Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17647
De la 07 Ianuarie 2003
122877714

Descoperire fara precedent: Peste 200 de schelete sub un supermarket din Paris

  • 1 March 2015, 23:00
Peste 200 de schelete, asezate atent in gropi comune, au fost descoperite sub un supermarket Monoprix din al doilea arondisment din Paris, construit pe locul unui fost cimitir al unui spital distrus in secolul al XVIII-lea, relateaza Le Parisien, citat de Mediafax.
Incepand din ianuarie, arheologii Institutului national de cercetari arheologice preventive (INRAP) fac cautari sub cladirea unde odinioara se afla cimitirul spitalului Sfanta Treime, infiintat in secolul al XII-lea dar distrus la sfarsitul secolului al XVIII-lea.
"In cadrul reamenajarii magazinului, am decis sa suprimam o zona care se afla la nivelul minus doi, ceea ce a declansat verificari preventive", explica Pascal Roy, directorul magazinului. "Ne asteptam sa fi ramas cateva oase in masura in care acolo fusese un cimitr, dar nu sa gasim gropi comune", a adaugat el, foarte mirat.
In momentul dezafectarii cimitirului, resturile defunctilor au fost transferate partial la Catacombes de Paris, unde se afla si in prezent. "Dar se pare ca treaba nu a fost bine facuta", a declarat arheologul Isabelle Abadie, care conduce cercetarile. "Este prima data cand un cimitir spitalicesc este excavat la Paris", subliniaza ea, amintind ca situatii similare au avut loc la Marsilia si Troyes.
In prezent, in zona de 100 de metri patrati care face obiectul cercetarilor, au fost gasite opt gropi comune. Sapte dintre ele numara intre cinci si 20 de cadavre, depuse pe doua pana la cinci nivele. Cea de-a opta groapa, cea mai impresionanta, a permis descoperirea a peste 150 de schelete, dispuse pe mai multe nivele. "Dar mai este un strat dedesubt", avertizeaza Isabelle Abadie.
Persoanele inhumate aici par sa fi avut bratele incrucisate si picioarele stranse, sugerand ca au fost invaluite in cearceafuri sau giulgiuri. "Este surprinzator este ca aceste cadavre nu au fost aruncate, ci depuse cu grija, in mod organizat. Cadavrele ce apartin unor barbati, femei sau copii au fost plasate unul intr-o directie, celalalt in alta pentru a se economisi spatiul", afirma arheologul. Si acest lucru s-a intamplat in acelasi timp, pe mai multe nivele.
"Acest lucru sugereaza ca au fost mai multe decese deodata. Ramane sa gasim cauza acestei crize de mortalitate: epidemie, febra, foamete ... Parisul a fost afectat de mai multe epidemii de pesta in secolele XIV, XV si XVI. Capitala a fost afectata de variola in secolul XVII", aminteste ea.
Resturile osoase gasite nu prezinta leziuni care sa permita identificare cauzei deceselor in masa, dar se fac prelevari de ADN pentru a se incerca elucidarea misterului. Arheologii trebuie sa isi termine treaba la fata locului pana la 20 martie, pentru a permite magazinului sa isi desfasoare activitatea. Resturile osoase vor fi apoi studiate la sediul INRAP.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Iepure cu usturoi
Bancul zilei: Dezamăgirea fetei
Horoscopul zilei
Portariuc este bântuit de vise onirice
Ioan Rotundu
Vasile Blaga începe discutiile pentru o noua majoritate guvernamentala
Cum trăiesc femeile in Arabia Saudită
Primele imagini care surprind momentul asasinarii liderului opozitiei ruse, Boris Nemtov
Masini cu numar de inmatriculare romanesc, incendiate la periferia de est a
Romei: Cred ca e un episod de rasism evident
Stabilirea unor baze de aparare antiracheta in Polonia si Romania poate afecta serios securitatea
Boris Nemtov, ucis pentru ca se pregatea sa prezinte dovezi ale implicarii Rusiei in conflictul separatist din estul Ucrainei
Botoşani/Suharău: Pădurari care devastează pădurile particulare plătiţi să le păzească
Baronul Florin Ţurcanu pe cale de a fi declarat mofluz
Ioan Rotundu
Cum îşi chiverniseşte afacerile popeşti protopopul Leonte
Ioan Rotundu
Început de primăvară cu mărţişoare de la femeile PNLBotoşani
Lumea lu' Rotundu: Lunca 1941 - Hudeşti 2015
Doi martori oculari au facut o descriere fizica a ucigasului opozantului rus Boris Nemtov
Traian Basescu, din nou la sediul PMP: Am incredere in Elena Udrea si in justitie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog