Prima probă a testelor naţionale, care au început ieri, a fost la limba şi literatura română. Încă de la primele ore ale dimineţii, candidaţii botoşăneni au început să intre în centrele de testare. Emoţiile absolvenţilor s-au spulberat după ora 9, când le-a fost adusă varianta cu numărul 2. Timp de două ore, aceştia au avut de abordat cele trei părţi ale variantei de examen. Partea I, punctată cu 48 de puncte, a cuprins două strofe din poezia "Copil de odinioară", a lui Ion Pillat, pe baza cărora au fost testate probleme lexicale şi morfologie.
Cerinţa celei de a doua părţi a fost redactarea unei scrisori, punctajul atribuit fiind de 10 puncte. Ultima parte, de 32 de puncte, a constat în redactarea unei compuneri, în care candidaţii trebuiau să motiveze că o operă literară din cele studiate aparţine genului literar basm popular. Toate subiectele au fost obligatorii, iar 10 puncte s-au acordat din oficiu. "Subiectele au fost mult mai uşare decât mă aşteptam. Emoţiile cele mai mari le am, însă, pentru proba de la matematică. Sper să fie bine şi să reuşesc să obţin un loc la Liceul Economic", a spus Cristina Ciobanu, elevă a Şcolii Generale nr. 6 "Grigore Antipa", din municipiu. Emoţii au avut şi candidaţii care susţin testele naţionale pentru a doua oară. "Dacă anul trecut am căzut la matematică, acum sunt convins că o să am mai mult noroc. Deşi sunt la Agricol, vreau să iau testarea şi să ajung la Liceul Sportiv", a menţionat Vlad Viziteu, ghinionist anul trecut, înscris acum pe listele de la Şcoala nr. 6. La Liceul cu Program Sportiv (LPS), emoţiile părinţilor erau mai mari pentru cei care se aflau la prima experienţă de acest gen. "Este primul copil care susţine examenele de clasa a VIII-a. Mai am doi mai mici, aşa că este pentru prima dată când trăiesc aceste clipe. Sperăm ca totul să fie bine şi să fie elevă a Liceului Sanitar", a spus Gabriela Daniliuc, mama uneia dintre eleve.
Din datele centralizate de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), absenteismul este bulina neagră a testelor naţionale din acest an. "Din cei 4.888 de candidaţi înscrişi pentru susţinerea testelor, s-au prezentat numai 4.419. Cei 469 de candidaţi care nu s-au prezentat la limba şi literatura română, nu mai pot susţine examenele în acest an. Se pot prezenta, însă, la înscrierile pentru şcolile de meserii şi artă", a spus Angela Teodorescu, inspector şcolar IŞJ. Din cele 26 de centre de examinare de la nivelul judeţului, şapte sunt pentru municipiul Botoşani. În nici unul din centre nu au fost semnalate probleme în desfăşurarea examenului, în fiecare unitate fiind câte un cadru medical care ar fi putut interveni dacă situaţia o impunea. În acelaşi timp, în fiecare centru de testare a fost interzis accesul oricărei persoane străine pe toată durata examenului. Protecţia şi paza la fiecare centru a fost asigurată de jandarmi. Următoarea probă din cadrul testelor naţionale va avea loc miercuri, 21 iulie, la matematică. (Petronela MELENCIUC)
Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea,
multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.
Numărul orăşenilor pe glob creşte cu 180 de mii de oameni zilnic În Africa se înregistrează cea mai mare rată a migraţiei de la sat la oraş de pe planetă