Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7601 lei
1 USD = 4.2726 lei


Număr accesări
Astăzi:
49669
De la 07 Ianuarie 2003
71567841

Departamentul de Stat al SUA preocupat de evenimentele din Romania

  • şi Comisia Europeana este ingrijorata
  • 9 July 2012, 23:00
"Suntem preocupaţi de recentele evenimente din România, aliatul şi partenerul nostru în NATO, care ameninţă echilibrul democratic al puterilor şi subminează instituţiile independente precum justiţia", a declarat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Departamentului American de Stat, Victoria Nuland.
"Facem apel pentru ca acest proces să fie realizat în manieră corectă şi transparentă cu un respect scrupulos pentru statul de drept şi idealurile democratice", a continuat Departamentul de Stat, facand referire la referendumul programat pe 29 iulie.
La randul sau "Comisia Europeană este îngrijorată de evoluţiile curente din România, în special cu privire la acţiunile care par să reducă puterile efective ale instituţiilor independente precum Curtea Constituţională. Statul de drept, controlul democratic şi independenţa sistemului judiciar sunt pietre de temelia ale democraţiei europene şi indispensabile pentru încrederea reciprocă în interiorul UE. Politica guvernamentală şi acţiunea politică trebuie să respecte aceste principii şi valori", se arată într-o declaraţie a Comisiei Europene referitoare la România, dată publicităţii vineri.
Consiliul Europei (CoE) a însărcinat una dintre comisiile sale de experţi să examineze dacă procedura de destituire a preşedintelui declanşată vineri în România respectă normele europene democratice, a anunţat sâmbătă organizaţia, transmite France Presse.
Această expertiză va fi încredinţată Comisiei de la Veneţia, organ consultativ al Consiliului Europei care asigură asistenţă oricărui stat care doreşte să-şi reformeze legile şi instituţiile politice într-un sens democratic.
Secretarul general al organizaţiei paneuropene cu sediul la Strasbourg, Thorbjorn Jagland, a indicat într-un comunicat că a solicitat acestui organism, al cărui membru este şi România, un “aviz” care să stabilească dacă ultimele evoluţii în curs în România sunt “compatibile cu principiile democratice şi statul de drept”.Thorbjorn Jagland s-a declarat, de asemenea, “foarte îngrijorat” de situaţia din România, mai transmite France Presse.
Comisia de la Veneţia s-a exprimat deja public în privinţa crizei din România în această săptămână. Preşedintele său, italianul Gianni Buquicchio, a denunţat miercuri ‘tentativele’ din partea guvernului român “de a face presiune” asupra Curţii Constituţionale din România “şi de a aduce atingere independenţei sale”.
Buquicchio a cerut României “să respecte pe deplin Constituţia şi standardele internaţionale privind independenţa justiţiei şi statul de drept”.
Ministrul canadian de Externe John Baird şi-a manifestat îngrijorarea sâmbătă, în urma votului de vineri al Parlamentului român pentru suspendarea lui Băsescu. "Canada este îngrijorată de evenimentele recente din România, care ameninţă echilibrul democraţiei şi fragilizează independenţa sistemului judiciar", a declarat ministrul canadian de externe.
"Canada urmăreşte îndeaproape procedura de destituire a preşedintelui român Traian Băsescu şi îndeamnă ca procesul să se desfăşoare în mod echitabil şi transparent, cu respectarea primatului dreptului", continua ministrul.
Premierul Victor Ponta a declarat vineri seară, după votul din Parlament, că va avea o serie de vizite în mai multe capitale europene şi la Bruxelles pentru a explica situaţia din România.
El a precizat că atât preşedintelui Comisiei Europene, cât şi celui al Parlamentului European, le-a transmis să trimită experţi la Bucureşti, pentru a constata independenţa justiţiei.
Prim-ministrul a menţionat că se va deplasa la Bruxelles timp de două zile pentru a se întâlni cu o serie de oficiali europeni, inclusiv cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, pentru a prezenta situaţia din România.
Europarlamentarii români din USL, reprezentând PSD(S&D) şi PNL (ALDE), i-au cerut, la 7 iulie, liderului grupului PPE, Joseph Daul, printr-o “scrisoare deschisă”, să-şi ceară scuze pentru aprecierile pe care le-a dat suspendării din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.
Liderul grupului PPE (cel mai numeros din Parlamentul European), francezul Joseph Daul, aprecia că acest act ar fi o “lovitură de stat”. “Cum poate fi lovitură de stat o procedură care se finalizează cu un vot democratic, după ce în prealabil a trecut prin Parlament, unde a obţinut un vot mai mare decât numărul parlamentarilor coaliţiei de guvernare?”, se spune în mesajul europarlamentarilor USL, citat de Mediafax.
În scrisoare se precizează că votul din Parlament va fi urmat de un referendum naţional, la care românii vor fi chemaţi să se exprime. “Vă solicităm să ne explicaţi, în acord cu legile în vigoare, la ce v-aţi referit când aţi vorbit despre «lovitura de stat» din România. De asemenea, asteptăm scuzele dvs. publice adresate poporului român, pentru afectarea gravă a credibilităţii României, prin acuzaţiile dvs. false”, i-au transmis europarlamentarii USL preşedintelui Partidului Popular European.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Bancul zilei: Week-end fericit
Horoscop
Guvernul canadian urmăreşte îndeaproape procedura destituirii preşedintelui român
Contribuţiile la sănătate plătite de angajatori vor creste
prevede noul proiect al legii sănătăţii
România, în unghiul mort al UE (Financial Times)
În căutarea vinovatului
Ioan Rotundu
Victor Ponta: Nu Angela Merkel o să voteze pe 29 iulie
Angela Merkel consideră "inacceptabilă" procedura de destituire a lui Traian Băsescu,
Liberalul Viorel Grigoraş: „Dictatura USL nu există”
Ţurcanu îl pune la punct pe duşmanul florilor Portariuc
el vrea flori la toate instituţiile subordonate CJ
O botoşăneancă a dispărut fără urmă
după ce a fugit de acasă pentru că voia să se mărite
Nu-l ajută mintea!
Ioan Rotundu
Sănătate: Salariile nu mai sunt plafonate dar vor suferi pacienţii
Botoşani: Peste 1000 de contestaţii la Bac
IŞJ Botoşani: Generala Huncă face planuri de Bac pentru la anul
Majorare la plata contribuţiei la sănătate, ascunsă într-un proiect de act normativ
CCR taie din avântul luat de Ponta şi Antonescu în demiterea lui Băsescu
Decizie in unanimitate favorabila lui Traian Basescu:
Ţurcanu vrea să transforme centrele de plasament în ferme zootehnice
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă