Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Economic
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4492
De la 07 Ianuarie 2003
122576431

Deutsche Welle despre propunerile de federalizare a Ucrainei: Planul "F" al lui Putin

  • 16 April 2014, 23:00
Militantii prorusi din Ucraina cer federalizare, la fel Moscova si politicienii fostei puteri de la Kiev, dar federalizarea nu este o optiune pentru actualul guvern ucrainean, care nu exclude, totusi, un anumit grad de descentralizare, noteaza Deutsche Welle intr-o analiza despre "solutia" unei Ucraine federale.
DW arata ca apelurile pentru federalizarea Ucrainei nu sunt noi, dar nimeni nu le-a luat in serios pana recent, cand, pe masura ce violentele au inceput sa umbreasca protestele pasnice ale opozitiei din Kiev, subiectul a fost readus in discutie de partidul aflat atunci la putere, Partidul Regiunilor.
Acum, s-a ajuns in situatia in care militantii prorusi din Ucraina de Est - descrisi de autoritatile centrale ca "separatisti" - cer federalizare, iar Moscova argumenteaza ca un astfel de proces ar unifica Ucraina. Pe de alta parte, guvernul ucrainean se teme ca s-ar putea intampla exact opusul, arata analiza DW.
Tabloul oferit de DW:
Militantii prorusi, multi dintre ei inarmati, cer un referendum pentru federalizarea Ucrainei, care sa ofere o mai mare autoritate regiunilor vorbitoare de limba rusa din estul tarii.
Rusia sprijina la randul ei federalizarea Ucrainei, ministerul de Externe de la Moscova sustinand ca, altfel, nu va exista stabilitate in tara
Cererile de federalizare includ reforme constitutionale fundamentale, fara precedent in istoria recenta a tarii. La Art. 2, Constitutia defineste Ucraina ca stat centralizat. Acesta este impartit in 24 de regiuni si Republica Autonoma Crimeea (intre timp anexata de Rusia). Totul se decide la nivelul autoritatilor din Kiev - presedinte, guvern, parlament.
Cererile de descentralizare au reaparut la sfarsitul lunii ianuarie, cand un parlamentar al Partidului Regiunilor a redeschis subiectul pe fondul amplificarii protestelor din Kiev si al tensiunilor cu populatia prorusa din Est si Sud. Comunistii, parteneri ai Partidului Regiunilor in parlament, cer la randul lor federalizare. Un proiect de lege in acest sens a fost initiat in februarie, cu trei saptamani inainte de fuga fostului presedinte Viktor Ianucovici.
Viktor Medvedciuk, un apropiat al presedintelui rus Vladimir Putin, lider al gruparii proruse Alegerea Ucraineana, care la Kiev are, deocamdata, putina influenta, a argumentat in favoarea federalizarii inca din 2012.
Federalizarea poate fi decisa doar de catre Parlament, iar schimbarea Constitutiei are nevoie de votul a 300 din 450 de parlamentari. Guvernul actual si-a exprimat clar dezacordul in privinta federalizarii, iar presedintele Turcinov a respins toate apelurile Moscovei in aest sens. Politicenii aflati acum la putere se tem ca federalizarea ar duce la separarea Sudului si Estului de restul Ucrainei.
Pe de alta parte, guvernul este pregatit sa ofere mai multa autoritate regiunilor, iar Turcinov nu a exclus posibilitatea unui referendum national privind o viitoare redistribuire a puterii.
Sondajele de opinie nu indica o majoritate care sa sustina federalizarea, dar multi locuitori ai Ucrainei de Est vor mai multa autoritate pentru regiuni.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Cozonac cu rahat
Bancul zilei: Mărinimia vrăjitoarei
Horoscopul zilei
John McCain vine la Chișinău însoțit de alți trei senatori americani
Forțele speciale ucrainiene au eliberat un aeroport din estul Ucrainei și continuă acțiunile în zonă
Lavrov amenință cu trimiterea de trupe
John McCain: Răspunsul occidentului la acţiunea Rusiei în Ucraina este “rizibil”
Victor Ponta se mută la Ministerul Apărării ca să nu mai fie deranjat de mitinguri
la MApN nu se pot organiza proteste
Câteva observaţii despre mocirla lui Băsescu şi Ponta
Uite Master-Planul, nu e Master-Planule lui Şova
Alianţa îşi intensifică zborurile AWACS deasupra României
Mineral Expo aduce la Botosani o floare de ametist UNICAT !
Botoşani/Darabani: Lăcomia părintelui Nicodim în sâmbăta lui Lazăr
Ioan Rotundu
Informare meteo: Ploi şi vânt în toată ţara, de joi până vineri dimineaţa
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog