Conform informaţiilor furnizate de către liderul Sindicatului "Impact" Botoşani, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) a propus pentru reducere mai bine de 60 de posturi din cadrul sistemului de asistenţă socială şi protecţia copilului. Şi asta cu toate că în sistem există un deficit de câteva sute de persoane. Preşedintele de sindicat spune că odată cu reducerea numărului de posturi la nivelul instituţiei, se va produce şi modificarea contractelor individuale de muncă ale mai multor salariaţi.
"Noi nu am fost informaţi de acest lucru cu 90 de zile înainte aşa cum prevede legea. Nici până în prezent nu cunoaştem care sunt motivele pentru eventualele reduceri de personal. Această propunere este rezultatul inconştienţei unor persoane care stau în birou şi cred că se poate face maximum de treabă cu minimum de personal. Conform legii, proiectul de organigramă şi statul de funcţii este propus de către directorul DGASPC. Un astfel de lucru va însemna ca salariaţii să muncească peste limitele normale, ceea ce va duce la prematura lor uzură psihică şi fizică", a declarat Marius Oroşanu, preşedintele Sindicatului "Impact" Botoşani. Acest lucru va afecta mai multe compartimente ce ţin de direcţie, dar, în special casele de la Truşeşti. Pentru a avea numărul minim de salariaţi prevăzut de lege, în sistemul de asistenţă socială şi protecţia copilului ar mai fi nevoie de vreo 400 de persoane. Standardele minime spun că ar trebui să existe 1.550 de salariaţi conform legii. Însă, pe organigrama Consiliului Judeţean (CJ) Botoşani, sunt aprobate 1.330 de locuri, cu mai mult de 10% sub minim. Şi din cele aprobate doar 1.100 au fost ocupate.
"Deficitul actual este de circa 200 salariaţi faţă de numărul de posturi aprobat. Sper ca şefii instituţiei să se trezească la realitate şi fiecare persoană cu funcţie de conducere (membrii Colegiului Director) să aibă curaj să spună exact ceea ce gândeşte, nu ceea ce vrea Felicia Mihai să audă. Să voteze după propria conştiinţă. Singura şansă să nu se aprobe această reducere ar fi să se asigure un vot secret, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată în DGASPC", a menţionat Marius Oroşanu. Acesta a mai precizat că sindicatul va solicita amânarea discuţiilor şi demararea consultărilor iar în caz contrar se va acţiona în instanţă.
"Totodată, vom sesiza autorităţile competente cu privire la această încălcare a prevederilor legale, în vederea luării măsurilor care se impun în astfel de situaţii. Am solicitat amânarea discuţiilor din dorinţa de a evita o nedorită situaţie de declanşare a unui conflict de muncă, precum şi pentru a elimina posibilitatea aprobării unor erori care ulterior greu mai pot fi rectificate", a adăugat liderul Sindicatului "Impact" Botoşani. (Carmen STANCIU)