Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11509
De la 07 Ianuarie 2003
122871576

De unde-o fi pornit gâlceava între Roman şi Conţac?

  • Ioan Rotundu
  • 7 August 2014, 23:00
Iată că a trecut anul de când prefectul Roman s-a lua la harţă cu Constantin Conţac, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani dar şi al PSD. Botoşănenii s-au revoltat şi ei, pe bună dreptate, de vreme ce cei doi, în loc să acorde prioritate problemelor judeţului, se târâie unul pe altul în faţa judecătorilor, sau, vorba lui Dinescu, îşi dau la gioale ori de câte ori au prilejul.
În cursul zilei de ieri am fost oprit pe stradă de un cunoscut profesor din urbea noastră, atent supraveghetor al evenimentelor politice locale, care m-a întrebat dacă cei doi mai ştiu de la ce s-au luat la harţă. Poate că părţile beligerante mai ştiu de la ce-au pornit, poate nu ştiu unde vor ajunge, dar dintre botoşăneni sunt convins că mulţi au şi uitat motivul certurilor dintre întâistătătorii judeţului.
Aşa că, m-am gândit că un rezumat al evenimentelor trecute, prezente şi viitoare dintre cei doi n-ar strica. Un fel de aducere aminte şi totodată ţinere de minte pentru cei dintre noi care vom merge la vot, când va fi cazul. Cearta propriu-zisă a pornit de la nevoia Alianţei DA de-al schimba din funcţia de preşedinte al CJ pe social-democratul Conţac, chipurile pe motiv că nu-şi pot îndeplini programul de guvernare la nivel de judeţ. Aparent, motivul invocat de Alianţa DA este justificat şi firesc. Numai că în spatele motivelor declarate se ascundeau cele adevărate. Nu din interes pentru electorat îşi manifesta dorinţa schimbării Alianţei DA, ci din interesul de a controla puterea locală, de a o monopoliza şi dirija după nevoile propriei clientele.
Apoi, pe la începuturile scandalului, cel ce râvnea la preşedinţia lui Conţac era liberalul Gheorghe Ciubotaru, zis Gelu Prăjitură, ce se şi vedea în fruntea CJ-ului. Cineva din PNL mi-a şoptit că, înainte de a se declanşa asaltul asupra funcţiei lui Conţac, Ciubotaru sau un alt liberal ar fi încercat un compromis financiar. Conţac urma să dea PNL-ului câteva miliarde de lei şi rămânea în funcţie.
Conţac n-a confirmat niciodată un astfel de şantaj, deşi sunt mulţi care susţin că încercarea de compromis ar fi avut loc. Între timp Gheorghe Ciubotaru a fost numit subsecretar de stat la Agenţia Naţională de Protecţia Consumatorului, dar presiunile de schimbare a lui Conţac au continuat.
Rămânea problema gestionării fondurilor ce urmau a fi obţinute de la Guvern, fonduri pentru care ordonatorul de credite rămânea Conţac. Başca câştigul ce se estima a se obţine: capital politic dar şi sub formă de comision.
Pentru că două încercări de schimbare ale lui Conţac au eşuat, acesta deţinând confortabil majoritatea de voturi în CJ, s-a trecut la aplicarea unei alte strategii. S-a invocat incompatibilitatea dintre preşedintele CJ-ului, Constantin Conţac şi fiul său Liviu Conţac, director al Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri din subordinea CJ. Aşa au apărut primele procese. A câştigat când Conţac, când prefectul Roman. Feciorul lui Conţac a demisionat, iar incompatibilitatea a dispărut. Între timp şi prefectul a câştigat, definitiv şi irevocabil, procesul cu Conţac. Numai că, prin dispariţia incompatibilităţii, soluţia juridică a rămas fără obiect.
Poate că pentru Conţac ar fi fost bine să renunţe cu de la sine voinţă la funcţia de preşedinte al CJ. Ar fi câştigat mult mai mult politic. N-a făcut-o din ambiţie, dar şi din motive financiare. Din nefericire pentru el, ambiţia îl costă şi acum, iar motivele financiare au dispărut, de vreme ce mai toate fondurile venite de la Guvern sunt împărţite de prefect. Altfel spus, Conţac vrea dragoste cu forţa, deşi ştie foarte bine că a persista în ambiţia sa costul ar putea deveni imprevizibil de mare, atât politic cât şi bănesc. Nici prefectul Roman nu cedează. În spatele său stă presiunea celor din Alianţa DA de a face ceva, numai să poată obţine preşedinţia CJ.
Cei doi n-au uitat de la ce s-au luat la ceartă, iar orgoliile şi ambiţiile lor au devenit atât de mari că raţiunea nu-şi mai are loc. Sugera un comentator ca „cel mai deştept să cedeze”, iar sugestia era adresată prefectului. Poate că omul Roman ar ceda, dar prefectul Roman nu poate, el rămânând exponentul intereselor PNL, partid care l-a propulsat în funcţie. Cât timp Conţac controlează voturile în CJ, episodul de la Vrancea nu se poate repeta şi la Botoşani.
Lupta dintre prefectul Roman şi preşedintele Conţac este una de gladiatori. Când cel mai slab va cădea în genunchi, sabia celui rămas în picioare va face hărşti! Până la acest moment crucial, noi vom continua să asistăm la gâlceava publică ce va intra în istoria locului ca un exemplu de cum nu trebuie procedat în conducerea trenurilor publice.
JD 13.10.2006

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Peste o mie de miliarde de lei băgate în pământ… fără folos
Cronica unei nunţi a transhumanţei
Bancul zilei: Graviditate proaspătă
Horoscop
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog