Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
14111
De la 07 Ianuarie 2003
70479363

Dimensiunile dezastrului produs de apele Prutului

  • 31 July 2008, 23:00
Apele care au acoperit localităţile Baranca (comuna Hudeşti) şi Rădăuţi Prut sunt în continuă scădere. Potrivit celor declarate de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţ㠄Nicolae Iorga” Botoşani, Dorina Lupu, statisticile arată că în perioada 24 - 28 iulie au fost afectate de inundaţii 33 de localităţi din judeţul Botoşani. Prutul şi Siretul au inundat 549 de locuinţe, 2048 de persoane fiind evacuate din calea apelor. Pe lângă locuinţele particulare au mai fost afectate de inundaţii Cantonul Silvic Baranca, 2 şcoli, o grădiniţă şi căminul cultural din comuna Ibăneşti, 2 grădiniţe şi o şcoală din comuna Frumuşica, şcoala din comuna Tudora, 2 şcoli din Rădăuţi Prut, o şcoală din localitatea Baranca şi 2 şcoli din comuna Leorda.
Au fost inundate 4.609 hectare de teren arabil şi 3.249 hectare de păşuni şi fâneţe şi 80 hectare de pădure şi colmatate 472 de fântâni. În continuare este blocată circulaţie pe DN 24 C sector Miorcani – Rădăuţi Prut, DJ 208 D Bucecea – Suceava spre Hânţeşti, DJ 208 T Călineşti – limita cu judeţul Suceava, DJ 282 în interiorul localităţii Rădăuţi Prut, DJ 291 F Oroftiana – râul Prut. Au fost avariate 27 de poduri şi 202 podeţe. Totodată, în timpul evacuării au fost salvate 3.529 de animale.

Cod roşu pentru sectorul Stânca- Ungheni În localitatea Rădăuţi Prut a început deja evaluarea pierderilor. Un prim bilanţ indică faptul că din cele 364 de locuinţe inundate, 170 au fost distruse în proporţie de 100% (foto). În localitatea Baranca, în urma evaluării distrugerilor provocate de apă comisia de experţi a constatat că din cele 56 de locuinţe inundate 22 nu mai pot fi locuite (14 sunt distruse total, iar 8 se pot prăbuşi în orice moment). Astfel că 96 de persoane din cele 212 vor rămâne în continuare cazate fie la rude, fie la dispensarul medical din comuna Hudeşti. Pompierii au scos mâlul din case şi gospodării, precum şi apa care băltea în curţi şi grădini. Inspectorii sanitari veterinari au inspectat 84 de gospodării şi au ridicat un număr de 75 de animale moarte.
În localitatea Ripiceni, aflată în amonte de barajul Stânca-Costeşti, au fost evacuate în cursul zilei de 30 iulie 20 de gospodării în pericol de a fi inundate. În zece cazuri apa a intrat în locuinţe. Cele 58 de persoane evacuate au fost cazate la şcoala din comună fiindu-le asigurată hrana şi apa. O parte din persoanele evacuate din localităţile Ştefăneşti, Santa Mare şi Ştefăneşti, aflate în aval de baraj, s-au întors la casele lor, altele au înnoptat la rude. Ca urmare a evoluţiei situaţiei hidrologice din ultimele ore se prelungeşte avertizarea hidrologică COD ROŞU de inundaţii pentru intervalul 31 iulie 2008, ora 12.00 – 01 august 2008, ora 16.00 pe râul Prut sector Stânca – Ungheni. (Eliza Sofian)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Comentariul comentariilor (CLVIII)
(Ioan Rotundu)
Cinci medalii pentru olimpicii români la fizică
Traficul de persoane face din români sclavi în Sicilia
Noi inscripţii xenofobe împotriva romanilor timoceni la Negotin
La Mulţi Ani, TUDOR GHEORGHE !
Doamene ocroteşte-i pe români!
Program Tele'M Botoşani vineri, 1 august
Horoscop
Răzbunarea evreului pe recepţionerul lacom
Rănile de după inundaţii sunt adânci, unele fără putinţă de vindecare
(Ioan Rotundu)
Pe tăcute, Victor Mihalachi a pus stăpânire pe parcul spitalului judeţean
Şi hoţi şi beţivi pe deasupra
Explicaţiile lui Elvădeanu referitoare la lacul de acumulare Stânca
Oprişanu se simte împovărat de griji
Rădăuţi Prut va fi reconstruit în alt amplasament
La împărţirea cărniţei de pe osul puterii, pedeliştii au primit zgârciuri
Preşedintele Ţâbuleac a înregistrat prima înfrângere
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă