Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6327
De la 07 Ianuarie 2003
122866394
Dezvăluiri despre arta interpretării muzicale

Interviu cu Alexandru Tomescu

  • 12 March 2006, 23:00
Alexandru Tomescu, actualmente solist concertist permanent la Orchestra Naţională Radio din Bucureşti, a fost prezent la Botoşani într-o ipostază inedită faţă de cea de solist cu un înalt simţ muzical, cu care a obişnuit iubitorii genului. De data aceasta el a întruchipat cu succes rolul de maestru, îndrumător al tinerilor interpreţi botoşăneni ce aspiră la ascensiunea pe scara valorică a muzici clasice interpretative. După două zile de intensă pregătire a liceenilor selectaţi pentru cursurile de Master Class, acesta a acordat un interviu în exclusivitate împărtăşind puncte de vedere vis a vis de posibilităţile tinerilor de azi de a atinge înalta ţinută artistică.
Reporter: Maestre, ce părere aveţi despre cursanţii care au participat în acest an la Master Class?
Alexandru Tomescu: Este a treia ediţie la care mă aflu şi pot spune că văd un real progres în ceea ce priveşte interesul lor pentru Master Class cât şi felul în care cântă elevii în direct. Cred că Master Class a adus o anumită atmosferă competiţională în Botoşani. Nu participă exclusiv violoniştii botoşăneni, astfel că ei au ocazia să audă în direct şi colegii de la Iaşi, Braşov şi Bucureşti. Cred că e un lucru cât se poate de necesar, pentru că se petrece o sincronizare cu restul ţării. Sunt tineri foarte dotaţi, foarte receptivi, au un potenţial foarte mare şi cred că ar avea nevoie de mai mult sprijin.
R: În ce ar consta acest sprijin?
A. T.: Într-un instrument mai bun, în fonduri pentru a se deplasa la concursuri naţionale.
R: Cât de mult contează instrumentul pe care cânţi?
A. T. : La fel de mult cât contează o maşină într-o cursă de viteză. Sigur că un violonist foarte bun poate scoate un rezultat onorabil şi pe o vioară proastă, dar atunci când ajungi într-o finală de concurs internaţional toţi ceilalţi au viori mult mai bune. Este însă o chestiune comună a celor care trăiesc în Estul Europei. În experienţa mea de membru de juriu aproape întotdeauna cei care veneau din fosta Republică Sovietică erau foarte dotaţi, dar pierdeau foarte mult tocmai din cauza instrumentului.
R: Care este posibilitatea unui tânăr în România de a accede pe adevărata treaptă valorică?
A. T. : Posibilităţile de afirmare ale tinerilor nu au fost întotdeauna grozave. Poate chiar şi George Enescu a trebuit să îşi croiască un drum cu propriile lui braţe. Nu a fost sprijiit nici de Guvern, nici e primărie, dar astăzi există un avantaj prin multitudinea de fundaţii, fonduri, sponsorizări. Sunt chestiuni extramuzicale, dar care devin din ce în ce mai importante pentru o carieră.
R: Cât e mult contează sursa financiară pentru a te ridica?
A.T. : Banii sunt importanţi dar nu pot suplini alte lucruri. În lipsa uni talent adevărat, care nu se poate cumpăra cu bani, aceştia sunt insuficienţi.
R: Care sunt coordonatele unui solist complet?
A. T. : Este o listă foarte lungă. Sunt foarte mulţi tineri care au calităţi native, dar care nu şi le cultivă. Cred că totul porneşte de la ele. Apoi, ca cineva să ajungă un mare violonist trebuie să întâlnească profesorul potrivit. Primii ani, care sunt cei mai neglijaţi, clasa I, chiar şi perioada preşcolară sunt ani esenţiali, de care depinde toată dezvoltarea ulterioară. Urmează o dezvoltare organică. Foarte mulţi copii care sunt buni la început sunt exploataţi inconştient de părinţi sau de profesori. Aproape nici unul dintre aceşti copii minune nu pot să dezvolte o carieră fiindcă îşi ard energia într-un timp mult prea scurt, rămânând în educaţia lor tot felul de lacune, ajungând la colaps. Foarte importantă este şi găsirea profesorului potrivit la momentul potrivit. Iar o imagine cât mai variată, cu profesori cât mai diferiţi este la fel de bine venită, cu este şi contactul cu medii culturale diferite. Pe lângă acestea este nevoie şi un dram de noroc şi găsirea unui impresar bun care să te promoveze. Calităţi personale presupun de o minte clară, logică, de o memorie foarte bună, o putere de concentrare ieşită din comun şi adaptabilitate la condiţii noi.
R: Este un atu să faci parte dintr-o familie de muzicieni?
A. T. : SE poate întâmpla ca dintr-o familie de muzicieni să iasă un muzician şi mai bun, dar se poate întâmpla şi invers. Pe mine m-a ajutat foarte mult mai ales că mama mea este profesoară de vioară şi am putut să progresez mai repede.
R: Veţi reveni la Botoşani?
A. T. : Sigur. Cu cea mai mare plăcere. Am un concert programat în luna iunie, unde voi cânta Paganini, iar apoi ceva mai important, oraşul Botoşani a fost inclus pe lista de filarmonici unde voi prezenta împreună cu cei doi colegi cu care formez un trio un festival turneu. Este vorba de aniversarea a 150 de la moartea lui Schumann, turneu desfăşurat sub patronatul ambasadei Germaniei la Bucureşti. Va fi un concert de concerte, o seară de muzică de cameră şi o întâlnire cu melomanii din oraşele respective.
(A consemnat Bianca ALBU)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Comentariu la comentarii (XLII)
Atenţie la sindromul Năstase!
Ioan ROTUNDU
Botoşănean ajuns celebru om de afaceri în New York
Premieră încununată de succes
Miss PD şi-a desemnat câştigătoarea
Familia Rotaru a trecut la ameninţări
Malaimare – dezavuat de social democraţi şi preţuit de liberali
Hăidăuţu vrea să plece din rândul silvicultorilor
PSD Botoşani sub aura lui Dan Mircea Popescu
Humelnicu va candida pentru o funcţie înaltă la centru
Zonele rurale luate la pas de angajaţii AJOFM
Carnea de pasăre va deveni un lux
Nemulţumiri faţă de comercianţii moldoveni
Lucrările la iluminatul public merg bine
Ancheta la Teatrul Mihai Eminescu va începe astăzi
Acte de indisciplină şi violenţă în şcoli
Lovit în cap cu un ciocan de propriul tată
Reclamaţii ale elevilor la Consiliul Elevilor
Concediul de risc maternal nu duce la pierderea locului de muncă
Festival Naţional de Arte pentru liceeni
Avem abatoare moderne, dar fără materie primă
Banii pentru medicamentele compensate sunt pe sfârşite
Voluntariatul – ceva efemer pentru majoritatea
M-am asigurat că autorităţile vor fi apte să apere legea şi Constituţia pe 15 martie
Conferinţă pe tema expansiunii economice româneşti
Atacul preşedintelui Băsescu la adresa CSM este populist, nu constructiv
Armata României va ajunge la 80 000 de persoane în 2015
S-a propus în CSAT desecretizarea proiectelor de lege privind siguranţa naţională
Călin Popescu-Tăriceanu nu are în vedere o remaniere a executivului
Creşterea preţului la gaze de la 1 aprilie
Sute de iubitori ai turismului extrem au început traversarea în masă a lacului Baikal
O bandă de hoţi români de computere a fost dezarticulată în Spania
Arheologii au descoperit două straturi de morminte pe şantierul arheologic
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog