Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Pamflet
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
4696
De la 07 Ianuarie 2003
93577481

De ce vor să-l ducă pe Dumnezeu la şcoală?

  • 30 July 2010, 23:00
Nici bine nu s-a domolit scandalul cu agăţarea icoanelor prin sălile de clasă că altul stă să izbucnească. Eu zic că-i lucrare diavolească, numai să nu dăm bine ca europeni. Nu ştiu ce minte colţuroasă a gândit că icoanele ar arăta bine pe pereţii din clasă şi holurile şcolii, dar ştiu că s-au găsit suficiente creiere netede la circumvoluţiuni care să susţină ideea, cu toate că societatea civilă şi celelalte culte au sărit ca arse. Cum să atârni o icoană într-un spaţiu unde pretinzi că faci educaţie ştiinţifică, a fost motivaţia oficială, că cea neoficială era lupta împotriva ofensivei Bisericii Ortodoxe, care vrea cu orice preţ să-şi redobândească controlul asupra educaţiei, începând cu pruncul din faşă.
Noroc de cei din Uniunea Europeană, care s-au oţărât la guvernanţii cu înclinaţii habotnice şi cu satanistă dragoste spre cultul iconoclastic. „Sa nu-ţi faci ţie chip cioplit, nici asemănarea vreunui lucru din câte sunt în cer sus, pe pământ, jos, în apă şi sub pământ. Să nu te închini lor, nici să le slujeşti” – este porunca a doua din Decalog, pe care cei cu iniţiativa de a transforma sălile de clasă îl altare ale bisericii ortodoxe ar fi trebuit s-o ştie. Eşuând cu prezenţa icoanelor în şcoli, aceşti fanatici într-ale credinţei au pus la cale o altă strategie. Cică Religia să devină disciplină şcolară obligatorie.
Desigur, dacă vorbim de Religie ca un manual care studiază apariţia credinţelor şi formelor religioase, dezvoltarea lor în timp, pluralismul credinţelor şi chintesenţa lor, mai că aş înclina să spun un hotărât „Da!” Mă întreb însă, de ce s-ar uza creierul unui elev de clasa a IV-a sau a VII-a cu astfel de cunoştinţe, de vreme ce el va avea nevoie în viaţă de cunoştinţe strict ştiinţifice, cu care va putea înţelege sensul existenţei sale şi cum trebuie să procedeze pentru a trăi într-un mod mulţumitor, dacă nu cumva privilegiat? Se poate crea în şcoală o simbioză între credinţă şi ştiinţă?
Rămân la părerea că nevoia de credinţă, de o anumită stare a spiritualităţii şi un anume confort psihic trebuie să fie o problemă de conştiinţă pentru fiecare dintre noi. Împăcarea cu Dumnezeu trebuie să aibă loc în sălaşul de credinţă închinat Lui, sau în intimitate, şi nu într-un mediu de formare profesională. Am întrebat şi pe alţii, cu mintea luminată de multă ştiinţă, şi mi-au spus că ar fi o greşeală să amestecăm credinţa cu învăţătura şcolară. Mi-a mai spus o astfel de minte luminată să privesc cam cine predă prin şcoli religia. Am privit şi am constatat că absolvenţi de Seminar, pe bază de porc şi brânză la părintele şef, neveste de preoţi cu aer de precupeţe şi adâncă ancorare în ignoranţă, clopotari şi pălămari ce cu toţii colcăie prin şcoli, cu Biblia sub braţ.
Ori, dacă Religia va deveni manual de şcoală, un astfel de obiect se cere a fi predat de către absolvenţii de filozofie, istorie, sociologie şi nu de sutane sau fuste analfabete în acest domeniu. Numai că, pe bani publici, se încearcă a se rezolva problema locurilor de muncă pentru cucoanele preotese. Acesta pare a fi substratul problemei, îndeajuns de popesc şi viclean. Sper că Europa nu va lăsa ca prin şcolile româneşti, elevii să rostească printre dinţi „E pur simove”, aşa cum a făcut-o Galileo Galilei, când a fost nevoit să abdice de la teoria sa cosmogonică. (Cârcotaşul)
JD 19.02.2007 / format electronic

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Program Tv SOMAX, sâmbătă şi duminică
Bancul zilei: Păcatul aducător de câştig
La Complexul Lebăda, Fediuc este pus pe fapte mari
Elogiul nebuniei
Ioan Rotundu
Ţâbuleac i-a tras în piept pe contrabandiştii cu alcool
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă