Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
4455
De la 07 Ianuarie 2003
104643205

Decorat post mortem cu Steaua României în grad de Mare Cruce

  • 20 January 2009, 23:00
Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat luni, 19 ianuarie a.c., decretul privind conferirea post-mortem a Ordinului Naţional „Steaua României" în grad de Mare Cruce, poetului Grigore Vieru, transmite Romanian Global News.
Preşedintele României l-a decorat post-mortem pe Grigore Vieru „în semn de recunoştinţă şi înaltă apreciere pentru dragostea şi talentul cu care a militat, de-a lungul întregii sale vieţi, prin puterea cuvântului, pentru convieţuirea oamenilor în pace şi înţelegere, rămânând în sufletul tuturor românilor ca un simbol al legăturilor dintre fraţii de aceeaşi limbă."
Sicriul marelui poet roman basarabean, Grigore Vieru este instalat în holul Teatrului de Operă şi Balet din Chisinau. Potrivit UNIMEDIA, în jur de 4 - 5 mii de oameni au împânzit scuarul teatrului. În toate localităţile Basarabiei astazi vor fi arborate în berna drapelele de stat.
Pe la capataiul poetului au trecut toti marii oameni ai culturii romane basarabene ca Ion Hadarca sau Eugen Doga, dar si oameni politici printre care presedintele Vladimir Voronin sau primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca. Extraordinara insa, este prezenta tinerilor care si-au luat ramas bun de la marele poet, promitand parca cu privirile lor indurerate ca nu vor uita valorile si idealurile pentre care Grigore Vieru s-a luptat.
Numeroase delegatii de peste Prut vor fi deasemenea prezente si vor conduce pe Grigore Vieru pe ultimul sau drum.
Grigore Vieru a fost un simbol al renaşterii naţionale, iar moartea poetului reprezintă o pierdere irecuperabilă, a declarat pentru Info-Prim Neo preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Mihai Cimpoi. „Prin întreaga sa activitate, prin opera sa, Grigore Vieru a dialogat cu cei mici şi cu cei mari anume despre acest destin al nostru, despre identitatea noastră, despre adevărul ştiinţific şi istoric, făcând o punte de legătură între cultura românească din Basarabia cu cea din Ţară. Grigore Vieru a fost şi va rămâne o personalitate unică, irepetabilă, o fiinţă într-o poezie, într-un adevăr, într-o limbă română, întru dreptate", a spus academicianul.
Autoritatile de la Chisinau nu vor restrictiona accesul unor cetateni romani pe teritoriul Republicii Moldova, transmite Agentia DECA-press.
Responsabili de rang inalt, membri ai comisiei pentru funeraliile poetului Grigore Vieru, printre care si presedintele Marian Lupu, au promis acest lucru la cererea lui Mihai Cimpoi, presedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova.
Duminica, mai multi intelectuali de peste Prut si-au exprimat ingrijorarea ca nu vor putea participa la funeraliile poetului din cauza ca autoritatile de la Chisinau ar putea sa le refuze intrarea pe teritoriul Basarabiei.
Grigore Vieru va fi inmormantat la Cimitirul Central din Chisinau. Funeraliile vor fi transmise in direct de Compania publica „Teleradio-Moldova".
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


România stat poliţienesc?
Asta este Rusia pe care o doresc parteneră unii politicieni din România?
Poliţia a reconstituit accidentul în care a fost implicat Grigore Vieru
Inteligenţa românilor - nu doar un mit
Badea Gheorghe şi… America
Horoscop
Obama vs. Băsescu
Vizită de lucru a delegaţiei ucrainene Suceava, la Prefectură
Mecenatul Vioricăi!
20 de botoşăneni au fost tăiaţi de la subvenţii la încălzire
Minoră care şi-a prădat mama
Se întorc botoşănenii cu faţa către Termica?
Are o mare problemă, nu-şi poate vinde...
Românul şi nemulţumirile (sale)
Dialize în sistem privat, dar pe banii CJAS
Gripa atacă!
Proces până la final
Frigul din clase
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă