Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Editorial
Administraţie
Horoscop
Umor
Decese
Comentarii
Important
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
40562
De la 07 Ianuarie 2003
90552297
De ce votez Dan Barna sau

Alegeri prezidenţiale fără miză şi cu multe situaţii ridicole

  • 8 November 2019, 16:36
Campania pentru alegerile prezidenţiale, practic, s-a încheiat. N-a fost o campanie vioaie, cu răsturnări de situaţii în sondaje, cu dispute aprinse între români pentru simplul fapt că cei care s-au înscris în cursa prezidenţială n-au dovedit nici pe departe reale calităţi de viitor preşedinte ce ar fi meritat să-i ia locul la Cotroceni actualului preşedinte Klaus Iohannis.
Cine a fost cât de cât interesat de ofertele candidaţilor a trăit o mare dezamăgire pentru că aceste oferte au lipsit. Singurul politician care ar fi putut să trezească la viaţă derularea plictisitoarei campanii ar fi fost Dan Barna, candidatul USR – PLIUS. Dar şi Barna, şi Iohannis, fie că au avut o înţelegere prealabilă, fie din alte motive, au evitat o confruntare directă. Nu susţin că Dan Barna, într-o eventuală confruntare cu Iohannis, ar fi demonstrat că poate fi un preşedinte mai bun. N-ar fi putut convinge o majoritate electorală care să-l voteze pentru că îi este necesară mai multă maturitate politică, mai mult echilibru în a lua anumite decizii şi, important pentru milioanele de români din diaspora să fi prezentat un program cu privire la viitorul lor.
Dar, o astfel de confruntare ar fi crescut cota de popularitate pentru Barna şi l-ar fi recomandat românilor ca viitor preşedinte. Barna este singurul candidat care, într-o confruntare directă cu Iohannis, I-ar fi pus acestuia în faţă greşelile politice comise în cei 5 ani de când conduce România, i-are fi reproşat o anumită toleranţă politică faţă de guvernarea PSD, i-ar fi criticat justificat încetineala ardelenească şi l-ar fi dinamizat pentru următorul mandat pe care îl va câştiga, posibil, din primul tur.
Găsesc justificat refuzul preşedintelui de a se confrunta cu restul candidaţilor. O confruntare cu Viorica Dăncilă l-ar fi pus în situaţii extrem de jenante, ţinând cont că avea în faţă o femeie. În schimb, cu educaţia sa precară, cu ignoranţa proverbială în materie de politică internă şi externă, Dăncilă n-ar fi fost un partener constructiv în dezbatere, ci ar fi provocat o scoborâre a ştachetei valorice la nivel de mahala, nivelul pe care a demonstrat că o caracterizează.
O confruntare Iohannis – Paleologu iarăşi n-ar fi fost benefică nici unuia dintre ei. Probabil că Iohannis l-ar fi menajat din respect pentru educaţia pe care Paleologu o are, pentru ţinuta sa de înalt intelectual român. Dar ar fi fost nevoit să remarce, poate cu sarcasmul său de ardelean cu reacţii întârziate, că partidul care-l susţine este condus de un fost informator al Securităţii, respectiv de Traian Băsescu.
Apoi, l-ar fi pus în situaţii jenante într-o dispută despre securitatea internă şi externă a României, despre poziţia ţării noastre în faţa evoluţiei relaţiilor internaţionale într-o direcţie complicată, o direcţie în care NATO devine tot mai mică, SUA tot mai agresivă cu Europa iar Rusia, la braţ cu China, pare să bulverseze economia lumii şi, de aici, este numai un pas spre revendicări teritoriale, domeniu în care Rusia a trecut la fapte.
În faţa acestor provocări ale lui Iohannis, Paleologu nu avea cu ce contracara pentru că în studiile sale despre filo0zofii Kant. Hegel. Leibnitz, Feuerbach, Montesqueu etc. n-a întâlnit concepţii futurologice despre evoluţia lumii în plan politic, economic şi militar. Românii n-au în viziunea lor acceptarea unui conducător filozof. Dimpotrivă, cu sarcasmul lor proverbial mai degrabă înclină să ironizeze un astfel de candidat.
Un actoraş mediocru ca Mircea Diaconu, care din slugărnicie pentru guvernarea ALDE – PSD a condamnat protestul din 10 august 2017 luând apărarea jandarmilor, considerând brutalitatea lor ca un act justificat de apărare a puterii legitime, n-ar fi avut ce căuta public în preajma preşedintelui ţării care a condamnat violenţa jandarmilor şi puterea politică deţinută de PSD.
Restul candidaţilor sunt înscrişi în cursă din motive total străine de interesele naţiunii române. Kelemen Hunor este un impostor şarlatan care ştia de la bun început că nu poate ajunge într-o astfel de funcţie dar care a ţinut să bruieze campania prin a strecura otrava ungurilor râvnitori la vasalitatea Transilvaniei faţă de Ungaria.
Viorel Cataramă, proaspăt desco0perit că a fost informator al Securităţii, a candidat pentru a-şi promova partidul Dreapta Liberală în vederea alegerilor locale şi parlamentare de la anul, o strategie pentru o viitoare negociere po9litică de a prinde ceva din tortul puterii.
N-a lipsit în aceste alegeri şi tradiţionalul bufon gălăgios, cu limbaj suburban, şarlatanul de Alexandru Cumpănaşu, un analfabet funcţional care, crezând că-i va emoţiona pe români cu drama celor două fete ucise la Caracal de criminalul Dincă, va obţine pragul electoral de 3% şi, astfel, se va putea înfrupta din cele 10 milioane de dolari de care beneficiază fiecare candidat la prezidenţiale, în condiţiile justificării sumelor cheltuite în campanie. Ori, se ştie, documente se pot fabrica cu ghiotura. Nu cred că acest bufon va atinge pragul de 3% care să-i permită să se înfrupte din banii noştri.
Revenind la dorinţa de a fi asistat la o dezbatere publică Iohannis – Barna, cred că această singură dezbatere care ar fi fost utilă nouă ar fi fost şi lui Iohannis, Barna fiind cel care l-ar fi putut (fac aici un oximoron), grăbi încetineala cu care acţionează în anumite situaţii critice pentru ţară.
Voi vota cu Dan Barna din două motive: să ajungă în turul II, peste Dăncilă, pentru a nu mai auzi de această ruşine naţională a României şi pentru a trăi momentul istoric al destrămării celui mai antiromânesc partid: al doilea motiv, pentru a vedea totuşi de dezbatere publică Iohannis – Barna în confruntarea turului II al alegerilor, convins fiind că dezbaterea îl va propulsa pe tânărul Barna în prim planul politicii româneşti interne şi externe. Văd în el viitorul preşedinte al României în urma alegerilor din anul 2024. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Corupţia din Poliţia Ştefăneşti ocrotită de la nivelul IJP Botoşani
Ioan Rotundu
Horoscopul săptămânii 4. - 10.11.2019
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Bancul săptămânii: Sfântul politicienilor
Studiu de fezabilitate pentru „Autostrada Nordului” Satu Mare - Suceava,
deși proiectul nu este inclus în Masterplanul de Transport
Nu, este doar teama de consecinţele faptelor comise
Ioan Rotundu
În ce context a fost propus Şerbănoiu ca prefect de Botoşani
Ioan Rorundu
Primăria Mihai Eminescu – Comunicat de presă
Cum deputatul PSD Costel Lupaşcu se laudă cu realiozări pentru care nu are niciun merit
Posibile tentative de jefuire a bugetului Primăriei Botoşani
Solicitări de donaţii şi sponsorizări în scop cultural
Mesaj de condoleanţe
Ce-i reproşez şi ce îmi doresc de la preşedintelui Klaus Iohannis
Ioan Rotundu
imele rezultate, Auckland, Noua Zeelandă
- Barna - 47,6%, Iohannis - 27,2% (191 votanți)
Stupizenie de răspândac PSD în ziua alegerilor
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă