Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
714
De la 07 Ianuarie 2003
123124285
pnl

Despre competenţă şi responsabilitate

  • 27 February 2012, 23:00
La întâlnirea avută cu bordul Bursei de Valori Bucureşti, domnul Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, şi-a rezumat întreaga gândire economică faţă de politica fiscală a guvernului Ungureanu, în următoarea frază: « E adevărat că dacă vom continua cu un sistem fiscal care te împovărează, îţi scoate ochii din cap, şi-ţi dă o singură şansă, să faci evaziune fiscala… ».
Foarte bine că domnul guvernator « s-a băgat în ograda altora », respectiv a Ministerului de Finanţe, cu asemenea idei. Însă, mă aflu acum într-o adevărată dilemă, datorită diferenţelor de opinii, cu privire la politica fiscală, dintre Mugur Isărescu şi Primul – ministru al României. Îl rog, aşadar, pe Guvernatorul BNR să precizeze care este poziţia explicită a domniei sale, faţă de domenii de interes naţional, în chiar « ograda » pe care o pastoreşte.
Mă interesează poziţia Guvernatorului BNR faţă de politicile de creditare din Romania. Îl rog să precizeze cât este costul total al unui credit (în cote procentuale) pentru o persoană juridică sau fizică română şi cu cât este acesta mai mare faţă de cel din Germania sau Franţa?
Rog să facă precizările necesare dacă socoteşte că alături de politica fiscală are aceeaşi importanţă şi politica de creditare pentru dezvoltarea mediului de afaceri romanesc. Ştiind că politica de creditare este o pârghie economică de intervenţie a guvernului în economie, consideră ca trebuie eliminat rolul statului în economie?
In plus, atât timp cât depozitele bănesti ale populaţiei, cât şi ale operatorilor economici din România sunt în « ograda domniei sale », garanţia acestora nu trebuia să fie asigurată de instituţia care coordonează acest sector, respectiv BNR şi nu de Guvernul României? Nu îl voi intreba care este opinia domniei sale privind dezvoltarea capitalului autohton, fiindcă în 1999, când era prim – ministru al acestei ţări, a hotărât înstrăinarea întregului sistem bancar românesc. Fiind întrebări care îi frământă pe mulţi români, mă aştept ca domnul Guvernator să facă precizările necesare pe măsura responsabilităţii domeniului pe care îl coordonează, iar acestea sper că nu vor întârzia să apară.
Senator Gheorghe Marcu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Nedumerire bărbătească
Caricatura zilei
Dosar penal pentru trecerea ilegală a frontierei
28 februarie - Ziua Protecţiei Civile din România
China a atins un "punct de cotitură" în dezvoltarea sa economică
Richard Dawkins, "cel mai cunoscut ateu din lume"
nu pot fi sigur că Dumnezeu nu există
O analiza a BNR: Ce a mers şi ce nu în decembrie 2011?
Nu e nevoie ca Teodor Meleşcanu să se suspende din PNL
voi cere excluderea sa
Unde a petrecut Meleşcanu de Revelion
Botoşani: O familie face greva foamei la Prefectură
Zona Metropilitană Botoşani prinde contur
A început evaluarea directorilor instituţiilor de cultură
Elevi jandarmi de la Fălticeni în practică la Botoşani
Iarna grea a mărit consumul de medicamente
Profesori obligaţi să predea la ţară
Sistem modern de consultare a pacienţilor la Spitalul de Pediatrie
AJOFM recrutează dezvoltatori pentru Franţa
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog