Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8924
De la 07 Ianuarie 2003
122894573

Dictatura roşie pune botniţă Curţii Constituţionale

  • în spatele deciziei stă interesul suspendării preşedintelui Băsescu
  • 13 June 2012, 23:00
O initativa legislativa depusa de senatorul PSD Georgica Severin si deputatul PNL Cornel Pieptea care prevede eliminarea atributiilor Curtii Constitutionale de a se pronunta pe constitutionalitatea hotararilor Parlamentului a primit miercuri aviz favorabil de la Comisia Juridica a Camerei Deputatilor. In prezent Curtea Constitutionala poate decide daca hotararile Camerei Deputatilor sau Senatului sunt constitutionale. Acest prerogativ al judecatorilor de la CCR complica procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu.
Mai exact, in prezent, pe baza legii CCR o eventuala hotarare a Parlamentului privind suspendarea lui Traian Basescu va trebui judecata la Curte, inainte de declansarea unui referendum.
"Prin legea 177/2010 in sarcina Curtii Constitutionale a fost stabilita si pronuntarea asupra constitutionalitatii hotararilor plenului Camerei Deputatilor, a plenului Senatului si a hotararilor plenului celor doua Camere. Consideram ca prin aceasta modificare se incarca in mod excesiv activitatea CCR, ceea ce dauneaza bunului mers al activitatii si al exercitarii rolului de arbitru institutional", se arata in expunerea de motive. Camera Deputatilor este prima camera sesizata. Pentru a intra in vigoare, propunerea legislativa trebuie sa treaca de plenul Camerei Deputatilor, apoi de plenul Senatului si apoi sa fie promulgata de Presedintie.
Context:
In septembrie 2010 Parlamentul a modificat legea Curtii Constitutionale astfel incat procesele sa nu se mai suspende dupa ridicarea unei exceptii de neconstitutionalitate. La Senat legea a primit un amendament suplimentar prin care controlul Curtii era extins asupra hotararilor adoptate de plenul camerelor separate sau reunite.
Amendamentul a fost propus chiar de un reprezentant PSD, senatorul Dan Sova. Legea, cu tot cu amendament, a trecut cu voturi PD-L in timp ce PSD s-a opus; PSD a atacat-o la Curtea Constitutionala, inclusiv pe modificarea operata de Sova insa fara succes.
Amendamentul lui Sova complica suspendarea presedintelui Traian Basecu dand dreptul judecatorilor constitutionali sa decida asupra hotararilor celor doua Camere, asupra carora Parlamentul era pana acum suveran.
Practic hotararile Camerei Deputatilor si Senatului pot fi atacate la Curtea Constitutionala, nu doar legile si ordonantele, ceea ce inseamna ca si o eventuala hotarare privind suspendarea lui Traian Basescu va trebui judecata la Curte, inainte de declansarea unui referendum. Practic modificarea legii a oferit puteri Curtii Constitutionale care a devenit un filtru suplimentar in calea suspendarii, facand din acest demers o misiune imposibila.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Tehnică de a lua examenul
Cine a fost şi ce-a ajuns Saviuc
Ioan Rotundu
Prostul are mintea odihnită
Ioan Rotundu
Botoşani: Drama unui fost candidat la funcţia de primar
Ioan Rotundu
Adrian Nastase se crede victima lui Daniel Morar
Ţările în dezvoltare ar trebui să se pregătească o "perioadă dură"
Economia României va avea o creştere simbolică
Să nu uităm! 71 de ani de la primul val al deportărilor din Basarabia
ordonate de regimul comunist de la Moscova
Dorohoi: Concurs între pompierii serviciilor nvoluntare şi private
Casă distrusă într-un incendiu
Kia „expirat㔠descoperită de poliţiştii de frontieră în trafic
Nu contează ce faci, cât faci, cred că mai mult contează cât promiţi
Primăria Botoşani predată fără datorii
Cătălin Flutur se întoarce la Locativa
O Dacie a luat foc din senin pe Primăverii
Botoşani: Olimpiadă a meşteşugurilor tradiţionale, în aer liber
Eliminat de la Bac din cauza telefonului
ITM atrage atenţia patronilor să-şi protejeze angajaţii de caniculă
Ministerul Educaţiei legitimează prin examene şefii numiţi politic
Avarii peste avarii la conductele de alimentare cu apă
Ponta a primit un program de lucru, nu invitaţia oficială la CE
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog