Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Aniversări
Publicitate
Remember
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5328
De la 07 Ianuarie 2003
122890977

Deţinuţii faţă în faţă cu angajatorii, dar fără tragere de inimă spre muncă

  • 9 November 2007, 23:00
Câţiva angajatori botoşăneni care au participat ieri la întâlnirea organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Penitenciarul de maximă Siguranţă Botoşani s-au arătat dispuşi să întindă o mână de ajutor deţinuţilor care mai au puţin şi îşi ispăşesc pedeapsa privativă de libertate. Întâlnirea, ce reprezintă o premieră pentru Botoşani, a pus faţă în faţă un grup de nouă persoane private de libertate şi patru angajatori botoşăneni care au dat curs invitaţiei.
Deţinuţii fac parte din cei care mai au puţin timp până la eliberare şi au urmat un curs de calificare organizat de AJOFM în cadrul unităţii de detenţie. Cu toate că majoritatea persoanelor private de libertate sunt convinse că după ce vor părăsi porţile Penitenciarului nu vor fi primiţi la un loc de muncă pentru simplul fapt ca au cazier judiciar, angajatorii participanţi la întâlnirea de ieri s-au arătat dispuşi să le întindă o mână de ajutor şi să îi sprijine să se reintegreze în societate.
Întâlnirea a fost organizată în cadrul Centului Local pentru Ocuparea Forţei de Muncă Botoşani. După cum susţine directorul adjunct al AJOFM Botoşani, Angela Ohriniuc scopul întâlnirii a fost acela de a pune faţă în faţă angajatorii şi deţinuţii pentru ca fiecare din cele două părţi să îşi poată expune un punct de vedere. Deşi iniţial şi-au anunţat prezenta şapte angajatori, doar patru dintre ei au fost prezenţi. Aceştia au reprezentat domeniu construcţiilor civile şi industriale, cultură ecologică în agricultură şi distribuţia produselor en-gros şi en-detail.
Cristina Livadaru (foto 1), director adjunct al Penitenciarului cu Regim de maximă Siguranţă Botoşani a ţinut să aprecieze disponibilitatea AJOFM de a organiza cursuri de calificare cu persoanele aflate în cadrul unităţii de detenţie. „Este prima activitate în care atât angajatorii, cât şi şi persoanele private de libertate au ocazia să se întâlnească şi să îşi spună părerea. Noi trebuie să fim conştienţi că aceste persoane, dacă nu sunt sprijinite să se reintegreze în societate, riscă să ajungă din nou în penitenciar", a precizat Livadaru.
Se pare că angajatorii nu sunt deranjaţi de faptul că persoanele au cazier judiciar atât timp cât demonstrează faptul că doresc să ducă în continuare o viaţă cinstită şi să se reintegreze în societate. "Aş fi dispus să îi angajez, dar trebuie în primul rând să dovedească că doresc cu adevărat să se reintegreze în societate. De ei depinde calea pe care vor să o aleagă. Oricând le voi întinde o mână de ajutor dar trebuie să ţină cont că nu trebuie să îl fure pe cel de casă", a precizat unul din angajatorii prezenţi la întâlnire.
Deţinuţii (foto 2) s-au arătat interesaţi să muncească după ce părăsesc unitatea de detenţie, dar a orice persoană care vrea un loc de muncă se interesează şi de salariul pe care îl va primi. Ei sunt de părere că salariile acordate de angajatori sunt mult prea mici pentru a avea un trai decent. "Nu poţi să îi ceri omului să fie cuminte, să fie şi calificat şi să îi oferi 100 de euro pe lună" a precizat unul din deţinuţi. Afirmaţia a fost făcută în condiţiile în care unii deţinuţi aflaţi în Penitenciarul Botoşani preferă să stea degeaba decât să muncească pentru un salariu de cinci milioane lei vechi.
În acest context angajatorii le-au recomandat persoanelor private de libertate să nu aibă pretenţii foarte mari de la început, pentru că întâi ei trebuie să dovedească ceea ce sunt capabili să facă şi faptul că sunt serioşi. (Margareta NICHIFOR)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ministrul Justiţiei a dispus revocarea din funcţie a directorului INEC
Ionut Iftimoaie apare în premieră alături de soţia însărcinată
Anunţ
Bolnavi care au recunoscut că au fost jumuliţi de doctori
cetăţenii recunosc că dau şpăgi la doctori, dar ultimii nu
Tocăniţă bihoreană
Horoscop
Provocare şi răspuns
Primari care-şi fac geamantanele, primari care rămân
Suplimentare substanţială de fonduri pentru medicamente gratuite
Oprişanu se consideră priceput în cheltuirea banilor primiţi
Noua conducere are bani de salarii, nu şi pentru tratament sau mâncare
Noi controale la societăţile ce lucrează cu substanţe chimice periculoase
Prins cu permisul de conducere falsificat de instructorul auto
Plictisit de viaţa din familie, un tânăr s-a făcut dispărut
Avertizare meteorologică
Va ajunge deputat europarlamentar PNL
Cumpără apartamentul cu tot cu datorii
Maria Grapini în vizită la Botoşani
Voiculescu va veni la Botoşani să înnoiască mandatul lui Lozneanu
Liberalii au achiziţionat un „primar expirat”
Câmpanu răspunde la atacuri cu epigrame şi pilde
Cadoul de Sf. Nicoale al municipalităţii pentru botoşăneni
Filarmoniştii au primit pian şi se pregătesc de mutare
Patroni verificaţi înainte de reautorizare
Asociaţiile de proprietari cer sprijinul prefectului
Ciuştea crede că liberalii pot fi un pericol
Program TELE’M Botoşani
Aniversare Anca Nicoleta
La mul'
Felicitare cu ocazia aniversării zilei de naştere
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog