Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ultima oră
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24140
De la 07 Ianuarie 2003
122909789

Deputatul UDMR de Africa, scos cu tam-tam din Parlament

  • 29 January 2009, 23:00
Dintr-o eroare a Biroului Electoral Central, Kötő József (foto), de la UDMR, a ajuns în Legislativ cu doar 46 de voturi, în locul Marianei Stoica, de la PNL, care câştigase circumscripţia Africa.
Urmare a unei hotărâri judecătoreşti, Kötő József trebuie acum să plece, provocând şi excluderea din Parlament a unui deputat liberal de Maramureş, care trebuie să-i facă loc, Mariana Stoica. În premieră absolută, doi deputaţi, unul de la UDMR, Kötő József, şi altul de la PNL, Pavel Horj, sunt pe cale să-şi piardă mandatul, deşi nu se află în niciuna din cele trei situaţii prevăzute de lege: deces, demisie, incompatibilitate. Situaţia inedită este generată de o eroare a Biroului Electoral Central (BEC), constatată de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti.
Mai exact, BEC a atribuit greşit PNL, la redistribuire, un mandat din circumscripţia din Maramureş. Acest mandat trebuia acordat PNL (respectiv Marianei Stoica) pentru câştigarea circumscripţiei 43 străinătate. Mandatul din circumscripţia Africa a fost dat aiurea UDMR, care trebuia să obţină, de fapt, un mandat la intern, respectiv în circumscripţia Mureş. Acum eroarea trebuie îndreptată, chiar dacă BEC şi-a încetat existenţa după publicarea rezultatului alegerilor parlamentare din noiembrie 2008, iar deputaţii au fost validaţi şi au depus jurământul.
Valeriu Stoica, avocatul contestatarului Benedek Imre
O echipă de jurişti condusă de vicepreşedintele PDL Valeriu Stoica a găsit soluţia: o hotărâre de Guvern, prin care BEC să se reînfiinţeze temporar, pentru a aplica ce spune Justiţia. Adică, pentru a revoca mandatele deputaţilor Pavel Horj (PNL) şi Kötő József (UDMR - cel ales cu 46 de voturi), validându-i, în schimb, pe Mariana Stoica (PNL) şi Benedek Imre (ex-UDMR). Valeriu Stoica este liderul avocaţilor care îi apără interesele cardiologului mureşean Benedek Imre, cel care a contestat decizia BEC de validare a lui Kötő József, demers care i-a atras excluderea din UDMR.
În decizia din 19 decembrie 2008, instanţa a admis parţial solicitarea lui Benedek, în sensul că a anulat mandatul lui Kötő József, dar nu l-a pus pe Benedek în drepturi. Conducerea UDMR a susţinut că decizia Curţii este nelegală şi inaplicabilă. Argumentul tehnic era că, anulând mandatul lui Kötő József, se impunea organizarea de alegeri în colegiul 43 (Orientul Mijlociu, Africa, Asia), fiind posibil ca acestea să fie câştigate de candidatul altui partid; astfel, UDMR ar pierde un mandat, care i-a revenit, de drept, în urma alegerilor din 30 noiembrie. Pe de altă parte, Kelemen Hunor, preşedintele executiv al UDMR arată c㠄ciudata decizie a Curţii de Apel a venit după ce BEC şi-a încetat existenţa şi după validarea mandatului d-lui Kötő József. Dacă ar fi să aplicăm sentinţa, circa 60% dintre mandatele atribuite după redistribuire ar trebui rediscutate".
Dar în motivarea sentinţei sale (făcută publică după sentinţa propriu-zisă), Curtea de Apel explică: „Mandatul PNL primit de circumscripţia din Maramureş (lista 9), formaţiune ce figurează la poziţia 79 din lista 8 cu un procent de 0,92705647, este în mod eronat acordat la intern, deşi acesta fusese atribuit circumscripţiei 43 străinătate. Astfel, cele două mandate ale circumscripţiei 43 aparţin formaţiunilor PNL (poziţia 101) şi alianţa politică PSD + PC, rezultând, în mod logic, că cel de-al 8-lea mandat cuvenit UDMR (la redistribuire - n.r.) revine circumscripţiilor electorale din ţară, respectiv circumscripţiei electorale în care formaţiunea politică are numărul cel mai mare de candidaţi ori are cel mai mare număr de voturi neutilizate".
Tot în motivarea sentinţei, instanţa arată că nu este în atribuţiile sale să îl pună în drepturi pe Benedek, deşi solicitarea acestuia este „legitimă". În schimb, este indicat pentru acest demers pârâtul - adică BEC.
Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor ne-a comunicat că se va conforma deciziei instanţei, în momentul în care aceasta îi va fi comunicată. Deocamdată, sentinţa nu poate fi investită cu titlu executoriu, pentru că ar fi fost atacată cu recurs. Recursul nu putea fi formulat decât de BEC, iar BEC nu există. Avocaţii lui Benedek susţin că recursul a fost formulat de Kötő József, iar instanţa trebuie să constate lipsa calităţii sale procesuale şi să respingă deci recursul. Pe de altă parte, Kelemen Hunor susţine că UDMR i-a cerut procurorului general al României să facă recurs în anulare împotriva sentinţei Curţii de Apel. Dar această cale de atac nu mai există.
Cum s-a ales Kötő József cu doar 46 de voturi
Kötő József a ajuns deputat în Parlamentul Romaniei cu 46 de voturi, din 1768 valabil exprimate în colegiul său (43 - Orientul Mijlociu, Africa şi Asia). Procentaj 2,6% şi poziţia 5 (colegiul a fost câştigat, la vot, de liberala Mariana Stoica, fost ambasador al României în Israel, cu circa 800 de voturi). Practic, aşa cum chiar el a recunoscut, singurele persoane care l-au votat pe Kötő József sunt prietenii din Israel (Kötő József a coordonat, ca secretar de stat în Ministerul Educaţiei, apariţia primului manual de istoria comunităţilor evreieşti din România). Deşi admite că algoritmul de repartizare a mandatelor, de care a beneficiat, trebuie modificat, Kötő József declară că vrea să-şi exercite mandatul de deputat: „Vreau să lucrez pentru comunităţile din colegiul în care am candidat şi în numele formaţiunii care m-a promovat". Despre demersul lui Benedek afirmă că nu este etic, întrucât poate duce la situaţia ca UDMR să piardă un parlamentar.
În Mureş, Benedek Imre a avut 12.769 de voturi din cele 29.936 valabil exprimate (42,6 la sută). „Nu am contestat principiul legii, ci modul eronat în care a fost aplicată. Curtea a constatat că am dreptate şi acum ar trebui instituită o comisie, pentru a se vedea dacă e vorba de eroare sau fraudă. Consider că, dincolo de argumentele juridice, am şi dreptul moral pentru a fi parlamentar. Am fost votat de oameni care ştiu ce am făcut pentru pacienţii mei şi care este lupta mea pentru a salva mult mai multe vieţi din postura de parlamentar", ne-a declarat Imre.
(Un articol din Gandul, de Robert VERESS)
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Monica şi decapotabila ei de 250 000 de euro
Dezbateri pe tema modificării Constituţiei
Vom suporta costurile de stocare a convorbirilor
Democraţia americană nu mai poate fi dată model
percheziţiile se vor putea efectua în lipsa unui mandat judecătoresc
Patriarhul KGB, Kirill al Moscovei, atacă Patriarhia Română încă de la instalare
Pe frontul de est nimic nou
Diaconescu l-a sunat pe Frattini în legătura cu noua campanie antiromânească
Se cere pedeapsă exemplară pentru vinovaţi
dar să nu fie condamnată întreaga naţiune română
Dorin Chirtoacă este victima a regimului comunist de la Chişinău
Patriarhia cere explicaţii despre elementele satanice din noile paşapoarte
Calendar istroromân realizat de copiii din Suşnieviţa
ei nu doresc să îşi piardă obiceiurile strămoşeşti
Bună dimineaţa, Israel!
Nelu Paşcu, imaginea românilor
Premiul BBC Four World Cinema ajunge la Cristian Mungiu
Petrecere românească la Detroit
România va organiza cel mai prestigios eveniment mondial de IT&C
Comentariul comentariilor XIX
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Turcii şi „baba” rămasă virgină
Este profesionist şi vă poate servi la domiciliu
Boc s-a executat... avem buget!
Atenţie! Cod galben pentru Botoşani
El are, noi n-avem!
Ioan Rotundu
Flutur l-a felicitat pe Roman, dar nu l-a şi fericit
Egner s-ar rostui c-un laptop, dar pe bani publici
Sub conducerea lui Pricopi se usucă orice, chiar şi serele
Prefectul vrea acţiune din prima zi de activitate
Celebrul spărgător minor Aron a ajuns model pentru alţi minori
Roman l-a provocat pe Conţac la o pace… durabilă
Prosperitate pe seama indisciplinei altora
88 sancţiuni contravenţionale pentru parcări în locuri nepermise
Primarul Alexandrescu a vrea de la Guvern partea sa de buget
Sorţii i-au surâs! Din nou validată consilier local
Cu noduri în gât, consilierii locali au cedat în favoarea lui Conţac
Prins la furat, chiar în sediul ECOMED
Botoşănenii sunt ademeniţi, prin câştig, la muncă în Danemarca
Lista de aşteptare la operaţiile pe cord duce la… moarte sigură
Mor tot mai mulţi copii care se nasc cu malformaţii congenitale
Cote de atentie pe Jijia si Miletin
Cote de atentie pe Jijia si Miletin
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog