Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6834
De la 07 Ianuarie 2003
122866901

Dezvăluirile şocante ale unei românce care a lucrat în multinaţionala Orange România

  • 24 August 2008, 23:00
Munca pana la epuizare. Exploatare continua a angajatului!
Cei mai rai si perversi tirani din multinationale sunt tot..romanii, care persecuta intentionat alti romani. La multinationala, cand esti cu un picior in groapa, ti se mai da un sut in fund poate astfel cazi de tot. Sănătatea nu are preţ...dar eu am aflat prea târziu.
Cam acestea sunt ideile principale care se desprind din povestea Danei care s-a adresat echipei de la www.AsistentaPentruConsumatori.ro povestind modul in care cei 9 ani din viata in care a lucrat la Orange Romania, au transformat-o dintr-o tanara fericita, vesela, optimista si plina de viata, intr-o persoana bolnava psihic si fizic, si care, in momentul in care compania nu a mai avut nevoie de ea, a fost aruncata la cosul de gunoi fara nici o ezitare.
Iar in situatia Danei se afla alte zeci de mii de romani, pe sanatatea , munca si viata carora, aceste multinationale si-au construit adevarate imperii ale profitului, prin exploatarea barbara si impingerea la limitele suportabilitatii fizice si psihice a muncii acestora, care lucreaza in conditii de stres, amenintati mereu cu evaluari in urma carora sunt dati afara, primesc sanctiuni.
Multinationalele au adus un regim de viata si de munca cu care romanii nu sunt obisnuiti, si care, isi pune amprenta in mod ireversibil asupra lor; acestia sunt pusi sa munceasca pana la epuizare, li se promit tot felul de avansari, sunt descurajati sa isi faca afaceri proprii, se face tot ce se poate ca sa fie dependenti de multinationala, insa se renunta la ei imediat ce nu mai prezinta interes pentru aceasta. Socant in marturia Danei este si faptul ca, asa cum ea a constatat, aceste multinationale au venit cu programe si proceduri de lucru infernale, insa, cei care le aplica, cei care se comporta tiranic, cei care au ajuns sa nu mai aiba mila, suflet sau constiinta sunt...romanii din posturi de conducere sau decizie ale acestor multinationale. Asemeni lui Hitler care din mama evreica i-a persecutat pe evrei, sau asemeni spahiilor din armatele Imperiului Otoman care atacau tarile romane cu copii proveniti din Romania, asa si acesti romani care au ajuns pe anumite posturi in aceste multinationale, au uitat de unde au plecat, nu mai au nici un fel de sentimente, au ajuns robotii perfecti care indeplinesc ordinele companiei , calcand pe viata si "cadravrele" romanilor care isi risca sanatatea si viata, pentru profitul corporatiei.

Iată povestea Danei :
Am lucrat 9 ani la Orange. Cand m-am angajat aveam 20 de ani, apucasem ceva din sistemul comunist si inca nu stiam ce e cu "democratia"...nu se stie nici acum. Mi s-a oferit "ocazia" sa lucrez part time la MobilRom (pe vremea aceea, adica in 1997), la Serviciul Clienti, unde castigam f bine. Un salariu de part time depasea cu mult un salariu de director bugetar. Deci....il "apucasem pe Dumnezeu de picior", cum bine a zis cineva mai sus. Toata lumea era fericita. Ai mei ... ca fata lor lucra la Dialog, eu ca imi cautasem de munca pana atunci si gasisem niste oferte deloc atragatoare, studenta fiind si fara experienta de munca. Ce frumos sunau cuvintele trainer-ilor de la Dialog, ce familie mare si fericita eram, ce viitor minunat ne astepta, etc. Sunt de acord cu cine a spus mai anterior ca noi suntem de vina, insa eu aveam 20 de ani, eram tanara, increzatoare, nu existau precedente nefericite in cazul multinationalelor. Nu se stia de radiatiile provocate de antenele si telefoanele lor.
Am lucrat 1 an jumate part time, iar in restul timpului mergeam la facultate. Bineinteles ca nu aveam carte de munca, doar un contract de colaborare. Era foarte greu pe vremea aceea sa treci pe full time; era nevoie de multa munca si de pile eventual...de fapt ti se inducea ideea ca e minunat sa lucrezi full time, ca asta e scopul tau in viata si erai provocat si maipulat sa ajungi la acel "nivel". Impinsa de la spate si de ai mei, am trecut pe full time. Lucram 8 ore pe zi, o ora (nu din cele 8) aveam pauza de masa, iar pe parcursul celor 8 ore aveam 3 pauze de 10 minute. In rest raspundeam in continuu la telefoanele clientilor, majoritatea f stresante, carora trebuia sa le vorbim extrem politicos, chiar daca eram injurati. In mod normal, dupa cum ni se spunea si la interviu, in Help Line nu se statea mai mult de 1 an (pe full time), pt ca era prea stresant, insa nu era o regula. Treceau la alte departamente sau "avansau" numai cei cu pile, cei care ii lingusisera mai bine pe sefi, etc. Eu nu sunt genul sa lingusesc pe cineva ca sa ma aprecieze, ci astept sa faca acest lucru in functie de munca mea. Si am tot asteptat...din pacate.
Serviciul devenise o mare povara, ajunsesem la un nivel de stres cu mult peste normal, fumam tot mai mult, la facultate nu mai aveam timp si energie ca sa mai merg. Aici consider ca am gresit. Trebuia sa ma opresc si sa imi dau seama ce se intampla, dar eram sanatoasa, nu stiam ca stresul te poate imbolnavi.
In al 3-lea an, adica in 2000, m-am imbolnavit brusc. Am facut 2 atacuri de panica, dupa care am slabit 7 kg intr-o saptamana, ma simteam oribil....atunci am crezut ca mor. Mi-am facut niste analize si mi s-au descoperit noduli la tiroida, care imi provocau hipertiroidie. A fot cea mai cumplita perioada din viata mea. A trebuit sa-mi iau concediu cateva luni ca sa ma stabilizez cat de cat, insa mi-a fost imposibil sa mai iau vreun apelde la clienti. De cate ori incercam sa vorbesc la telefon ma apuca tremuratul si mi se facea rau.
Incepuse perioada evaluarilor si mi-a venit si mie randul. Desi rezultatele mele erau bune, pentru ca "m-am imbolnavit si am lipsit de la serviciu" mi s-a dat "necalificat" (dupa ce avusesem rezultate de "bun" sau "foarte bun" atunci cand eram buna de munca)....era cel mai prost rezultat pe care il putea obtine cineva la evaluare. Am fost socata pe moment, nu am putut sa reactionez. Abia dupa cateva zile m-am adunat, am analizat raportul si mi-am facut curaj sa merg la managerul de departament ca sa mi se dea o explicatie. Pentru ca nu a avut argumente legale, decat lipsa mea pe o perioada de vreo 3 luni din cauze medicale, a fost nevoita sefa sa ma treaca la "satisfacator", ceea ce insemna ca pericolul de a fi concediat era mai mic. Ca sa vedeti cum e in multinationale...cand esti cu un picior in groapa, ti se mai da un sut in fund, poate cazi de tot.
Ulterior am fost mutata la alt departament, insa starea mea nu s-a ameliorat si a trebuit sa ma operez. Mi-a fost extirpata toata tiroida, pt ca era plina de noduli.
Nu mai povestesc tot ce am suportat din cauza sefilor care incercau sa ma faca sa plec de bunavoie. Dupa 2 ani in care am suportat hartuieli, acuze, comportamente abuzive si total neprofesionale, m-am decis sa plec din firma, nu inainte de a-i trimite directorului general (CEO) o scrisoare in care i-am povestit ce am patit eu in minunata firma pe care o conduce. Si am patit-o din cauza romanilor, nu a strainilor. Or fi venit strainii cu multinationalele, insa in ele lucreaza romani. Bineinteles ca nu a acordat atentie cazului meu, a predat situatia celor de la Resurse Umane, care numai "umane" nu sunt.
I-as da si acum in judecata daca starea de sanatate mi-ar permite. Sigur nu ar mai trebui sa muncesc toata viata.
Sunt convinsa ca nu sunt singura "patita", dar sper macar sa fiu un exemplu pt cei ce hotarasc sa se angajeze in astfel de firme.
Sanatatea nu are pret. Eu am aflat prea tarziu.
Pentru comentarii sau sugestii pe tema acestui material , ori daca ati trecut prin situatii similare si credeti ca ele trebuie cunoscute si reclamate autoritatilor si Justitiei, va invit sa imi scrieti la adresa [email protected]


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Românul şi „bomba”
Făţărnicie portocalie
Ioan Rotundu
Diferenţa dintre soldatul român şi cel american
Câmpanu nu vrea să mai audă de „portocalii”
Schimbări la PRM Botoşani
„Suntem poate mai săraci, dar nu mai proşti”
Hoţi însetaţi
Piaţa de Gross n-are întrebare
S-a ţinut de cuvânt. A organizat şi anul acesta concursul de canotaj
Vitejia inspectoarei Stana se va muia odată cu începerea anului şcolar
Infectarea căilor respiratorii se poate solda cu grave probleme la rinichi
În spatele fiecărui suicid realizat stau alte zece tentative
Patronii nu prea au habar ce scrie în Codul muncii
probele la angajare sunt concepute după cum îi taie capul
Inspectorii sanitari vor să-i verifice pe patroni la sinceritate
Horoscop
Deşi are pregătire, se mulţumeşte şi cu post de vânzătoare
Ieşi Putin de sub pat,
Că Băescu iar e beat!
Primăria Frumuşica, transferată de pe planşele proiectanţilor pe teren
10 milioane de euro, atât ne costă soluţiile pronunţate de către judecătorii corupţi
Lista cu E-urile declarate oficial NOCIVE
Nunta lui Măruţă şi Andra a fost una ca-n poveşti
Nea Gicu are o pensie de 100 ron din care Electrica îi fură câte 50 ron pe lună
Comentariul comentariilor (CLXXIII)
(Ioan Rotundu)
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog