Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
6886
De la 07 Ianuarie 2003
114819152
Dezinteres pentru testele naţionale

Absenteism la limba română

  • 19 June 2006, 23:00
Prima probă a testelor naţionale, care au început ieri, a fost la limba şi literatura română. Încă de la primele ore ale dimineţii, candidaţii botoşăneni au început să intre în centrele de testare. Emoţiile absolvenţilor s-au spulberat după ora 9, când le-a fost adusă varianta cu numărul 2. Timp de două ore, aceştia au avut de abordat cele trei părţi ale variantei de examen. Partea I, punctată cu 48 de puncte, a cuprins două strofe din poezia "Copil de odinioară", a lui Ion Pillat, pe baza cărora au fost testate probleme lexicale şi morfologie. Cerinţa celei de a doua părţi a fost redactarea unei scrisori, punctajul atribuit fiind de 10 puncte. Ultima parte, de 32 de puncte, a constat în redactarea unei compuneri, în care candidaţii trebuiau să motiveze că o operă literară din cele studiate aparţine genului literar basm popular. Toate subiectele au fost obligatorii, iar 10 puncte s-au acordat din oficiu. "Subiectele au fost mult mai uşare decât mă aşteptam. Emoţiile cele mai mari le am, însă, pentru proba de la matematică. Sper să fie bine şi să reuşesc să obţin un loc la Liceul Economic", a spus Cristina Ciobanu, elevă a Şcolii Generale nr. 6 "Grigore Antipa", din municipiu. Emoţii au avut şi candidaţii care susţin testele naţionale pentru a doua oară. "Dacă anul trecut am căzut la matematică, acum sunt convins că o să am mai mult noroc. Deşi sunt la Agricol, vreau să iau testarea şi să ajung la Liceul Sportiv", a menţionat Vlad Viziteu, ghinionist anul trecut, înscris acum pe listele de la Şcoala nr. 6. La Liceul cu Program Sportiv (LPS), emoţiile părinţilor erau mai mari pentru cei care se aflau la prima experienţă de acest gen. "Este primul copil care susţine examenele de clasa a VIII-a. Mai am doi mai mici, aşa că este pentru prima dată când trăiesc aceste clipe. Sperăm ca totul să fie bine şi să fie elevă a Liceului Sanitar", a spus Gabriela Daniliuc, mama uneia dintre eleve. Din datele centralizate de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), absenteismul este bulina neagră a testelor naţionale din acest an. "Din cei 4.888 de candidaţi înscrişi pentru susţinerea testelor, s-au prezentat numai 4.419. Cei 469 de candidaţi care nu s-au prezentat la limba şi literatura română, nu mai pot susţine examenele în acest an. Se pot prezenta, însă, la înscrierile pentru şcolile de meserii şi artă", a spus Angela Teodorescu, inspector şcolar IŞJ. Din cele 26 de centre de examinare de la nivelul judeţului, şapte sunt pentru municipiul Botoşani. În nici unul din centre nu au fost semnalate probleme în desfăşurarea examenului, în fiecare unitate fiind câte un cadru medical care ar fi putut interveni dacă situaţia o impunea. În acelaşi timp, în fiecare centru de testare a fost interzis accesul oricărei persoane străine pe toată durata examenului. Protecţia şi paza la fiecare centru a fost asigurată de jandarmi. Următoarea probă din cadrul testelor naţionale va avea loc miercuri, 21 iulie, la matematică. (Petronela MELENCIUC)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Topul formaţiunilor politice botoşănene
Concubină ucisă din gelozie
Fabrică de alcool la reciclare
“Eram singurul partid fără probleme interne”
Cu bătrâneţea prin tribunale
15 % spor pentru magistraţii care lucrează la calculator
Pacienţi condamnaţi la moarte de lipsa dotărilor
Angajaţii DGASPC merg la mare o dată la 25 de ani
Mercedes boţit de angajatul unei spălătorii
Lipsă de colaborare între medici, în defavoarea pacienţilor
Paloma Petrescu, eliberată din funcţie
Eu sunt ţinta premierului Tăriceanu
Adriean Videanu, bordurile şi rododendronii
România va fi marea surpriză a UE
Philip Morris sprijină licenţierea şi acciza minimă la ţigarete
Normele igienico-sanitare, o necunoscută pentru brutării
PSD depune în această săptămână două moţiuni
Voi ataca în justiţie decizia CNSAS
Problemele ridicate de creşterea populaţiei urbane
Numărul orăşenilor pe glob creşte cu 180 de mii de oameni zilnic În Africa se înregistrează cea mai mare rată a migraţiei de la sat la oraş de pe planetă
Autonomia lărgită a Cataloniei: reacţii contradictorii
Atac de amploare al rebelilor din Sri Lanka
Forţele guvernamentale au atacat zile în şir poziţiile rebelilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă