Venit de la Comisia Europeană de pe postul de comisar, Cioloş a învăţat că bugetul Uniunii Europene nu putea fi risipit pe instituţii religioase, acestea fiind finanţate de către credincioşi din banii lor şi nu de către stat din banii publici. Cu lecţia învăţată la Bruxelles, Cioloş a aplicat învăţătura şi la Bucureşti, spre uimirea patriarhului cu nu era nu era obişnuit să-i fie refuzată vreo cerere financiară.
Patriarhul n-a prea învăţat nimic din drama consumată la Club Colectiv şi la strigătele tinerilor ieşiţi în stradă pentru a-l demite pe Victor Ponta. Tinerii au strigat Vrem şcoli şi spitale, nu biserici şi catedrale! iar Dacian Cioloş a receptat repede dorinţa străzii împlinind-o.
Biserica Ortodoxă Română este o instituţie foarte bogată. Nimeni, nicio oficialitate a statului român, Guvern sau Departamentul Cultelor nu cunoaşte care este averea BOR şi de câţi bani dispune ca lichidităţi. Practic, BOR a devenit stat în stat şi nu s-a supus niciodată controlului guvernamental pe motiv că Biserica este putere separată faţă de puterile statului. Nici măcar Curtea de Conturi n-a verificat vreodată cum a folosit Biserica banii publici alocaţi de Guvern, Consilii judeţene şi primării. Este inacceptabil ca Guvernul României să nu ştie câţi bani publici a primit Biserica pe parcursul unui an bugetar.
Tupeul patriarhului de a-l suna pe premierul Cioloş şi a-l şantaja cu credibilitatea Bisericii în ochii românilor pentru a-l determina să aloce Bisericii bani de la buget, în condiţiile în care se cunoaşte deja că Guvernul Ponta a angajat bugetul în pomeni electorale trebuie sancţionat public
. Dealtfel, cei care ieri au intrat în direct cu telefonul la emisiunea România în direct susţinută de Moise Guran pe postul de radio Europa FM au criticat Biserica sub aspectul că desfăşoară activităţi economice neimpozitate, ridică o Catedrală a Neamului care nu era necesară, preoţii practică la serviciile religioase tarife extrem de pipărate, clerul şi aparatul neclerical este plătit din bani publici iar patriarhul mai vrea şi bani de la buget.
Cunosc bine atitudinea preoţilor faţă de creştini. Nu credinţa este prioritatea lor ci câştigul financiar. Un călugăr de la Schiul Zosin m-a somat să părăsesc schiul pentru că este proprietate privată deşi tot ce s-a construit la acest schit s-a făcut pe banii creştinilor şi a fondurilor alocate de la bugetul statului.
Atitudinea călugărului nu este un caz rătăcit ci un mod de abordare a reprezentanţilor Bisericii care se consideră proprietara tuturor lăcaşurilor de credinţă şi a construcţiilor anexe. Nici un preot nu va recunoaşte public că biserica în care slujeşte este proprietate publică dată lui în administrare, neputându-se considera proprietar.
În ultimii ani, cam, de prin 2000 încoace, Biserica s-a implicat adânc în politică, descoperind că prin această implicare se pot obţine mulţi bani şi se poate crea un ascendent asupra instituţiilor statului şi mai ales influenţa politicienii în rezolvarea intereselor Bisericii.
Catedrala Neamului, sutele de biserici aflate în construcţie pe întreg teritoriul României nu sunt o prioritate naţională. Unde s-a ridicat o biserică s-a închis o şcoală sau o grădiniţă. Dau exemple din judeţul nostru pentru că stăpânesc bine situaţia. În Protopopiatul Darabani s-a ridicat la Eşanca o mănăstire şi acum se închide şcoala cu clasele I-IV. Las Lişmăniţa s-a închis şcoala primară şi gimnazială dar s-a ridicat biserică. Avem biserici în cătune cu preot şi dascăl plătiţi de la buget dar nu avem bani să plătim un învăţător ca să nu mai străbată copii zilnic mulţi kilometri până la şcoala din centrul de comună.
La Epureni Ungureni stă şcoala la roşu de peste şapte ani de zile şi nu sunt bani să fie finalizată deşi în sat sunt câteva sute de elevi înghesuiţi în şcoala veche. Să mai amintesc şi de campusurile şcolare începute de guvernul Tăriceanu şi abandonate apoi.
La Botoşani fosta Grădiniţă nr. 8, renovată pe bani europeni, stă închisă pentru că protopopul Lucian Leonte a pus ochii pe ea s-o transforme în casă praznicală iar pe terenul de joacă pentru copii să ridice o biserică pentru feciorul său preot.
Mă repet, dar n-am încotro, suntem în pragul de a avea nevoie de un nou Cuza care să secularizeze averile Bisericii. Trebuie să ne hotărâm: ori Biserica se ocupă de credinţă, şi atunci să-şi acopere cheltuielile de funcţionare prin susţinere financiară din partea enoriaşilor, ori este o structură lucrativă care foloseşte credinţa în scopul obţinerii de profit şi atunci să-i fie impozitate veniturile.
Premierul Cioloş făcut bine că n-a alocat fonduri Bisericii. De la Cioloş nimic, de la Dumnezeu mai mult pentru că în numele lui foloseşte Biserica credinţa pentru a se îmbogăţi. Părerea mea!