliul European
Rana lui Adrian Năstase a fost doar o zgârietură
Deţinutul Adrian Năstase, solicitat sa se prezinte la INML azi
USL, prin Legea Sănătăţii, ne pune să plătim din buzunar serviciile medicale ieftine
Şoferii pot fi amendaţi o singură dată într-o lună dacă circulă fără rovinietă
Salariaţii sunt lăsaţi de USL-işti să moară de foame
Fostul primar de Dângeni a fost „executat” de oamenii săi
Botoşani: Scandal ca la uşa cortului în Primăria Truşeşti
Botoşani: Cinci microbuze şcolare au luat ieri calea judeţului
Un pachet alimentar sau o masă caldă în loc de “corn şi lapte”
Înscrierea la screeningul pentru depistarea cancerului, pe final
Reforma sistemului de asigurări de sănătate este inevitabilă
Cine conduce cu adevărat Botoşaniul?
Ioan Rotundu
Adrian Năstase a ajuns la Spitalul Penitenciar Rahova
mai mulţi oameni au scandat împotriva fostului premier in faţa spitalului
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă