Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
10041
De la 07 Ianuarie 2003
78539883

Deşi dobânzile bancare scad, volumul depozitelor este în creştere

  • 27 January 2014, 23:00
Desi media dobanzilor la depozitele bancare a scazut anul trecut de la 5,4% la 3,1%, volumul depozitelor este in crestere, arata datele transmise luni de BNR. E drept, bancile au redus dobanzile la depozite in special pentru termene scurte, dar ratele pentru economiile pe termen mai lung au ramas atractive fata de ce se intampla in acest moment in lume, unde unde se platesc dobanzi de 0,5% pe an. Potrivit BNR, depozitele rezidentilor clienti neguvernamentali au urcat in decembrie 2013 cu 3,2% fata de noiembrie 2013, pana la 215,65 miliarde lei. Depozitele in lei ale populatiei au crescut cu 1,1%, pana la 80 miliarde lei.
Depozitele in lei ale companiilor s-au majorat cu 11,1 %, pana la 61,97 miliarde lei. Cresterea anuala a depozitelor in lei ale companiilor a fost de 22,3. Evolutia depozitelor vine in contextul in care media randamentelor bancare a scazut anul trecut de la 5,4% la 3,1%.
Depozitele in valuta ale rezidentilor gospodarii ale populatiei si companiilor, exprimate in lei, s-au redus cu 0,6%, pana la nivelul de 73,60 miliarde lei (exprimate in euro, depozitele in valuta au scazut cu 1,6%, pana la 16,41 miliarde euro). Comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, depozitele in valuta ale rezidentilor exprimate in lei au crescut cu 2,5%; depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei exprimate in lei au crescut cu 4,7% iar depozitele in valuta ale companiilor -exprimate in lei- s-au diminuat cu 1,9%.
Bancile au redus dobanzile la depozite in special pentru termene scurte, dar ratele pentru economiile pe termen mai lung au ramas atractive fata de ce se intampla in acest moment pe piata mondiala, unde se platesc dobanzi de 0,5% pe an.
"Avem o anumita grija si semnalele noastre au fost ca bancile sa nu se repeada sa reduca rapid ratele de dobanda la economisirile in lei. Nu pot sa spun ca ne-au ascultat. A fost un mesaj mai degraba. Le-am spus sa-si pastreze surse cat mai stabile, in conditiile in care am anuntat ca stimulam creditarea in moneda nationala", a explicat la inceputul acestei luni Guvernatorul BNR, la conferinta de prezentare a deciziilor de politica monetara.
El a completat insa ca bancile s-au grabit sa reduca dobanzile in special la depozitele mai scurte, iar la termene mai lungi au mentinut dobanzi atractive.
"Cand spun atractive ma refer prin comparatie cu ce se intampla in lume (...) Aceasta este lumea in care traim, lume de represiune financiara masiva", a explicat seful bancii centrale.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Treabă românească
Horoscopul zilei
Facilităţi pentru persoanele cu credite restructurate, soluţie a Guvernului pentru consum
Permis de conducere fals descoperit de poliţişti de frontieră vasluieni
Ţigări de provenienţă R. Moldova ascunse în borcane cu pastă de tomate, compot şi în sticle cu vin
Ţigări de contrabandă trecute peste râul Prut cu ajutorul unei sfori
Chişinăul răspunde ultimatumului KGB-ului de la Tirsapol
Nicolae Negru: Vandeea găgăuză
Pe motiv de zăpadă, Fenechiu a fentat un termen de judecată
judecătoarea Livia Stanciu, nemulţumită de absenta fostului ministru
Vremea pana pe 9 februarie
Condamnări în dosarul Liviu Dragnea
Olanda ar putea să ne accepte în Schengen până la finalul anului
Judeţele cele mai asistate social
România ar putea începe să exporte gaze prin conducta Arad-Szeged din luna februarie
Ninsoarea, prilej de a fi încheiate contracte de deszăpezire fără licitaţie
Monica Iacob Ridzi, condamnata la 5 ani de închisoare cu executare
Doar oboseală?!
Ioan Rotundu
Botoşani: Perdelele forestiere, cucul ministrului Lucia Varga pentru botoşăneni
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă