Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Economic
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Pamflet
Caricaturi
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
13750
De la 07 Ianuarie 2003
89237569

Despre miniştri şi minunatelor lor făptuiri

  • 29 December 2008, 23:00
Servitori? Nu, slugi şi servitori ai interesului personal şi de grup.
Ştacheta o ţinem jos, nu ne mai întrebăm dacă cei care au condus şi conduc România, îi cunosc istoria şi cultura, cât de cât, dacă ştiu ce e un sistem, ce principii de reglare are, sau dacă au capacitatea managerială să conducă 10 oameni. Nu ne uităm nici la rezultate, care sunt scandaloase – sute de miliarde de dolari dispăruţi, nu se ştie exact unde, doar câteva zeci de miliarde se regăsesc, prin paradise fiscale, în conturi personale. Nu discutăm nici despre miniştri penali. Nu ne întrebăm ce au făcut instituţiile statului. Instituţiile statului sunt ale lor, nu ale noastre, ale cetăţenilor. Ne reamintim, în câteva cazuri, unele fapte, pentru că noi, românii, suntem uituci. Iertăm şi uităm şi ce nu se cade. Un personaj, L.B. , ministru cdr-ist, ajunge în Canada şi propune omologului canadian o afacere, pe „lângă", între ei! Se află. Ministru canadian îşi dă demisia. Al nostru nu, el face parte din algoritm! E iarăşi în post, curat – cu toate că cei care-l cunosc, de la noi, îl gratulează cu epitete destul de savuroase cum ar fi „hoţ" şi „tâlhar".
Un alt personaj, M.L., revoluţionar de tip tv, ministru fiind , primeşte vizita unui oficial japonez. Directorul de resort din minister încearcă să i-se pună la dispoziţie. „Revoluţionarul" n-avea nevoie. Directorul crede că poate s-a înşelat, sau n-a auzit bine şi stă prin preajmă, astfel asistă, fără să vrea, la o scenă ciudată. La un moment dat se deschide, uşa cabinetului, involuntar şi în cadru se dă o luptă pe o cameră video. Ministru nu vroia să lase „trofeul". Nici proprietarul nu vroia să o cedeze. Drept care, când s-a deschis buclucaşa uşă, ambii se învârtoşau pe obiect.
Un alt personaj, CPT, despre care se zicea, prin parlament prin 1991, că vindea blugi prin gări, înainte de 89, ministru cdr-ist fiind este înlocuit ca necorespunzător. Acum e foarte bun! E mai mare peste „servitori"!
Un prim-ministru revoluţionar, P.R, trece prin Paris şi din Palatul Behague dispar două din cele patru statui de patrimoniu. Şi dispărute au rămas. Proprietarul, recte statul român, nu le caută, n-are interes! Se vor mai găsi doar dacă vor afla francezi de dispariţia acestor piese de patrimoniu. La noi nu există instituţii care să îndrăznească.
Despre un alt ministru al României, M.I.Q., dl C.Coposu, îmi povestea, cu mare dezgust scârbă chiar, că respectivul „istoric" i s-a plâns că, ministru fiind, nu a putut, la minister, nici un portar să schimbe! Odată am avut ocazia, să-l văd pe un viitor secretar de stat adjunct, MP, cum se mută şi in timpul operaţiuni omul s-a aburit, nu mai ştia dacă vine sau pleacă!
Un alt personaj format şi forjat în dictatură, T.M., trebuincios dictaturii, ajunge după ’89 ministru. Îmi place să cred că dacă dictatura n-ar fi căzut, n-ar fi ajuns niciodată ministru. Ceilalţi, erau mai exigenţi, şi destui oameni de valoare şi „loiali" li se puneau la dispoziţie! Aveau de unde alege! Nimeni nu poate pomeni vreo făptuire de-a ministrului, despre fapte îndoielnice pomeneşte o asociaţie, care semnează CGC(coaliţia pentru un guvern curat). Prin 1991, personajul, în numele lui Iliescu, vine la Biroul Permanent al Adunării Deputaţilor ca să oprească o iniţiativă prin care se încerca recuperarea unui tezaur, din cele două înghiţite de Moscova. Era un moment internaţional favorabil recuperării, care trebuia exploatat. Sluga, de conivenţă cu preşedintele Adunării, îi convinge pe membri biroului permanent să nu dea curs iniţiativei motivând că dl Iliescu, a discutat cu Gorbaciov problema, şi preşedintele se va ocupa personal de această chestiune! Şi i-a convins, că tot erau de ai lor, de ai feseneului indiferent în ce partid formal figurau. Cine altcineva putea să facă aşa ceva, decât o slugă netrebnică? Azi personajul e tot ministru. Când am văzut ce-i impută CGC, m-am întristat şi revoltat (vezi şi M. Oprea in dialog cu Vladimir Bucovschi, „Despre natura comunismului", Polirom 2006, pg.232)
Despre un alt personaj, I.I., ajuns preşedinte, şi lăţit mai mult decât ar fi fost cazul peste istoria noastră, Alexandru Bârlădeanu, preşedinte al Senatului, zicea, pe culoare: „da, da e bun, dar nu mai sus de judeţ".
Un necopt, T.C., cu viziuni juvenile (Robin Hood, Ioana d Arc) ajunge ministru, mai marele unei structuri ineficiente, dar corupte, şi prima declaraţie pe care o face este, cu alte cuvinte: „staţi linistiţi, eu nu vă deranjez". Şi a încercat să-i deranjeze numai pe adversarii politici.
Sunt mulţi, şi din acest motiv e greu de particularizat, miniştri care slujesc partidul. Asta le cere partidul, cu asta se mândresc, cu asta îşi acoperă prestaţia penală; oricare partid de azi, e continuatorul Partidului Unic. Loialitatea faţă de partid şi grupul de interese din spate e şi azi cel mai tare argument al promovării şi al bunăstării personale, mai rău ca pe vremuri.
Încolo pleavă, demagogi cu gura mare şi răsfăţaţi ai televiziunilor, pe lângă doi trei rechini, de miliarde de dolari. Cam aşa arată galeria servitorilor noştri.
Ar fi totuşi ceva dacă măcar n-am uita. Dar vom uita!
(Senator Iulian Urban)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Valul falimentelor din retailul european se va propaga şi va lovi şi România
Declaraţia ministrului Administraţiei şi Internelor, Gabriel Oprea
la videoconferinţa cu prefecţii
Palma moldovenească pe obrazul României
Revelionul, indiferent de situaţia economică, moment de interes maxim pentru români
Intervenţia Primului-ministru Emil Boc la Videoconferinţa cu prefecţii
24 decembrie 2008
Horoscop
Şi-a pierdut virginitatea
Secretara cea isteaţă
Avocatul materialist
Nunta de fier
Românul şi precocitatea
Sărutul lui Boc pe....
După ce i-au tăiat piciorul, medicii l-au declarat om întreg
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă