Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
12016
De la 07 Ianuarie 2003
95557007
Din ciclul corupţia din justiţia şi poliţia botoşănene

Cum au fost scăpaţi de dosarele penale ex-prefectul Macaleţi şi primarul Gânga

  • Ioan Rotundu
  • 9 July 2019, 22:38
În investigaţiile mele despre cum a ajuns APIA Botoşani întrŹ-o situaţie financiară dezastruoasă, cu peste 15 mii debitori din cei 37 mii de beneficiari de subvenţii agricole europene şi guvernamentale înregistraţi la nivel de judeţ Botoşani am descoperit cum justiţia şi poliţia botoşănene şi cei de la DNA Suceava rezolvă la ordin politic anumite dosare.
Despre modul abuziv în care primarul PSD de Văculeşti Sorin Gânga (foto) l-a demis din funcţie pe viceprimarul liberal Iulian Vlas, situaţie consumată în mandatul 2012 -. 2016 s-a scris în detaliu în Jurnalul. Vlas, fost primar PNL până la alegerile din iunie 2012 când şi-a pierdut mandatul în favoarea lui Sorin Gânga, a fost ales de consilierii locali viceprimar. Numai că de pe funcţia deţinută Vlas încurca socotelile primarului Gânga, aşa că acesta, profitând de majoritatea consilierilor PSD din Consiliul Local, a iniţiat un proiect de demitere a lui Vlas, proiect votat de consilierii locali PSD cu încălcarea flagrantă a prevederilor legale.
Vlas a contestat demiterea, a câştigat procesul iar instanţa de judecată a decis repunerea pe funcţia de viceprimar şi plata drepturilor băneşti pe întreaga perioadă cât a fost demis. Primarul Gânga, în dispreţul legii, a iniţiat două proiecte de hotărâre. Prin primul l-a repus pe Vlas pe postul de viceprimar, prin al doilea l-a demis din nou. Ambele proiecte au fost votate de majoritatea consilierilor PSD, încălcându-se din nou legea.
Din Nou Vlas s-a adresat instanţei de judecată şi din nou a câştigat procesul. Numai că între timp au intervenit alegerile din iunie 2016, aşa că Vlas nu mai putea fi repus pe postul de viceprimar dar avea dreptul de a primi sumele de bani cuvenite pentru întreaga perioadă cât a fost demis, vreo câteva zeci de mii de lei. Din nou primarul Gânga a sfidat legea şi n-a pus în aplicare decizia definitivă a instanţei de judecată prin a-i plăti lui Vlas drepturile băneşti cuvenite.
În cursul anului 2018, sătul să tot fie umilit de cei obligaţi să aplice hotărârea judecătorească, Vlas a depus o plângere penală la DNA Suceava prin care l-a acuzat de abuz în serviciu pe ex-prefectul Costică Macaleţi, care nu a intervenit asupra primarului de Văculeşti să respecte legea şi nici n-a contestat în instanţa de judecată hotărârile ilegale luate de CJ Văculeşti aşa cum îi cerea legea. În aceeaşi plângere penală a fost acuzat şi primarul Sorin Gânga de iniţierea şi adoptarea prin CL a unor hotărâri ilegale.
Cine credeţi că s-a ocupat de soluţionarea dosarului la DNA Suceava? Cunoştinţa noastră deja, procurorul Ciprian Mihai, cel promovat la DNA Suceava de la Parchetul Dorohoi, având înscris la CV că a lucrat în dosare de corupţie chiar o cercetare penală asupra lui iulian Vlas din perioada cât acesta a fost primar, dosar soluţionat în favoarea lui Vlas. Procurorul Ciprian Mihai l-a scos de sub urmărire penală pe ex-prefectul Macaleţi pe motiv că faptele sale nu întrunesc condiţia unei infracţiuni penale. În opinia procurorului, primarii pot da oricâte hotărâri ilegale vor iar prefectul judeţului dacă nu le contestă la instanţa de judecată cum îi cere legea n-are a răspunde în faţa legii.
În ce priveşte situaţia primarului Gânga, procurorul a trimis dosarul spre soluţionare Parchetului Dorohoi, adică foştilor săi colegi. Aici, de dosar, s-a ocupat personal prim-procurorul Nicoleta Arpinte care a concluzionat că emiterea de către primar a unor hotărâri ilegale nu constituie faptă penală, aşa că l-a scos de sub urmărire penală. Despre prim-procurorul Nicoleta Arpinte, fosta soţie a avocatului Mihai Goraş, se ştie că este o apropiată a proaspetei condamnate Raluca Stâncescu. Cele două au făcut echipă la Parchetul Săveni, au colaborat pe vremea când Stâncescu era prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani, ambele fiind reclamate că au fabricat dosare la comandă.
Iulian Vlas a anticipat că plângerea sa penală adresată la DNA Suceava nu va avea sorţi de izbândă, aşa că a depus separat o plângere penală împotriva primarului Sorin Gânga pentru nepunerea în aplicare a hotărârii judecătoreşti. Depusă în vara anului trecut, plângerea a fost trimisă de către Parchetul Dorohoi la Poliţia Municipiului Dorohoi.
De aici plângerea a ajuns la Secţia de Poliţie Rurală nr. 4 Dorohoi, comuna Văculeşti fiind arondată acestei Secţii. Poliţistul care a primit spre cercetare plângerea lui Vlas a tot amânat cercetarea, aşteptând pensionarea care a intervenit la începutul acestui an. La insistenţele lui Vlas de a se urgenta cercetarea, poliţistul Irinciuc l-a chemat pe Vlas şi pe primarul Gânga şi le-a propus să se împace. Împăcarea ar fi dus la încetarea cercetării penale a primarului.
Vlas, cunoscând că Gânga după împăcare tot nu va respecta hotărârea judecătorească, a cerut continuarea cercetărilor. Iar Gânga, ca să-i arate lui Vlas că nu-i este frică de cercetarea penală, i-a spus că problema este ca şi rezolvată şi că nu va păţi nimic. În schimb, voalat, Gânga i-a atras atenţia lui Vlas că are nevastă şi copii şi că acestora li se poate întâmpla ceva neplăcut. Amintesc că înainte de a fi primar, pe vremea când era pădurar, Gânga a bătut cu sălbăticie un tânăr din Văculeşti, firea sa violentă fiind de temut prin comună.
Vlas nu s-a lăsat speriat de ameninţări şi săptămâna trecută s-a deplasat la Secţia de Poliţie Rurală ne. 4 Dorohoi, la poliţistul judiciar care efectuează ancheta, şi i-a cerut să urgenteze finalizarea dosarului. Poliţistul i-a promis că până la sfârşitul acestei săptămâni îl va chema să-i aducă la cunoştinţă concluzia sa.
Ştiind multe despre „cinstea profesional㔠a celor din Parchetul şi Poliţia Dorohoi, sunt dispus să pariez cui Vlas că şi în acest dosar soluţia va fi de achitare pentru primarul Sorin Gânga. Motive se vor găsii! O întâlnire de taină la conacul lui Gânga din Gorovei, în jurul grătarului şi a piscinei, având binecuvântarea stareţului mănăstirii care nu va lipsi de la o astfel de întâlnire, anchetatorii vor găsi soluţia să-l albească şi de această dată pe primarul Gânga. Doar este baron PSD de Văculeşti!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul săptămânii: Între evrei
Se înfiinţează Muzeul Scriitorilor Botoşăneni
Ioan Rotundu
Epigrama săptămânii
Ioan Mamaische
Horoscopul săptămânii 8– 14.07.2019
Incident diplomatic SUA-Marea Britanie:
Ambasadorul britanic la Washington spune despre Trump că este ”inept, incompetent, instabil” și cariera sa ar putea sfârși în dizgrație
Mafia PSD face legea prin APIA Botoşani
Ioan Rotundu
Dosar penal întocmit de DNA Suceava la presupusa comandă a PSD-ului
Anunţ AJFP Botoşani
Finanțele au împrumutat 2 miliarde euro de pe piețele externe.
Una dintre emisiuni are scadența în 2049
Val de ironii după ce Dăncilă a felicitat-o, pe Facebook, pe Simona Halep:
Știți măcar în ce țară se ține Wimbledon-ul?
Firea nu exclude o candidatură la prezidențiale:
Voi face toate clarificările săptămâna viitoare
Lumea lu' Rotundu: O afacere de viitor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă