Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Ultima oră
Mondene
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
23460
De la 07 Ianuarie 2003
76834740

De ce s-a temut Putin de Obama?

  • şi de cine ar trebui să le fie acum frică moldovenilor?
  • 10 July 2009, 23:00
MOTO: „Mai puţin decât ne-am dorit, mai mult decât ne-am aşteptat". Garri Kasparov

„Obamania" în Rusia este pusă sub interdicţie
Uimitor de superficiale mi se par reacţiile din cea mai mare parte a presei de la noi şi chiar a celei de dincolo de Prut despre vizita preşedintelui SUA în Rusia. Parcă ar fi nişte clone ale unor comentarii din ziarele ruseşti de la Moscova.
Se afirmă, de exemplu, cum că Obama ar fi fost eclipsat de „strălucirea lui Putin". Sau că ar fi fost umilit la Moscova, după cum scrie ziarul bucureştean „Ziua". Că mass-media din Rusia ar fi arătat un total dezinteres faţă de voiajul său. Că televiziunile de la Moscova, în loc să transmită în direct alocuţiunile înaltului oaspete american, au preferat să-l urmărească pe premierul rus la o întâlnire cu motocicliştii sau mergând cot la cot cu agricultorii printr-un lan de grâu.
Este adevărat că reacţia publicului moscovit la ieşirile publice ale preşedintelui SUA a fost rezervată, iar posturile de radio şi TV, controlate de Kremlin, au reflectat vizita cu o discreţie suspectă. Dar tot atât de adevărat este şi faptul că ruşii şi-au luat măsuri de precauţie. Ei au căutat să estompeze cu orice preţ efectele „obamaniei". Iată de ce relatările mass-media au fost dozate, iar discursul preşedintelui SUA de la întâlnirea cu studenţii s-a dovedit a fi în cea mai mare parte cenzurat, ca pe vremurile sovietice.
De unde şi concluzia că oficialităţile de la Moscova s-au temut cumplit de vizita liderului american. Şi nu fără temei. Putin rămâne pentru ruşi un idol cioplit de propaganda oficială numai datorită regimului său autoritar în care mass-media este dirijată cu o mână forte de Kremlin. Iată de ce informaţia liberă şi netrunchiată poate şterge fardul de pe fizionomia sa politică precum spală ploaia praful de pe străzi.
Washingtonul a obţinut mai mult decât Moscova
Barack Obama, după cum consideră cunoscutul politolog rus Boris Kagarliţki, a obţinut mai mult decât a reuşit să câştige cuplul Medvedev-Putin. Un punct de vedere similar îl exprimă analistul politic şi fostul deputat al Dumei de Stat Vladimir Rîjkov. De aceeaşi părere, în cea mai mare parte, e şi mass-media occidentală.
În primul rând, acordul politic privind reducerile nucleare, semnat la Moscova, este, fără doar şi poate, bun pentru toată lumea. Însă sub aspect strict militar, acesta convine mai curând americanilor decât ruşilor. Armata SUA, spre deosebire de cea rusă, este dotată temeinic cu arme inteligente de ultimă generaţie. Acestea, potrivit experţilor, au o forţă distructivă nu mai mică decât cea a rachetelor balistice, dar în schimb, sunt mai eficiente şi pot fi folosite într-un război obişnuit. Oricum ai da, reducând arsenalele nucleare, Kremlinul are de pierdut mai mult decât Casa Albă.
În cel de-al doilea rând, înţelegerea privind dreptul Statelor Unite de a transporta arme în Afganistan prin spaţiul aerian al Rusiei dovedeşte cât de dependentă este aceasta de SUA. În ciuda antiamericanismului său deşucheat, Moscova nu este capabilă să rezolve, fără sprijinul Statelor Unite, mai multe probleme vitale ale ţării. Un eventual eşec al coaliţiei militare NATO în războiul cu talibanii, bunăoară, ar pune în pericol mai întâi de toate integritatea teritorială a Rusiei.
În al treilea rând, Obama s-a întreţinut la Moscova cu mai mulţi contestatari ai regimului Putin, inclusiv cu opoziţia anti-sistem. Liderul acesteia, Garri Kasparov, s-a arătat satisfăcut de întrevedere, concluzionând că, până la urmă, „am obţinut mai puţin decât ne-am dorit, mai mult decât ne-am aşteptat".
Obama nu ne-a trădat
Este de subliniat faptul că preşedintele american şi-a atins obiectivele fără să simuleze, aidoma predecesorului său, George W. Bush, o relaţie de amiciţie cu liderii de la Moscova. Nu a forţat, dar nici nu a cedat. Nu a supralicitat. A căutat să obţină doar ceea ce ruşii nu aveau cum să refuze.
Barack Obama nu s-a dezis de scutul antirachetă, lucru deja remarcat la Varşovia şi Praga care se temeau cel mai mult că Washingtonul, de dragul unui pact cu Moscova, ar putea să-i trădeze pe polonezi şi cehi. El nu a întors spatele Georgiei şi Ucrainei. Dar nici celorlalte republici ex-sovietice. Hotarele acestora sunt sacre, a declarat liderul american, iar dreptul lor la suveranitate nu poate fi pus la îndoială.
Ca să nu mai spun că anterior, preşedintele SUA sugerase că pretenţia Rusiei de a avea sfere de influenţă dovedeşte încremenirea ei în realităţile din secolul al XIX-lea. Mai mult decât atât. După încheierea vizitei, el a declarat într-un interviu pentru revista „Fox" că într-o serie de domenii unde există divergenţe puternice, în special în cele legate de Georgia, o unitate de opinii cu Rusia în timpul apropiat nu este posibilă.
Astfel stând lucrurile, Republica Moldova nu are motive să se teamă că ar fi fost trădată de Obama la Moscova. Societăţii noastre ar trebui să-i fie frică de propriii conducători care, pentru a rămâne la putere, par dispuşi să pârjolească întreaga ţară.
Petru Bogatu, Jurnal de Chisinau
(Romanian Global News)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Avertizari hidro destinate Comitetelor Locale pentru Situatii de Urgenta
Din cauza crizei, Titi Aur nu vine la Botoşani
Liviu Câmpanu, un cadavru politic
cel puţin aşa-l vede primarul Flutur
Românul şi judecata istoriei
Vin vremuri grele pentru asistenţii maternali
Măsuri severe la examenul de titularizare
Diferenţă de 6,5 puncte în plus la teza de Bac recorectată
cazul poate fi unic pe ţară
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI SÂMBĂTĂ- 11 iulie
Şeful DADR este supăra că primarii nu fac agricultură
2 milioane de Euro pentru Spitalul de Recuperare
Ministrul Blaga vine joi la Botoşani
Fă o poză!
surprinde în imagini ignoranţa care distruge mediul înconjurîtor!
Îndemnul propagandei lui Vladimir Voronin la crimă : „Gâtuiţi-i pe români!”
Sluga regimului Voronin sau de ce va fi judecat Papuc pentru instigare la omor
“Puternica” armată rusă s-a făcut de râs în războiul din Georgia!
şi-a doborât propriile avioane
Cristina Aida Pavel- povestea unei creatoare de modă românce din Canada
„Ziua Statisticianului 2009”
Vin ploile…după un nou week-end canicular
Cel mult 10 tone „pe cap” de autovehicul pe străzile din Flămânzi
Operaţii de rutină: igienizări, decolmatări…
Jurnalista care a acuzat ONU de bioterorism pe tema gripei porcine, concediată mişeleşte
O nouă boacănă a secretarei Florica
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă