Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
28066
De la 07 Ianuarie 2003
76540865

Deţinuţii care vor să înveţe carte, vor fi plătiţi

  • 14 September 2007, 23:00
Luni, 17 septembrie, clopoţelul de început de an şcolar va suna şi pentru o parte din deţinuţii din cadrul Penitenciarului cu Regim de maximă Siguranţă Botoşani. Festivitatea de deschidere va avea loc la sediul Penitenciarului în prezenţa elevilor-deţinuţi, profesorilor care vor asigura predarea la clase şi reprezentanţi ai Serviciului socio-educativ din cadrul instituţiei de detenţie. Cursurile şcolare vizează persoanele private de libertate care nu au efectuat ciclul gimnazial complet şi vor fi la nivelul a şapte clase afiliate Şcolii Speciale Botoşani. Din cele şapte clase, trei vor fi de învăţământ primar.
În premieră, în acest an şcolar la unitatea de detenţie va exista câte o clasă pentru fiecare an de învăţământ gimnazial. După cum susţine purtătorul de cuvânt al Penitenciarului, Iulian Dărîngă, activitatea de predare este asigurată de cadre didactice special delegate de Inspectoratul Şcolar Judeţean. Orele de curs se desfăşoară în incinta instituţiei si vizează, în principal, disciplinele matematică, limba şi literatura română, biologie, geografie, istorie şi limba franceză.
"Înscrierea la cursuri s-a efectua benevol, pe baza liberului consimţământ exprimat de persoanele private de libertate. Solicitantul a fost obligat să prezinte o adeverinţă sau un alt înscris din care să rezulte că a absolvit clasa anterioară", a precizat Iulian Dărîngă. Pentru că îşi continuă studiile în cadrul unităţii de detenţie, persoanele private de libertate au şi o serie de beneficii. În primul rând li se echivalează perioada de învăţământ cu munca prestată. Astfel, aceştia beneficiază de "zile câştig" care reduc perioada efectivă de detenţie, respectiv 30 de zile pentru un semestru.
În al doilea rând deţinuţilor care merg la şcoală li se oferă plata orelor de învăţământ la care au participat, proporţional cu salariul minim pe economie. Din acest salar un procent de 30% revine persoanei private de libertate. Completându-şi clasele în cadrul Penitenciarului Botoşani, la momentul eliberării deţinuţilor le va fi mai uşor să se reintegreze în societate. (Margareta NICHIFOR)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Câmpanu şi cu Ţâbuleac se încaieră de la Flutur
Program TELE’M Botoşani
Reforma din Sănătate îl sperie pe liderul de sindicat
Nou proiect transfrontailer câştigat de botoşăneni
Noi posibilităţi de construire a căminelor culturale
Baban se plânge de lipsă de colaborare cu autorităţile locale
Directorul DJT vrea să dezmorţească asociaţiile de tineret
Prefectul Sorescu invitat la Ziua Vârstei a treia
Control la şcolile din judeţ
Liberalii cu rang prefectural vor participa la deschiderea noului an şcolar
Patinoar mobil la Botoşani
Nervozitatea ministrului
Horoscop
O ofertă de teren, în condiţii avantajoase
Medical Mission şi-a luat rămas bun, cu promisiunea că se va întoarce
Actorii s-au întors din Cairo cu invitaţii pentru alte festivaluri
Osama Bin Laden a pătruns în Muzeul judeţean
Dosar penal pentru peşte… necorespunzător organoleptic
Un agent de poliţie a provocat accident auto chiar în faţa instituţiei
Copil accidentat grav de un căruţaş
Comunicat de presă Termica
Primăriţa înfrăţită cu Spania, şi Don Juan de Manoleasa
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă