Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8300
De la 07 Ianuarie 2003
123131871
pnl
Dihonia se caţără pe pereţi

Despre „manelizarea”cromaticii faţadelor blocurilor de locuinţe (3)

  • 21 October 2009, 23:00
Diversele divergenţe înregistrate în viaţa politică şi socială românească – dihoniile – se pare că au tendinţa, asemenea omizilor, să coboare de la vârf, în stradă şi de aici... pe pereţii blocurilor de locuinţe.
Aşa cum afirmasem anterior, pe fondul lipsei de control şi coordonare urbanistică, în municipiul nostru şi-au făcut apariţia, ca ciupercile după ploaie, culori tot mai deocheate, aplicate pe faţadele blocurilor , aşa zis reabilitate termic .Fenomenul a atins cote alarmante , tinzând să „manelizeze” simfonia arhitecturii botoşănene.
Sursa acestei alienaţii – că despre asta este vorba – o constituie presiunea ofertei constructorilor – necenzurată de nimeni, dintre cei ce ar trebui s-o facă – şi, în aceeaşi măsură, ignoranţa în materia respectivă, a locatarilor – proprietari. Aici , se mai combină şi veleităţile „estetice” ale ambelor părţi şi, pentru a vedea ce poate rezulta, redăm o succesiune de imagini cu un bloc de locuinţe afectat de molima poluării cromatice.
După cum se observă, aspectul iniţial al blocului colorat decent – praf de piatră – şi, sugerând o anumită monumentalitate, s-a modificat , în etape, astfel : colţul din dreapta a fost „manelizat” cromatic , peste noapte, cu celebrele, de acum , „pestelcuţe roşii”.
Locatarii din aripa stângă, oripilaţi de această iniţiativă a aripii drepte, renunţă să mai dea vreo tentă suplimentară cromaticii faţadei reabilitate, preferând câmpul continuu în praf de piatră.
Locatarii din jumătatea cealaltă a blocului, rezervaţi dintru început faţă de aceste soluţii constructive de reabilitare termică – soluţii ce nu implică un control al calităţii lucrărilor de construcţii, conform Legii 10/95, şi nici un fel de aviz prealabil, din partea organelor abilitate – au renunţat să-şi mai „înfrumuseţeze” faţadele locuinţelor, după principiul :”decât aşa, mai bine lipsă !”. Se poate spune că, faţadele blocului de locuinţe în cauză exprimă dihotomia, în plan estetic, a locatarilor.
Grav este, că a fost posibilă mutilarea faţadelor. Aceste manifestări se petrec acolo unde nu este o bună înţelegere a legilor, pe fondul lipsei de îndrumare şi coordonare din partea celor abilitaţi în domeniu. Aşa că, suntem spectatori fără voie la acest fenomen de poluare estetică a municipiului. Este, oare , permis ca Serviciul de urbanism municipal să rămână şi el în espectativă ?... şi până când ?...
Ei bine, în pofida tuturor indolenţelor , ...
„Noi vrem respect !”.
Paul- Mircea Iordache

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


După căderea comuniştilor de la Chişinău relaţiile româno-române avansează rapid
“Reeducarea de la Aiud – peisaj lăuntric” o mărturie de Demostene Andronescu
Program TELE'M Botoşani, joi
Bani pentru Protecţia Copilului
Finala campionatului de KARATE-DO al MAI
Forumul Regional Nord-Est România desfăşurat de Botoşani în criză de invitaţi
Contrabanda preferată a botoşănenilor: rachiu şi tutun
Şofer beţivan de Bistriţa descoperit la Suharău
Octavian Strunilă este tătic
Au „măturat” cabinetul fostului liberal Rebenciuc
Primarul Rădeanu promite trotuare noi cetăţenilor din Frumuşica
Horoscop
Susţinătoarele lui Băse
Actori fără valoare
Dar cu scuzele cum rămâne?
Te aşteaptă la hotel... să te scape de stres
Aparatură medicală pentru unele spitale
La DSP, sporurile salariale apar şi dispar
Stomatologii căutaţi din nou la „dantură”
Sancţiuni pentru profesorii corectori la examenele de bac
Zacuscă de fasole
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog