Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6280
De la 07 Ianuarie 2003
122866347

De la Est vine ploaia

  • 30 July 2008, 23:00
Romania se afla din nou intr-o stare de incapacitate in fata unor noi lovituri naprasnice venite de la Rasarit. Inundatiile devastatoare surprind autoritatile romane in aceeasi postura ca si acum doi ani: cracanate, la munte sau la mare departare. Neintamplator, potopul dinspre fostul spatiu sovietic vine pe fondul unor dispute geopolitice si geostrategice in lant cu vecinii nostri Ucraina si Moldova, care gasesc statul roman din ce in ce mai slabit institutional si informativ.
Autoritatile responsabile de Afacerile Interne si Externe ale Romaniei s-au trezit, intr-o situatie de urgenta maxima, ca nu au nici o comunicare si nici o sursa de informatii in cele doua ex-state ale URSS, care sa permita ajutorarea populatiei din zonele afectate de inundatii. Zero. Nema informatia.
ZIUA publica la inundatiile din 2006 un amplu material despre Arma Meteo si efectele sale.
In lumea militara, cea a informatiilor si a oamenilor de stiinta preocupati de acest fenomen este un lucru arhicunoscut. Toate marile puteri beneficiaza de laboratoare vaste ce pot fi folosite in scopuri militare ca arme meteo. Ucraina, o fosta republica a URSS, inzestrata cu focoase nucleare, de ce nu ar avea? Dar cine sa afle toate acestea? Inexistentii agenti ai Romaniei din spatiul post-sovietic? La fel ca si cu "prietena" Ungarie, in ce priveste Ucraina, ne-am laudat intotdeauna cu relatii cordiale. Pentru NATO! Pentru UE! Uite unde ne-au adus acum: telefonul presedintelui Ucrainei, Viktor Iuscenko, suna in gol. Liderul de la Kiev e pe plaja, la Marea Neagra. A plecat nu inainte de a declara presei ca situatia din regiunile inundate "este sub control". De retinut, zonele din Ucraina afectate sunt tot de comunitati romanesti: din nordul Bucovinei, Tinutul Herta si Maramuresul istoric. Dar acum potopul curge tot mai la sud.
Vecina noastra succesoare a URSS, care a pus mana printr-o tradare pe Insula Serpilor si alte vechi teritorii romanesti - azi cu toate afectate de viitura -, a reusit sa stranga in ultimii ani de "prietenie" orange mai multe dosare voluminoase. Numai la Haga, documentele duse de Romania pentru a-si putea apara platoul continental din zona Insulei Serpilor numara cateva mii de pagini. Alte probleme la fel de grave sunt, din pacate, trecute mai mereu la "si altele" de catre statul roman. Minoritatea romanesca este de-a dreptul asuprita in Ucraina, fara posibilitate de a studia normal in limba natala si - cu directul concurs al unora perindati prin Guvernul Romaniei - lipsita pana si de bursele cuvenite in tara. Consiliul Europei asteapta inca o reactie din partea Romaniei. Si Romania nu mai vine. Mai mult, in conferinta comuna de presa de la vizita "accidentata" la Kiev a ministrului roman de Externe, Lazar Comanescu, omologul sau, Volodimir Ogrizko, cu o fata impenetrabila, a sustinut fara jena ca "Ucraina respecta toate standardele si normele pentru asigurarea protectiei minoritatilor", respingand ca "simple speculatii" si "probleme inexistente" abuzurile antiromanesti. La fel a procedat si in ceea ce priveste agresiunea Deltei prin canalul Bastroe, o constructie prin care Ucraina incearca sa evite controlul NATO si UE asupra navelor sale.
Si, cu toate asigurarile Kievului chiar si in fata Natiunilor Unite, redactorii Agentiei NewsIn au reusit sa afle ieri ca, de fapt, Ucraina continua lucrarile la botezatul canal Dunare-Marea Neagra. Apoi, pe langa datoriile uitate de circa un miliard de euro de la Krivoirog, in problema conflictului din Transnistria, Ucraina a subminat continuu orice prezenta si proiect de la Bucuresti, incurajand planurile de federalizare a Moldovei. Cu Raspublica Moldova stam pe aceleasi ace. Micul tar de la Chisinau a reusit sa prajeasca Romania, si pe-o parte si pe alta in ultimii ani. Santajul cu semnarea Tratatului "in limbile oficiale ale celor doua tari" a ajuns sa primeasca sprijin si de la anumite grupuri din SUA si din Germania, "neutra" ca intotdeanua in relatiile cu Marea Rusie si guberniile sale.
Falimentul statului roman este descoperit din nou, acum, intr-o situatie de criza. Nimeni nu este capabil sa ofere informatii exacte din Ucraina si Moldova. Armata tace, SIE nu stie nimic, SRI tocmai si-a desfiintat unitatea responsabila de acest spatiu. Cu Jeep-urile Tuareg si cohorta de jurnalisti prin valurile raurilor Dunarii nu se obtin informatii pentru salvarea sinistratilor, pentru apararea Romaniei.
Victor Roncea, Ziua
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Când trebuie să alegi între rău şi groaznic
Program Tele'M Botoşani joi, 31 iulie
Angajatorii nu pot să concedieze femeile însărcinate
Comuniştii de la Chişinău încearcă demiterea primarului liberal al Chişinăului
Un parlamentar şi agenţii guvernului comunist fac presiuni asupra Mitropoliei Basarabiei
Ucraina atacă pe doua fronturi
Itinerar pastoral al Arhiepiscopului Nicolae în luna august
Persoane acuzate că trăiesc pe seama banului public
S-a învârtit cu elicopterul în jurul cozii şi… a plecat
Ioan Rotundu
Mai avem de aşteptat până la toamnă, ca să avem prefect
Deţinuţii au renunţat la hrană în favoarea sinistraţilor
PNL Gorj donează 100.000 lei pentru sinistraţi
Barajul de la Stânca Costeşti nu este în pericol
Mihai Ţâbuleac lasă garda jos
vicele Ţurcanu a primit noi competenţe
Premierul a evaluat la faţa locului situaţia de la barajul Stânca Costeşti
Votaţi PSD!
Salvaţi cultura de grâu!
Dumnezeu cu mila!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog