Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
6065
De la 07 Ianuarie 2003
95551056

Decizia Înaltei Curți - o gură de aer pentru debitorii executați silit prin poprire bancară

  • 22 April 2018, 23:00
Poprirea bancară este una din formele executării silite preponderent întâlnită în practică, apărută ca o adaptare la noua realitate economică în care majoritatea operațiunilor se realizează prin intermediul băncilor. În acest context, instanța supremă a clarificat o problemă juridică des întâlnită în practică, interpretând astfel textele legale din materia efectelor suspendarii popririi bancare. Astfel, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis prin Decizia nr. 11/ 16 aprilie 2018 un recurs în interesul legii urmare a sesizării Colegiul de conducere al Curţii de Apel Brasov, stabilind cu putere obligatorie faptul ca terțul poprit nu mai are obligația indisponibilizării încasărilor viitoare, ulterior pronunțării suspendării urmaririi silite.
Astfel, soluția apare ca un reviriment, în contextul în care practica majoritară aplică soluția contrară, deși inițial scopul avut în vedere de legiuitor nu ar fi fost acesta.
Textul soluției pronunțate de Înalta Curte, după cum rezultă din comunicatul publicat pe site-ul instituției, este următorul:
"În interpretarea și aplicarea unitară a dispozitiilor art. 784 alin. (1) teza a doua Cod de procedură civila, suspendarea urmăririi silite prin poprire bancară înlatură obligația terțului poprit de a indisponibiliza și încasările, în contul debitorului poprit, ulterioare suspendării."
Din lecturarea minutei, Înalta Curte vine și clarifica o problemă des întâlnită în practică, legată de faptul că deși în practică se obținea suspendarea executarii silite, efectul era unul doar parțial, în sensul în care terțul poprit deși nu mai vira sumele de bani în contul executorului/creditorului, în continuare acesta avea obligația să blocheze respectivele sume de bani la momentul la care intrau în cont.
Dispozițiile analizate de Înalta Curte de Casație și Justiție ale art. 784 alin. (1) evoca urmatoarele: "Din momentul comunicării adresei de inființare a popririi către terțul poprit sunt indisponibilizate toate sumele și bunurile poprite. De la indisponibilizare și până la achitarea integrală a obligațiilor prevăzute în titlul executoriu, inclusiv pe perioada suspendării urmăririi silite prin poprire, terțul poprit nu va face nicio alta plată sau altă operațiune care ar putea diminua bunurile indisponibilizate, dacă legea nu prevede altfel."
În acest context, se punea întrebarea care mai este rolul suspendării, dacă debitorul nu beneficia realmente de efectele acesteia, ci în continuare sumele de bani încasate pentru viitor erau indisponibilizate de către terțul poprit. Totodată, nu se avea în vedere faptul că fiind vorba de bunuri viitoare, indisponibilizarea nu putea opera de la momentul comunicării adresei de înființare a popririi, ci această putea opera doar la momentul la care bunul viitor devenea actual prin încasarea banilor în cont.
Din analiza jurisprudenței în materie rezultă că, deși instanțele recunoașteau existența unei îngrădiri asupra dreptului de proprietate a debitorului, totuși nu permiteau acestuia utilizarea sumelor de bani intrate în cont ulterior suspendării:
"Dincolo de orice dubiu că banca (terțul poprit) are obligația indisponibilizării sumelor de bani intrate în contul debitorului, atât înainte cat și în timpul suspendării executării silite, în limitele acoperirii creanței. Efectele suspendării executării silite în ceea ce privește poprirea se rezumă la menținerea indisponibilizării sumelor existente în cont și a celor care intră, fără însă a se proceda la vreo plată către creditor pana la încetarea suspendării executării.
Suspendarea nu semnifică o desființare a popririi, ci doar o temporizare a plăților, căci daca s-ar proceda altfel poprirea, ca formă de executare silită și-ar pierde esența. Evident, că are loc o îngrădire a dreptului de proprietate a debitorului asupra contului său, însă este o îngrădire temporară și justificată de o dispoziție data în executarea unui titlu de creanță. Tocmai acesta este rolul băncii-terț poprit, de a nu permite accesul debitorului la sumele blocate din conturile sale."
Întrucât motivarea deciziei Înaltei Curți o vom afla la momentul publicării, putem presupune la acest moment faptul că, cel mai probabil, instanța supremă a avut în vedere protejarea intereselor debitorului și pronunțarea unei soluții care să conducă la conferirea de efecte depline instituției suspendării în sensul stopării producerii de efecte a actelor de urmarire silită (respectiv a indisponibilizărilor succesive) și, astfel, eliminarea imposibilității exercitării de către debitor a drepturilor sale de dispoziție asupra sumelor de bani viitoare.
Astfel, soluția instanței supremă clarifică o problemă des întâlnită în practică, asigurând accesarea de către debitor a contului bancar pentru sumele viitoare, acestea nemaiputând intra sub incidența indisponibilizării.
Având în vedere dispozițiile art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă, decizia este obligatorie și va produce efecte de la publicarea în Monitorul Oficial. Așteptăm în acest sens publicarea motivării pentru a vedea mai exact raționamentul și considerentele Înaltei Curți de Casație și Justiție. Un articol semnat de Răzvan Ionescu - senior associate și Loredana Cristea - associate
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Starostele hoţilor Apelor şi Pădurilor a trecut prin Botoşani
Ioan Rotundu
Bancul zilei: Din vremurile „Davai ceas”
Horoscopul zilei de 23.04.2018
Cea mai bătrână persoană din lume a murit la vârsta de 117 ani
Dragnea participă în Estonia la conferința președinților de parlamente din UE
Raportul Departamentului de Stat: Corupţia rămâne un fenomen răspândit în România.
Mita este în continuare o practică obişnuită în sectorul public. Politicieni deţin media şi influenţează politica editorială
A zecea zi de proteste la Erevan, numeroși protestatari au fost reținuți de poliție
Proiect de lege pentru realizarea - de către o comisie condusă de Dragnea - a Strategiei "România 2040",
care devine obligatorie pentru toate viitoarele guverne / PNL: Proiectul trădează un mod de gândire bolnav, infestat de nostalgiile comuniste
Presa-n gua lu' Rotundu: Emisiunea din 20.04.2018
Cum au ratat consilierii PSD ocazia de a arăta respect botoşănenilor
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă