Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
25311
De la 07 Ianuarie 2003
122885378

Deteriorarea uneia dintre cele mai frumoase clădiri din Flămânzi

  • 25 July 2007, 23:00
Nu este pentru prima dată când nepăsarea factorilor de răspundere şi birocraţia existentă în sistemul naţional îşi dau mâna, contribuind la deteriorarea imaginii, şi aşa labile, a oraşului Flămânzi, a puţinelor elemente de valoare cu care acesta se mai mândreşte. În urmă cu câteva zile, beciul fostului Ocol Silvic (respectiv intrarea în partea din spate a celei dintâi primării a localităţii Flămânzi), s-a dărâmat, demonstrând tuturor că dintr-o clădire lăsată în paragină nu se poate aşterne decât praful şi pulberea. Pe de o parte, reprezentanţii autorităţilor locale cunosc faptul că oraşul duce o lipsă acută de spaţii, lucru vizibil chiar de la nivelul numeroaselor servicii publice care stau îngrămădite, una peste alta, în clădirea Primăriei.
Cu toate că se fac eforturi pentru redresarea situaţiei, dovadă fiind încercările de descongestionare a serviciilor din cadrul Poliţiei Flămânzi, oraşul nu are încă spital, nu dispune nici măcar de două camere care să poarte denumirea de hotel, nu are birouri pentru serviciul de Evidenţă Informatizată a Persoanelor şi nici sediu al Poliţiei Comunitare. Tocmai în acest context, fostul Ocol Silvic, amplasat peste drum de Şcoala Generală nr. 1, s-ar fi putut preta, cu investiţii nu foarte mari, unuia dintre aceste scopuri, asta ca să nu mai vorbim de faptul că de când se tot bate apa în piuă ba cu reînfiinţarea în acel spaţiu a Muzeului Răscoalei, ba cu transformarea acestuia în spaţiu de cultură cinematografic şi teatral, multă apă a curs pe Miletin şi pe Tulburea.
Totuşi, clădirea, care până acum mai an adăpostea birourile Ocolului Silvic, continuă să stea goală şi să se deterioreze, aşteptând şi ea, poate mai mult ca oamenii, un proprietar legal, care să o întreţină, care să o reabiliteze. Un lacăt uriaş, tronează pe uşa de la intrare în timp ce bucăţi de zidărie mai mari decât un făraş, desprinse din tencuială, pot fi zărite pe jos, chiar lângă coloanele din faţă. Curtea, odinioară veritabilă oază de verdeaţă, este năpădită de bălării, un singur trandafir roşu, scăpat neatins de invazia plantelor sălbatice, amintind celor care trebuia să îngrijească grădina că nu au mai trecut cam de mult pe aici cu foarfecele şi maşina de tuns iarbă. “Era o frumuseţe de clădire iar acum, încet, încet, să transformă în ruină, e mare păcat că o casă atât de frumoasă este lăsată efectiv să se prăpădească. Odinioară, funcţiona ca cinematograf şi sală de bal, era una dintre cele mai frumoase construcţii din Flămânzi, unul dintre imobilele cu care ne mândream , altfel nici nu ar fi fost aleasă ca sediu de primărie şi mai târziu, de ocol silvic. Acum, cei care au intrat înăuntru, au zis că e jale mare, dacă nu se intervine imediat cu reparaţii şi consolidări”, ne-a spus una dintre persoanele care locuiesc, de zeci de ani, în preajma clădirii.
Întrebat despre măsurile care s-ar putea lua pentru redresarea situaţiei, secretarul primăriei, Paraschiva Viciriuc, a afirmat, într-o primă fază, că “Primăria Flămânzi nu va efectua deocamdată acolo nici un fel de reparaţii” deoarece “Clădirea este o ruină iar acolo totul ar trebui practic dărâmat şi construit de la capăt”. Ulterior, când am insistat asupra faptului că o soluţie destructivă nu ar fi foarte indicată din moment ce clădirea încă se ţine pe picioare, ba chiar a fost folosită până nu de mult, ni s-a mai spus că “S-a înaintat către Ocolul Silvic Flămânzi hotărârea Consiliului Local de preluare a imobilului, lucru cu care dânşii au fost de acord, trimiţând la rândul lor documentaţia la Bucureşti. Ni s-a comunicat, printr-o adresă oficială acest lucru dar, cum la ora actuală imobilele nu se mai pot transfera decât prin Hotîrâre de Guvern, probabil că mai avem de aşteptat”. Şi uite aşa, războiul hârtiilor dintre Primăria Flămânzi şi Direcţia Silvică Botoşani mai câştigă un termen serios şi nu este de loc imposibil ca atunci când Romsilva se va decide să cedeze într-adevăr imobilul, să nu mai aibă ce oferi. În plus, nu se ştie de ce, în momentul în care lucrătorii de la ocol s-au mutat în casă nouă, nu au întocmit cu primăria un protocol de predare primire, în urma căruia imobilul să poată fi folosit, cu răspunderea de rigoare, până la întocmirea actelor legale de transfer.
“Noi am făcut tot ce ne-a stat în putinţă. Am predat sediul în gestiune unui pădurar, dar acesta nu se ocupă practic decât cu paza lui, are grijă să nu se fure materialele, nu are atribuţii de întreţinere sau de reparaţii. Am trimis documentaţia de transfer a clădirii la Bucureşti, prin Direcţia Silvică Botoşani, aşteptăm şi noi rezultatul. Cât timp am funcţionat acolo, clădirea a fost îngrijită, sobele au fost reparate, acum, însă nu mai ştiu cum se mai prezintă situaţia. Probabil că, dacă am fi primit din partea Primăriei Flămânzi, solicitarea de întocmire a unui protocol de predare-primire, am fi fost în principiu de acord ca în fostul ocol silvic să funcţioneze vreun birou, ceva. Din câte ştiu eu însă, până în prezent nu am primit vreo asemenea solicitare”, ne-a spus Radu Hrab, inginer în cadrul Ocolului Silvic Flămânzi, turnând într-un fel gaz peste foc, vizavi de preocupările aleşilor neamului. Până la rezolvarea situaţiei, frumoasa clădire nu rămâne decât un simplu balast, cu pedigree, de care încearcă să scape ambele instituţii. Şi tot ca întotdeauna când, în spatele realităţii, există doar asigurări că situaţia se va rezolva, undeva, cândva, se poate concluziona, şi în acest caz, că drumul spre iad e pavat cu intenţii bune. (Agenţia de Ştiri Flămânzi)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Raluca Al-Haddad va studia în Siria
Vali Rupiţă nu-şi ia vacanţă de la muzica lăutărească
Magda Pălimariu a avut vacanţă perfectă în Cipru
Comunicat de presă E.ON
Comunicat de presa AJOFM
Program TELE’M Botoşani, joi, 26 iulie
Comentariu la comentarii (CLIII)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Frizerul fraierit
Spitalul de Psihiatrie Botoşani va reabilita spălătoria
CJ – o vacă de muls pentru proprietarii clădirilor retrocedate
Începând cu acest an nu mai avem cultură de cânepă
DADR urgentează depunerea dosarelor pentru culturi calamitate
Ţărăniştii dau sfaturi social-democraţilor cum să cheltuiască banii
Penegiştii au pus ochii pe aleşii locali ai Partidului Ecologist
Guraliuc se opune majorării salariilor celor de la Termica
PSD scoate la rampa alegerilor locale 1000 de candidaţi
14 amenzi pentru liniştea noastră
Ţărăniştii îl pişcă din nou pe primarul Flutur
Momeală politică pentru botoşănenii din Spania
La 21 de ani se pretinde stilată şi aşteaptă sunată
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog