Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
16175
De la 07 Ianuarie 2003
78546017

Deputaţii au respins solicitarea DNA de arestare a lui Dan Pasat (PDL)

  • 8 February 2011, 23:00
Deputatii au respins marti solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie de incuviintare a arestarii preventive a democrat-liberalului Dan Pasat. Potrivit informatiilor, au fost 114 voturi "pentru", 34 de voturi "impotriva" si 4 abtineri, iar cererea procurorilor nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru a fi adoptata, respectiv 167.
Imediat dupa vot, Pasat a declarat ca "ma stiu nevinovat. Solicit DNA sa trimita dosarul in instanta". Pe 2 februarie, deputatii juristi au avizat favorabil, cu 10 voturi pentru si 8 impotriva, solicitarea DNA de incuviintare a arestarii preventive a deputatului PDL. Dan Pasat este acuzat de santaj.
Declaratii facute inainte de vot:
Mircea Toader, deputat PDL: "Atata timp cat exista in Constitutie si in Regulamentul Camerei o prevedere care ne obliga sa analizam o astfel de solicitare este clar ca noi o facem din punct de vedere politic. Politic, nu ne putem opune si nu putem sa fim cei care stabilim daca cineva este vinovat sau nevinovat. Grupul PDL pentru a fi consecvent si fara sa interpreteze ceea ce este in dosar va vota in favoarea solicitarii procurorului dar decizia de arestare apartine instantei de judecata si nu Parlamentului".
Deputatul PDL Dan Pasat a solicitat plenului Camerei sa permita procurorilor DNA sa trimita dosarul care il vizeaza, prin rechizitoriu, instantelor de judecata.
"Comisia juridica nu a votat pentru a da aviz acestei arestari preventive. Membrii comisiei au ajuns la acest rezultat deoarece nu exista probe in acest dosar, ca eu as influenta martorii sau ca reprezint un pericol daca voi fi judecat in stare de libertate. Va declar ca niciodata nu am amenintat, nu am santajat asa zisele parti vatamate si sunt nevinovat.(...) Consider ca imunitatea parlamentara nu este o restrictie de acces la un tribunal si voi cere in acest sens sa permitem procurorilor DNA sa trimita acest dosar prin rechizitoriu instantelor de judecata", a afirmat Pasat.
Deputatul a sustinut ca a depus toate documentele solicitate de procurori si ca nu s-a opus niciodata cercetarii. "Astazi Dan Pasat poate fi miza schimbarii imaginii Parlamentului. Prin arestarea mea ca si prin arestarea oricarui cetatean roman, indiferent de apartenenta politica, de pozitia sociala, de convingerile exprimate se creeaza premisele unui dezechilibru intre acuzare si aparare - fapt inacceptabil in orice stat democratic", a mai spus Pasat.
Deputatul PNL Eugen Nicolaescu a declarat de la tribuna ca raportul Comisiei juridice in cazul Dan Pasat este "o smecherie". "In raport este o smecherie asa cum ne-au obisnuit reprezentantii actualei puteri. (...) Reprezentantii puterii, ai majoritatii parlamentare nici macar nu au votat corect acest raport in cadrul comisiei si nu si-au asumat responsabilitatea sa vina cu un raport favorabil si vin cu o smecherie si dau asa un fel de vot, dar nu stiu ce fel de raport este, de admitere sau de respingere", a afirmat Nicolaescu.
Nicolaescu a anuntat ca opozitia se va abtine de la vot. "Noi opozitia nu vom vota pentru a nu mai avea pe cine sa dati vina. Participam la acesta, suntem in sala, sa asiguram cvorumul, dar nu vom vota. Sa va asumati intrutotul decizia de a vota ca domnul Dan Pasat sa fie supus rigorilor justitiei".
Liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa, a declarat ca parlamentarii PSD vor fi prezenti in sala pentru a asigura cvorumul necesar dar se vor abtine de la vot. "Am decis in sedinta de grup de luni ca vom fi prezenti in sala la vot pentru a asigura cvorumul, dar ne vom abtine pentru ca nu mai vrem sa fim acuzati ca ne-am impotrivit", a afirmat Dusa. Pentru a fi adoptata, solicitarea DNA trebuia sa fie votata de majoritatea deputatilor prezenti in sala.
Deputatii PDL au anuntat ca vor vota favorabil cererea PDL, in timp ce reprezentantii PSD, PNL si PC declarasera ca nu vor vota, insa vor ramane in sala pentru a asigura cvorumul.
Votarea s-a facut la secret, cu bile.
Traian Basescu le-a cerut democrat-liberalilor sa voteze in favoarea inceperii urmaririi penale in cazul lui Pasat
Potrivit surselor HotNews.ro, la sfarsitul lunii ianuarie, in spatele usilor inchise presedintele Traian Basescu le-a cerut parlamentarilor PDL sa continue si sa sprijine procesul de reforma privind legislatia muncii si legea lucratorilor zilieri. Seful statului le-a solicitat democrat-liberalilor "sa fie foarte clari si foarte fermi in sanctionarea membrilor suspectati de nereguli". Aceleasi surse sustin ca Traian Basescu i-a recomandat deputatului PDL, Dan Pasat sa le ceara public colegilor sai sa avizeze favorabil inceperea urmaririi penale in dosarul in care este anchetat.
Traian Basescu le-a cerut parlamentarilor PDL sa dea drumul dosarelor care le au in dezbatere si i-a recomandat deputatului Dan Pasat sa lase justitia sa-si faca treaba. "Ar fi bine sa le cereti colegilor sa dea aviz pentru inceperea urmaririi penale in dosarul dvs".
Pe 9 noiembrie, solicitarea DNA de incuviintare a arestarii preventive a deputatului PDL Dan Pasat a fost trimisa Comisiei juridice pentru examinare, dupa ce pe 4 noiembrie, Ministerul Justitiei a transmis forului legislativ solicitarea.
Deputatii din Comisia juridica au decis, pe 16 noiembrie 2010, sa amane cu 30 zile discutarea solicitarii DNA de arestare preventiva a democrat-liberalului Dan Pasat, care a explicat ca are nevoie de timp pentru a-si studia dosarul si pentru a-si pregati punctul de vedere.
In actele de incepere a urmaririi penale procurorii au retinut ca, in perioada 2009-2010, Dan Pasat, in calitate de deputat, iar din data de 21 decembrie 2009, si de secretar general al PDL in organizatia judeteana Giurgiu, cu incalcarea regimului incompatibilitatilor in exercitarea demnitatii publice de parlamentar, prin actiuni de santaj ori prin folosire a autoritatii si influentei ca om politic decurgand din functia de conducere din partid, a actionat pentru a obtine, pentru sine sau pentru persoane apropiate, beneficii necuvenite provenind din contractele de achizitii publice incheiate cu primarii de pe raza judetului Giurgiu si derulate prin firma sa - SC Prod Invest SRL, pe care o controla si o conducea in fapt.
Agenţia de ştiri HotNres

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


ICCJ a respins recursul poliţiştilor de frontieră de la Siret
Arestările de la frontiere sunt un semn bun
Acţiunile de la vămi se datorează unui plan întocmit de mine
Mai ticăloşi ca ticăloşii
Ioan Rotundu
S-a chiulit pe rupte de la ore în primul semestru
Pentru profesori anul 2011 semne rele are
A scăzut drastic numărul solicitanţilor de susţinere socială
Maidanezii de prisos arşi în crematoriul de la Protan
pe sume destul de costisitoare
Un chiulangiu de la Primărie s-a trezit poliţist local
Albă ca zăpada şi Shrek vin la Muzeul Judeţean
Botoşănenii sunt chemaţi astăzi la dezbaterea bugetului municipal pe 2011
CNN se bagă în seamă (mintind despre Romania)
Ce fac liderii politici când nu-i vede nimeni?
Al doilea conflict pe faţă în USL
Un spital din Baden-Baden va fi locul unde se va retrage Hosni Mubarak
Şef de tură la Vama Moraviţa - fost candidat PSD la primăria Nadlac- dat in urmărire generală
Comisia de sănătate din Senat a aprobat coplata in sistemul de sănătate
În comparaţie cu regimul Băsescu, Uniunea Social Liberală este imaculată
Absenteismul ca rău - cazul Dan Pasat
Adrian Năstase despre votul in cazul Pasat
Mii de pachete de ţigări superioare confiscate de poliţiştii din Flămânzi
Caricatura zilei: Vedeniile lui Băsescu
Bancul zilei: Greşelile doctorului
Horoscop
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă