Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11876
De la 07 Ianuarie 2003
122897525

Despre hărţuirea sexuală la locul de muncă

  • 7 August 2006, 23:00
Potrivit unui studiu al Centrului Parteneriat pentru Egalitate(CPE), hartuirea sexuala si discriminarea la locul de munca sunt situatii in fata carora majoritatea romanilor nu stiu sa se apere si nu apeleaza la legislatia in vigoare si la organismele abilitate pentru rezolvarea unor astfel de cazuri. La fel ca in toate celelalte tari in care s-au facut studii in acest domeniu, hartiurea sexuala si discriminarea la locul de munca exista si in organizatiile din Romania, desi de cele mai multe ori acestea nu sunt constientizate sau nu se apeleaza la instanta pentru rezolvarea lor. Cercetarile asupra fenomenului, efectuate in Romania de-a lungul anilor, releva faptul ca majoritatea angajatilor nu stiu cum sa se comporte in situatia in care sunt hartuiti, iar managerii, desi stiu ca exista legislatie in domeniu, nu stiu sa gestioneze problema angajatilor. In consecinta, cea mai frecventa metoda de rezolvare este parasirea locului de munca.
Pentru a facilita accesul la informatiile despre discriminarea la locul de munca, Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE) a lansat o pagina de internet despre managementul diferentelor. Aceasta contine studii si ghiduri despre managementul resurselor umane si se adreseaza celor care lucreaza in domeniu, dar si managerilor de institutii si celor care vor sa afle mai multe despre discriminarea de la noi si din alte tari. Studiile pe aceasta tema arata ca in 90% din cazuri, victimele hartuirii sexuale sunt femei, iar mai mult de jumatate dintre acestea au fost hartuite de sef sau de director. Doar sase procente dintre femeile hartuite au depus plangere la conducerea institutiei, 1% au apelat la sindicat dar niciuna nu a dat agresorul in judecata. Un alt studiu dat publicitatii de Gallup, despre violenta impotriva femeilor, releva faptul ca acestea percep hartuirea sexuala ca fiind fortarea unei persoane de a avea relatii sexuale (17%) sau de a face ceva impotriva vointei ei (9%). Doua procente dintre intervievate considera hartuirea sexuala sinonima cu violul. Din sondajul "Femei si barbati in organizatii", efectuat de IMAS in 2006, reiese ca, desi majoritatea organizatiilor au un regulament intern care cuprinde reguli impotriva discriminarii, mai putin de jumatate dintre acestea cuprind si prevederi referitoare la hartuirea sexuala. Managerii considera ca cel mai bine pentru o femeie hartuita este sa-si dea demisia. Prin urmare, 34% dintre angajatii discriminati prefera sa-si schimbe locul de munca, fara a aduce cazul la cunostinta conducerii, a sindicatelor sau a justitiei. CPE atrage atentia si asupra miturilor care circula pe tema hartiurii sexuale. Multe persoane, inclusiv femei, cred ca singurele vinovate atunci cand sunt hartuite sunt femeile, din cauza limbajului, atitudinii si a hainelor provocatoare sau ca numai femeile pot fi hartuite. De asemenea, multi barbati considera ca femeile care spun ca au fost hartiute nu au umor si nu stiu de gluma.
Persoanele care se considera hartuite sau discriminate la locul de munca trebuie, in primul rand, sa informeze sefii sau sindicatele, in cazul in care tocmai sefii sunt cei care discrimineaza In Codul Muncii, problema hartuirii este abordata indirect, in articolul 6, care recunoaste dreptul fiecarui salariat la respectarea demnitatii si a constiintei sale la locul de munca. (Bank News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Câinele neorientat
Comentariu la comentarii (CXXIX)
(Ioan Rotundu)
Reabilitarea vechii şcoli din Dobârceni încă nefinalizată
Se întrevăd noi finanţări pentru alimentările cu apă
Prefectul luptă pentru îmbunătăţirea activităţii la Direcţia de Paşapoarte
Planificarea a devenit cuvânt de ordine în Instituţia Prefectului
Proiecte îndrăzneţe pentru schimbarea la faţă a judeţului
Comuna Cristineşti îmbracă straie de sărbătoare
Ţarcă vrea să caute soluţii pentru creşterea economie judeţului
Liceul „Grigore Antipa” va fi extins
Urban Serv nu va fi privatizat
Primarii nu se simt atraşi de energia eoliană
Primarul Gheorghe Ciuhandu a fost amendat cu 150 milioane de lei
"Am dat două paste de pix de declaraţii la Securitate"
Bejinaru a primit bani pentru turnătorii, dar nu a făcut poliţie politică
Alina Mungiu Pippidi consideră că Voiculescu e un precedent
Taxă substanţială pentru înmatricularea maşinii
Alegerile anticipate nu sunt posibile în acest moment
Ziua Marinei, clonată ca să ajungă la toate partidele
Relaţiile proaste cu şefii cresc tensiunea arterială
Îşi doreşte cu disperare moartea
Incendiu provocat de un copil al statului
Locuinţă incendiată de concubinul chiriaşei
Doi tineri din grija DGASPC s-au înscris în acest an la facultate
Dosar penal pentru adidaşi
Cu şeful nu-i de glumit
(Ioan Rotundu)
La micii lăudaţi… să nu te-araţi lacom
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog