Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Editorial
Sănătate
Horoscop
Umor
Comentarii
Anchete
Poşta redacţiei
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
7146
De la 07 Ianuarie 2003
93959160
Dezvăluirile din Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi au temei

Acţiunea DIICOT confirmă amploarea contrabandei cu ţigări pe raza ITPF Iaşi

  • Ioan Rotundu
  • 8 April 2021, 16:24
„La data de 05.04.2021, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată ţi Terorism – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus reţinerea unui număr de 8 inculpaţi şi măsura controlului judiciar faţă de alţi 8, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat specializat și contrabandă” – aşa începe comunicatul DIICOT Galaţi dat publicităţii în ziua de 6 aprilie a.c.
Operaţiunea DIICOT a vizat contrabanda cu ţigări de pe raza de competenţă a Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi condus de botoşăneanul nostru Victor Mariniuc, fiind inclus şi teritoriul aflat în raza de competenţă a Serviciului teritorial al Poliţiei de frontieră Botoşani cu sectoarele Dorohoi, Darabani, Rădăuţi Prut, Stânca şi Româneşti.
Deşi contrabanda cu ţigări a luat o amploare deosebită, poliţiştii de frontieră din zona Iaşi şi Botoşani dau comunicate cum că au prins la graniţă persoane fără carnet de conducere, cu actele autoturismului suspecte dau chiar şoferi băuţi la volan dar mai nimic despre contrabanda cu ţigări.
Dimpotrivă, dacă am în vedere atitudinea liderilor de sindicat Florin Zlate de la Iaşi şi Dan Radu de la Botoşani, activitatea poliţiştilor din ITPF Iaşi este una de laudă, după ei chiar de medaliat. Poate de laudă şi de medaliat pentru modul în care ştiu să „închidă ochii” atunci când contrabandiştii trec apa Prutului cu microbuzele şi TIR-urile burduşite cu ţigări.
Mai aflăm din comunicat că „În cauză s-a reţinut faptul că, începând cu luna octombrie 2019, mai multe persoane au constituit o grupare infracţională organizată specializată în contrabanda cu țigări. Membrii grupării introduceau în mod ilegal pe teritoriul României ţigarete provenite din Ucraina și Republica Moldova, prin punctele de trecere a frontierei sau peste frontiera verde din judeţele Suceava şi Botoşani.”
Îi plin Jurnalul cu articole despre cum poliţiştii de frontieră din Sectorul Stânca care, împreună cu vameşii, participă la contrabanda cu ţigări. Dovadă că din comunicatele de presă ale STPF Botoşani aflăm despre şoferi beţi, maşini conduse ilegal, sau cu acte de proprietate false şi nimic despre contrabanda cu ţigări.
„Ţigările din Republica Moldova erau livrate de o structură moldovenească din care făceau parte cetăţeni români şi moldoveni. Membrii grupării au pus în execuţie un plan ingenios de introducere, transport, valorificare a ţigărilor de contrabandă, inclusiv în ceea ce priveşte comunicarea.
Astfel, au achiziţionat un microbuz în a cărui podea au amenajat un spaţiu de depozitare a ţigărilor de contrabandă, în care intra o cantitate de aproximativ 10 baxuri la un transport.”
– este tehnica folosită de contrabandişti şi explicată în comunicat.
Alţi contrabandişti, mai curajoşi, au organizat transportul de ţigări cu TIR-ul. Ne explică procurorii DIICOT cum: „În acest scop, au creat o adevărată flotă de mijloace de transport, compusă din ansambluri de transport mărfuri de tip TIR cărora le-au adus modificările structurale necesare pentru crearea spaţiilor ascunse destinate încărcării unor cantităţi importante de ţigarete.” La un astfel de transport banii obţinuţi de contrabandişti se ridicau şi până la suma de un milion de lei.
Când noi am scris în Jurnalul că prin Vama Stânca (foto) trec microbuze pline cu ţigări iar poliţiştii de frontieră le asigură traseul curat, adică fără controale ale poliţiştilor rutieri, am fost acuzaţi că fabulăm. Ne-au acuzat exact cei implicaţi în aceste afaceri.
Cei de la DIICOT Galaţi demonstrează că sunt cu ochii pe poliţiştii de frontieră dar aşteptăm ca şi cei de la DICOOT Botoşani să se trezească la viaţă. Noi le-am oferit informaţii suficiente care să-i determine să acţioneze.
Noi ne-am angajat în această luptă, dar mijloacele noastre jurnalistice sunt limitate iar şefii acestor poliţişti de frontieră, atunci când cerem confirmarea unor informaţii, ne răspund că informaţiile sunt sub protecţia datelor personale, deşi noi am cerut informaţii despre acţiunile ilegale ale unor poliţişti de frontieră implicaţi în contrabanda cu ţigări.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul săptămânii: Noua performanţă şcolară
Horoscopul săptămânii 5 – 11 aprilie 2021
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Socialişti „trăsniţi” în CL Vlăsâneşti care iau decizii trăsnite
Ioan Rotundu
Musulmanul Arafat, Ramadanul şi Paştele la creştini
Ioan Rotundu
Omul de afaceri Traian Popa descrie cum funcţionează mecanismul corupţiei
În sfârşit, am reuşit să mă vaccinez!
Ioan Rotundu
Caz cutremurător de bullying la Liceul „Ştefan Luchian” din Ştefăneşti
Ioan Rotundu
Liderii de sindicat Florin Zlate şi Dan Radu şi splendoarea prostiei
Ioan Rotundu
Vameşii şi poliţiştii de la Stânca sunt cu afacerile în „doliu”
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă