Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
7482
De la 07 Ianuarie 2003
101955437

Deficitul bugetului consolidat coboara la 0, 79 % din PIB,

  • insa ramane de 5 ori mai mare decat anul trecut
  • 28 November 2017, 23:00
Deficitul bugetului general consolidat a coborat la 6,6 miliarde de lei (0,79% din produsul intern brut) dupa primele 10 luni ale acestui an, de la 6,8 miliarde de lei (0,81% din PIB) in primele noua luni, informeaza Ministerul Finantelor Publice, citat de Agerpres. Fata de primele 10 luni din 2016 deficitul bugetului general consolidat a crescut de cinci ori, de la 1,3 miliarde de lei (0,17% din PIB) in perioada ianuarie - octombrie 2016 la 6,6 miliarde de lei.
Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 207,9 miliarde de lei, reprezentand 24,7% din PIB, au fost cu 10,8% mai mari, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent. S-au inregistrat cresteri fata de anul trecut la incasarile din contributiile sociale (+16,4%), din impozitul pe salarii si venit (+9,1%) si din veniturile nefiscale (+17,3%).
Incasarile din impozite si taxe pe proprietate au scazut cu 11,7% fata de perioada similara din 2016, declinul fiind determinat, in principal, de eliminarea de la 1 ianuarie 2017 a impozitului pe constructii speciale.
Incasarile din alte impozite si taxe pe bunuri si servicii au crescut cu 60,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cresterea fiind determinata, in principal, de evolutia incasarilor aferente contributiei datorate pentru medicamente, precum si pentru contractele cost-volum/cost-volum-rezultat finantate din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
In ceea ce priveste veniturile din TVA, comparativ cu anul anterior, se observa o recuperare in ultimele luni a decalajului inregistrat in primul semestru la nivelul incasarilor astfel ca se inregistreaza o usoara crestere fata de primele zece luni ale anului 2016, respectiv cu 0,5%, in conditiile in care incasarile au fost afectate atat de reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016, masura care s-a reflectat in incasarile din luna februarie 2016, cat si de reducerea din februarie 2017 a cotei standard de TVA de la 20% la 19%, precizeaza MFP.
Incasarile din accize au fost cu 3% mai mici comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, fiind influentate de reducerea nivelului acestora pentru unele produse energetice incepand cu 1 ianuarie 2017. Sumele de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate sunt in suma de 12,3 miliarde lei.
Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 214,5 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 13,6% fata de primele zece luni ale anului trecut.
Cheltuielile de personal au crescut cu 21,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent pe fondul majorarilor salariale acordate in a doua parte a anului 2016 si al cresterilor salariale acordate in 2017.
Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 4,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent, cresterea reflectandu-se la bugetul asigurarilor sociale de stat, precum si la bugetele locale si bugetele institutiilor autofinantate. Potrivit ministerului citat, dobanzile sunt cu 1,3% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Subventiile sunt in crestere cu 3,8% comparativ cu perioada similara a anului precedent, mentinandu-se la acelasi nivel ca procent din produsul intern brut, respectiv 0,6%. Cheltuielile cu asistenta sociala au crescut fata de anul precedent cu 12,5%, fiind influentate, in principal, de majorarea cu 5,25% a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2017, ajungand la 917,5 lei, si cu 9% de la 1 iulie 2017 a punctului de pensie, ajungand la 1.000 lei, precum si masurile ce au fost aprobate in timpul anului 2016 care au contribuit la sporirea cheltuielilor sociale; majorarea si modificarea modalitatii de stabilire a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului si stimulentul de insertie.
Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 14,7 miliarde lei, respectiv 1,7% din PIB.
Pentru intregul an, tinta de deficit bugetar este de 2,96% din PIB.
Conform previziunilor economice de toamna publicate de Comisia Europeana, deficitul public ar urma sa ajunga la 3% din PIB in 2017, pentru ca in 2018 sa se agraveze si mai mult pana la 3,9% din PIB si sa ajunga la 4,1% in 2019.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Compliment neinspirat
Horoscopul zilei de 28.11.2017
Legea pe care o va respecta doar cine vrea Guvernul
Mitingul de sustinere a PSD, anuntat pe 9 decembrie la Craiova,
va avea loc in ziua in care se sarbatoreste Ziua Internationala Anticoruptie
SRI solicita membrilor Comisiei parlamentare de control "sa nu implice Serviciul in niciun fel de joc politic"
Departamentul de Stat al SUA indeamna Parlamentul sa renunte la modificarea legilor justitiei,
care "afecteaza lupta anticoruptie si independenta judiciara"
Buletin BNR: Cursul de schimb reflecta ingrijorarea crescuta a investitorilor
financiari legata de conduita politicii fiscale si de accentuarea trendului de crestere a deficitului balantei comerciale si a celui de cont curent
Legile justitiei pe repede inainte:
Modificarile la Statutul judecatorilor si procurorilor ar putea fi adoptate miercuri de plenul Camerei Deputatilor. Senatul este camera decizionala
Serban Nicolae (PSD) despre comunicatul oficial al Departamentului de Stat al SUA:
Nu este asumat, nu apare foarte clar daca e pozitie a SUA. Asemenea pozitii duc la exacerbarea sentimentelor anti-americane in Romania
Comisia Europeana continua sa urmareasca indeaproape dezbaterea din Parlamentul Romaniei
privind legile justitiei (purtator de cuvant al CE)
Reactia dura a lui Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu la comunicatul Departamentului de Stat al SUA:
"Am luat act cu neplacuta surprindere. Declaratia nu pare să fie rezultatul unei analize echilibrate"
Parlamentarii penali fac legi, interlopul Rotaru dă lecţii de economie
Ioan Rotundu
Mare bal mare cu ministrul Daea, cel deştept ca oaia
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă